Кадр з фільму "Одного чудового ранку" / фото Arthouse Traffic

Нетипова Леа Сейду в зворушливій мелодрамі "Одного чудового ранку": огляд фільму

17:01, 16.01.2023
6 хв.

19 січня в український прокат виходить французька мелодрама "Одного чудового ранку", головну роль в якій виконала зіркова Леа Сейду. Яким вийшов фільм, що потрапив до численних топів за підсумками року, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Одного чудового ранку" (майже без спойлерів).

Про що фільм

В центрі сюжету фільму "Одного чудового ранку" (Un beau matin, Франція, Німеччина, 2022) – молода жінка Сандра, яка проходить через низку потрясінь у житті. Вона мешкає у Парижі та постійно розривається між роботою перекладачем, турботою про маленьку дочку та доглядом хворого батька, стан якого стрімко погіршується. А ось на щось для себе в неї зовсім не вистачає часу. З тих пір, як її чоловік помер п'ять років тому, вона більше ні з ким не зустрічалася, та й взагалі стверджує, що кохання для неї вже пройдений етап.

Аж раптом до її життя вривається давній знайомий, науковець Клеман. Їх пристрасний роман стрімко розвивається, допомагаючи Сандрі трохи розрадити себе на тлі усіх проблем, що звалилися на її голову. Однак, як і годиться у французькому кіно – не все так просто, адже її новий коханий ще має дружину та сина. Рано чи пізно усім доведеться зробити доленосний вибір.

Цікаві факти про фільм

Головну роль у фільмі виконала французька акторка Леа Сейду, відома за стрічками "Спектр" і "Не час помирати" про Джеймса Бонда, а також фільмами Веса Андерсона "Готель Ґранд Будапешт" і "Французький вісник". Причому роль була написана спеціально для Сейду.

"Останніми роками Леа Сейду широко вважалася об’єктом бажання. Вона втілює сексуальну привабливість і нетрадиційний гламур. Ми часто бачили її надзвичайно вбраною у фільмах, дуже стильною. Тут вона набагато простіша. Я хотіла позбавити її атрибутів звабливості", – пояснила режисерка Мія Хансен-Льове, яка до цього зняла такі фільми як "Майбутнє" з Ізабель Юппер та "Острів Бергмана" з Тімом Ротом та Вікі Кріпс.

Кадр з фільму "Одного чудового ранку" / фото Arthouse Traffic

І, варто зазначити, режисерці надзвичайно добре вдалося представити акторку в новому амплуа, адже за свою акторську роботу в "Одного чудового ранку" Леа Сейду була номінована на премію Європейської кіноакадемії.

За словами режисерки, фільм вийшов дуже особистим. Завдяки цій роботі вона відрефлексувала власні переживання, пов’язані з дегенеративним захворюванням у її батька.

"Це дуже особистий фільм. У цій історії є речі, натхненні моїм життям. Я знаю про хворобу – мій батько страждав дегенеративною недугою… У цьому фільмі я хотіла опрацювати те, що траплялося зі мною кілька разів – коли ти стикаєшся з можливістю закохатися, попри сум та віддалення від болю", – пояснила вона.

Кадр з фільму "Одного чудового ранку" / фото Arthouse Traffic

Стрічка знята на плівку, як і більшість попередніх робіт режисерки. "Плівка дозволила мені привнести в лікарні та будинки престарілих додаткову душу, поезію, яку інакше було б важко помітити", – переконана вона.

Хто в головних ролях

Окрім самої Сейду в фільмі задіяні й інші зірки французького кінематографа. Так, Паскаль Ґреґґорі ("Життя в рожевому кольорі", "Жанна д’Арк") прекрасно зіграв батька головної героїні, який поступово втрачає зв'язок із реальність.

Тим часом, давній улюбленець Франсуа Озона Мельвіль Пупо ("Час прощання", "Золота молодь", "З божої волі") втілив образ романтичного інтересу Сандри – одночасно пристрасного коханця та науковця-мрійника, який хоче стосунків у форматі "не лише секс", втім, вагається, чи готовий він кинути дружину, до якої вже давно згасли почуття, заради чогось справжнього.

Кадр з фільму "Одного чудового ранку" / фото Arthouse Traffic

Також важлива роль дісталася Ніколь Ґарсії ("Люпен", "Ілюзія кохання") – матері Сандри Франсузи, яка вже більше 20 років розлучена з її батьком, однак досі про нього піклується.

Реакція на фільм

Світова прем'єра фільму "Одного чудового ранку" відбулася на Двотижневику режисерів Каннського кінофестивалю 2022 року, де картина здобула Премію Label Europa Cinemas – нагороду асоціації європейських кінотеатрів. В Україні фільм вперше показали на Київському тижні критики восени 2022 року.

Наразі рейтинг фільму на IMDb становить 7 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 88% схвалення від критиків та 100% від широкої аудиторії, а на Metacritic – 86 балів від кіноекспертів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання, з позначкою must see.

Наприкінці 2022 року стрічка "Одного чудового ранку" ввійшла в топи найкращих фільмів року таких відомих зарубіжних видань, як Los Angeles Times, Hollywood Reporter і Vanity Fair. Видання The Telegraph назвало гру Леї Сейду "чудовою", IndieWire описало фільм як "легкий, але глибоко зворушливий", а The Wrap як "глибокий і захопливий портрет втраченого, знайденого та незмінного кохання".

Наш вердикт

Фільм "Одного чудового ранку" однозначно "зайде" фанатам французького кіно та Леї Сейду зокрема. Втім, і ті, хто більш прохолодно ставляться до кіно з Франції, не будуть розчаровані (адже знаємо, що інколи кіно виробництва цієї країни буває доволі специфічне і не усім подобається).

Стрічка видалася по-французьки стильною та красивою, з чудовими картинкою, музикою та акторською грою. Тож естетичне задоволення ви точно отримаєте.

Кадр з фільму "Одного чудового ранку" / фото Arthouse Traffic

При цьому фільм є доволі вдалим поєднанням класичної романтичної історії та осмислення серйозної тематики. З одного боку, глядач бачить доволі банальну, але красиву історію кохання. З іншого боку – проходить через один з найбільших страхів для багатьох людей: а що буде, якщо людина захворіє на хворобу, яка з часом перетворить її на овоч?

Власне, ці роздуми не відпускають і головну героїню фільму, яка бачить, як її батько поступово втрачає зв'язок з реальністю, і втона дуже боїться, що успадкує цю хворобу. Від того, чи зможе вона себе опанувати, залежить і її рішення, чи продовжити далі гнітити себе, чи щасливо жити "у моменті".

Відповідно, фільм не є класичною солодкуватою французькою стрічкою про кохання, де між коханцям все не так просто і багато драми. Однак паралельно, піднімаючи страшну тему, він не є занадто важким, як, наприклад, "Любов" Міхаеля Ганеке чи "Батько" Флоріана Зеллера з Ентоні Гопкінсом. Так, "Одного чудового ранку" – це все ще фільм не для розваги, тут є над чим подумати, але все ж після його перегляду ви навряд чи скотитеся в депресію.

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про останні кіноновинки читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів січня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся