Женя - головний герой фільму "Снігу більше не буде"

"Снігу більше не буде": чому фільм вражає своєю незрозумілістю й до чого тут Чорнобиль (огляд)

11:42, 08.11.2021

В український прокат вийшов фільм з інтригуючою назвою "Снігу більше не буде" завсідника різних кінофестивалів і найвідомішого польського режисера сучасності Малгожати Шумовської. Вона найбільш відома за фільмами "Тіло" й "Обличчя", останній отримав гран-прі журі Берлінського кінофестивалю. А "Снігу більше не буде" став хітом Венеціанського фестивалю.

У комедійній драмі "Снігу більше не буде" режисер у властивій їй манері показує історію про "іншого" героя, ніж люди, які його оточують (це вже стало своєрідною фішкою в стрічках Шумовської). Які перешкоди зустрічаються на шляху головного персонажа, чи це головне у фільмі й до чого тут Чорнобиль у картині - розбираємося.

Сюжет фільму "Снігу більше не буде"

У центрі сюжету - простий український емігрант Женя (у виконанні британського актора, уродженця Києва Алека Утгоффа). Примітно, що народився він у Прип'яті рівно через сім років після Чорнобильської катастрофи, цей момент важливий і дуже символічний у фільмі.  Головний герой стрічки потрапляє до Польщі й працює масажистом, надаючи свої послуги багатим місцевим жителям. Але Женя не просто займається проблемними частинами тіла своїх клієнтів, він може набагато більше - зцілює душу завдяки своїм надздібностям (тут обійдемося без спойлерів). Серед його клієнтів - товстосуми: собачниці, онкохворі й поляки, які просто втратили сенс життя.

Читайте такожЛесбійський секс, чума і релігія: рецензія на фільм "Спокуса" Пола ВерховенаЧи всім допоможе головний герой фільму "Снігу більше не буде"? Чи зуміє він зцілити своїх клієнтів? Звідки у нього надздібності та чому йому не вдалося врятувати власну матір? Занадто багато запитань виникає у глядача в ході перегляду драми й на частину з них ви так і не отримаєте відповіді від її творців, ви самі заповните ці прогалини.

Візуал фільму "Снігу більше не буде" Малгожати Шумовської

Фрагментарність - ось що одразу впадає у вічі при перегляді кінострічки. Режисер раз у раз показує уривки сцен, діалогів, ситуацій. Але це в цілому вимальовується в одну цільну картину, це нітрохи не псує цей фестивальний фільм. Ось ми бачимо масажиста Женю в розкішних будинках його клієнтів, наповнених світлом, фарбами й гарними предметами інтер'єру, а ось він вже у своїй сірій панельці, що лякає своєю обшарпаністю і мізерністю. Це начебто два різних світи, але вони співіснують. Так, цей розрив між бідністю і багатством показаний в "Снігу більше не буде" за допомогою кольору. Але акцент у фільмі зроблений не на цьому моменті, на підтвердження цих слів той факт, що простий емігрант з України і його клієнти поляки прекрасно розуміють один одного, не існує жодних мовних бар'єрів, немає упередженості щодо Жені.

Картинка на екрані створює враження, що головний герой перебуває в уявному акваріумі, а глядачі за ним спостерігають. Дуже багато кадрів, на яких Женя показаний крізь скло, в променях світла, останнє дуже символічно.

Кадр з фільму "Снігу більше не буде"

Відеоряд - миготіння кадрів зловісного темного лісу, сірих будинків-панельок і контрастно білих і чистих особняків.

Звернемо увагу й на інструментальну музику у фільмі "Снігу більше не буде", вона відмінно передає атмосферу картини, а іноді грає на контрасті з тим, що відбувається: наприклад, наш герой втискується у забитий під зав'язку автобус з величезним масажним столом, а на тлі грає вальс Шостаковича.

Герої драми "Снігу більше не буде"

Актор Алек Утгофф, який виконав роль Жені, прекрасно впорався зі своєю роллю. Йому віриш з перших хвилин появи у фільмі та зачаровуєшся його талантом. Коли він вимовляє своє фірмове: "Слухай мій голос... 1, 2, 3", мимоволі сам починаєш прислухатися до його "мантр" і вірити в гіпноз. Багатьом глядачам цей актор запам'ятався ще за серіалом "Дивні дива", де він зіграв роль вченого Олексія. Повинні сказати, що в цій драмі він нітрохи не розчарував.

Окремо хочеться зупинитися на зовнішності головного героя "Снігу більше не буде": напевно, після виходу фільму в широкі маси армія його прихильниць поповниться, адже в стрічці він продемонстрував прекрасну фізичну форму, його тіло - ідеальне. А ось міміка Жені в стрічці, здається, залишається незмінною протягом всієї дії.

Головний герой стрічки живе в дуже скромній квартирі

Інші герої кінодрами показані дуже фрагментарно, на них і не варто зупинятися окремо, всіх їх об'єднує одне: незважаючи на багатство, вони втратили смак до життя, вони втратили його сенс і щосили намагаються знайти його знову. У фільмі розкіш - порожня і нічого не варта, за нею немає зовсім нічого, кожен з цих персонажів нещасний.

Відзначимо ще одну особливість режисера Шумовської: вона намагається заглянути у підсвідомість своїх героїв. Ось він, маленький Женя, хоче "воскресити" свою померлу маму, ось одна з героїнь, яка поховала свого чоловіка сама під ялинкою, бачить його всього обмотаного ялиновими гілками, ось померлий від раку персонаж фільму зображує вельми дивні танцювальні рухи, а потім розчиняється в повітрі. Ці картини - пояснення поведінки наших героїв: чому вони стали такими, що до цього призвело.

Символічна назва фільму "Снігу більше не буде"

Тут знову проводять паралелі з Чорнобилем: у фільмі звучать слова "Після вибуху в повітрі літав радіоактивний пил. Ми говорили, що він схожий на сніг". Тобто автор назвою стрічки підштовхує глядача до висновку, що подібна до жахливої аварії на ЧАЕС катастрофа більше не повториться?

І в одній з фінальних сцен нам показують титр: "Згідно з прогнозом погоди, останній снігопад в Європі очікується у 2025 році". Правда, лякає такий прогноз? У фільмі, звичайно, зачіпається тема екології, але вона не головна.

Чи варто дивитися драму "Снігу більше не буде"?

Фільм у цілому переглядається досить легко, він не перевантажений зайвими деталями. Але після перегляду стрічки залишається низка запитань, наприклад, куди поділися Женя. Іноді те, що відбувається на екрані, викликає подив, тоді починаєш розуміти, чому цю стрічку називають "артхаусною" і "фестивальною". Але в цілому робота режисера дуже свіжа і позбавлена "совковості". Тож оцінка - 7 з 10.