Що робити зі сливою після збору врожаю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наприкінці осені після збору врожаю власники саду готуються до зими. Дерева з активного періоду переходять в "сплячий" режим. Щоб допомогти рослинам пережити заморозки та насолоджуватися багатим урожаєм наступного року, удобрюйте дерева в листопаді.

Правильних підгодівель особливо потребують кісточкові плодові дерева, такі як слива і вишня. Ми розповімо, чим підгодувати сливи і вишні восени для багатого врожаю і міцного здоров'я.

Відео дня

Навіщо удобрювати дерева восени

З кінця листопада до березня в дверях припиняються активні процеси. Підживлення дерев потрібне для того, щоб протягом зими вони отримували поживні речовини з грунту. Також внесення добрив восени зміцнить імунітет і підвищить врожайність слив.

Також у плодових дерев саме восени формуються бруньки, з яких наступної весни виростуть плоди. Внесення добрив є гарантією того, що бруньки успішно переживуть зиму.

Коли і чим підгодувати сливу

Удобрювати сливи восени починають з моменту плодоношення. Молоді саджанці, які ще не цвітуть, підгодівель не потребують. Удобрювати сливи, вишні та інші дерева починають після збору врожаю приблизно за 1 місяць до початку зимових заморозків. Перша половина листопада - оптимальний час.

Перш, ніж підгодувати молоду сливу восени, перекопайте грунт по радіусу 1 метр навколо стовпа. У такі лунки і будуть вноситися добрива.

Які добрива вносити восени під сливу? Є два варіанти - органіка і мінеральні речовини. Органічні підгодівлі дешеві і універсальні для всього саду, а мінеральні дозволять точніше розрахувати дозу необхідних сливі поживних речовин.

Що потрібно робити зі сливою восени / фото ua.depositphotos.com

Чим удобрити сливи після збору врожаю: органічні добрива

Такі підгодівлі можна використовувати не тільки для слив, але й інших кісточкових дерев.

  • Гній. Добре живить кореневу систему і підвищує врожайність дерев. Не варто вносити під сливи і вишні восени свіжий і пташиний гній - в них занадто багато азоту. Краще використовувати перепрілий компост. На 1 квадратний метр землі вносять 8 кг перегною. Також можна приготувати поживну суміш: 1 кг компосту змішати зі склянкою вапна. Внесіть суміш в перекопану землю і полийте грунт.
  • Деревний попіл. Попіл з рослинних залишків покращує мінеральний склад і кислотний баланс грунту. На 1 квадратний метр землі вносять 250 г золи.
  • Кісткове борошно. Містить багато фосфору, який потрібен для формування плодів навесні. На 1 квадратний метр вносять 50 г борошна.

Після внесення добрив замульчуйте грунт навколо стовбура сливи. Для цих цілей підійде торф, тирса, опале листя, хвойні гілки.

Чим підгодувати сливу, щоб плодоносила - мінеральні добрива

Для повноцінного харчування сливі потрібні калій, фосфор, магній і кальцій. Ці елементи покращують морозостійкість рослини. 

  • Суперфосфат. Зручне добриво, яке містить всі необхідні сливі мікроелементи. 300 г сухої речовини розведіть в 10 л води. На 1 квадратний метр землі вносять 60 г рідини.
  • Калімагнезія. Відмінний варіант, чим підгодувати вишню восени, а також сливу і абрикоси. Це добриво збільшить врожайність. Під кожне дерево вносять 100 г калімагнезії.
  • Сульфат, нітрат або хлорид кальцію. Містять велику кількість кальцію, якого потребує слива. На нестачу цього мікроелемента вказує бурий колір листя. 25 г сухого добрива розведіть в 10 л води.  Під кожне дерево влийте 200 мл рідини.
  • Залізо. Захистить сливу і вишню від шкідників. Просто обприскайте кожне дерево розчином залізного купоросу.

Мінеральні добрива потрібно вносити протягом п'яти днів (один раз в день вранці). Молоді (до 5 років) дерева удобрюють тільки мінеральними речовинами, а старші можна підгодувати органікою.

Вас також можуть зацікавити новини: