Чим удобрювати смородину під час і після цвітіння / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Багато дачників люблять смородину за її невибагливість: посадив - вона собі й росте, бери лише і збирай урожай. Але це не зовсім так - якщо за чагарником зовсім не доглядати, то з часом ягоди починають дрібніти, обсипатися або стають дуже кислими. Є кілька порад, чим підживити смородину у квітні та травні, коли вона цвіте і робить зав'язі, щоб збирати гарний і смачний урожай.

Чим навесні підживити смородину під час цвітіння і після

Азот, фосфор і калій - це три речовини, які необхідні смородині. Під час цвітіння їй потрібен азот, після нього - фосфор і калій.

Підгодовувати чагарник можна готовими комплексними добривами або ж приготувати органічні. Садівники радять на етапі цвітіння удобрювати смородину саме органікою.

Відео дня

Давайте розберемося, чим підживити смородину, щоб ягоди були більшими:

  • Дріжджі

Одне з найпопулярніших підживлень, яке використовують садівники. Готують його так: з'єднують 0,5 кг дріжджів + 50 г цукру + відро (10 л) води.

Залишають бродити на 1-2 дні, а потім підливають кущі, попередньо розпушивши землю - по 10 л браги під кожен кущ.

Замість дріжджів можна взяти сухарі з житнього хліба: заповнити відро (10 л) сухарями на ⅓, залити водою і використати після того, як почнуть бродити.

  • Картопляне лушпиння або крохмаль

Є ще один відомий засіб із тих, чим удобрювати смородину навесні - це лушпиння картоплі або звичайний магазинний крохмаль.

Лушпиння висушують, подрібнюють і вносять у ґрунт під перекопування.

Можна замість лушпиння взяти звичайний магазинний крохмаль: 200 г сухого порошку потрібно розвести в 5 л води, довести до кипіння, помішуючи. Зняти з вогню, остудити й додати 10 л води, добре розмішати.

Під час цвітіння під кожен кущ смородини використовують по 3 л суміші, а під час появи зав'язей - по 2 л.

  • Рибні кістки

Хороше джерело фосфору, а також калію, кальцію і йоду. Кістки перемелюють на м'ясорубці та висушують, а потім цей порошок вносять під перекопування або розчиняють у воді (200 г на 10 л) і поливають із розрахунку 1 л на кущ.

Садівники запевняють, що такий прийом дозволяє збільшити врожайність культури в 2 рази.

  • Настій золи

З того, чим підживити смородину під час плодоношення і цвітіння, відмінно підійде настій золи. Він покращує стан кущів смородини і також підвищує врожайність.

Золу вносять безпосередньо в ґрунт, але вважається, що краще приготувати водний настій: потрібно розвести золу з водою у співвідношенні 1:1 і дати настоятися приблизно добу. Потім додати 10 частин води і розмішати.

Молодим кущикам буде достатньо 5 л суміші для поливу, більш старшим - близько 7 л.

Чим підгодувати червону смородину / pixabay.com

Також пам'ятайте про те, що на врожайність впливає і запилення бджолами.

Щоб залучити комах до себе на ділянку, садівники використовують одну хитрість: в 1 л кип'ячої води розчиняють 1 ст. л. натурального меду і обприскують сумішшю квітучу смородину. Обробку повторюють через 2 дні.

Бджола або джміль, які поласують таким "десертом", неодмінно розкажуть про це своїм родичам і друзям і наступного разу прилетять до смородини великою компанією.

Раніше ми розповідали, як вивести мурашник на городі, в саду або в будинку так, щоб нікому не нашкодити.

Вас також можуть зацікавити новини: