Що краще садити поруч з огірками / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Перш ніж висадити огірки на грядку, важливо зрозуміти, яке сусідство для них буде приємним, а якого краще уникати. Від цього залежить якість врожаю і взагалі його наявність - іноді невідповідні культури буквально "вбивають" рослини.

Чи можна садити огірки з помідорами у відкритому ґрунті

Загалом, це не заборонено, якщо немає виходу, але досвідчені городники кажуть, що не можна садити біля огірків помідори прямо на одній грядці в теплиці або на відкритій ділянці. Річ у тім, що цим культурам потрібні різні умови для росту. Наприклад, помідори вимагають регулярного провітрювання, а огіркам категорично заборонені протяги. Томати необхідно постійно підживлювати, огірки обійдуться без цього. І таких нюансів досить багато - ясно, що якщо можна не розміщувати ці дві культури на одній грядці, то краще цього не робити.

Чи можна садити огірки поруч із перцем у відкритому ґрунті

Якщо ви не знаєте, чи можна садити перці з огірками, то врахуйте, що таке поєднання теж вважається сумнівним. Незважаючи на те що обом культурам потрібен однаковий клімат, у них немає конкуренції за поживні речовини, умови вирощування все-таки різні. Якщо у вас немає можливості розділити огірки і перці, то стежте, чи не обмежують огіркові батоги розвиток перцю, і чи не страждають вони через вологу.

Відео дня

Чи можна садити огірки поруч із часником і цибулею

Щодо часнику думки садівників розходяться - одні вважають, що користі від такої посадки не буде, а інші стверджують, що часник здатний уберегти огірки від багатьох захворювань і паразитів. У принципі, якщо вам хочеться висадити часник поруч з огірками, дотримуйтесь відстані між посадками мінімум в 1.5 метра.

Що можна садити біля огірків точно, так це цибулю - вона "дружить" з цією культурою. Важливо висаджувати огірки і цибулю близько один до одного, щоб рослини могли обмінюватися корисними речовинами. За місяць до збору врожаю цибулі потрібно скоротити полив - тоді є ризик, що огіркам не вистачатиме вологи. Рішення просте - висадити огірки і цибулю на сусідніх грядках, а не на одній, тоді проблем з доглядом не буде.

Чи можна садити кабачок поруч з огірком у відкритому ґрунті

Важливо запам'ятати, що не можна садити біля огірків споріднену культуру, до якої належать кабачки. Річ у тім, що через це в обох рослин можуть бути проблеми із запиленням, а також кабачки й огірки часто стають жертвами одних і тих самих шкідників і захворювань. Якщо у вас немає виходу, і потрібно посадити в одному просторі кабачки й огірки, можете ризикнути, але стежте, щоб листя кабачка не сильно затьмарювало огіркове. Але, все-таки ми не рекомендуємо висаджувати культури на одній грядці - велика ймовірність, що потужна коренева система кабачка просто не дасть гармонійно розвиватися огіркам.

Чи можна садити огірки поруч із капустою і кукурудзою

Існує думка, що посадити біля огірків капусту або кукурудзу - значить збільшити врожай втричі, а то й учетверо. Капуста належить до хрестоцвітної культури, яка відмінно сусідить з огірками, тому можна розміщувати їх поруч і в теплиці, і у відкритому ґрунті. Те ж саме стосується і кукурудзи, більш того, вона стане опорою для огірків, помітно підвищуючи кількість і якість врожаю. До кукурудзи можна навіть прив'язати огірки, так вона захистить їх від палючого сонця, сильного вітру або дощу. Незважаючи на те що ці дві культури не конкурують між собою за поживні речовини, кукурудза забере з ґрунту весь азот - його не вистачить огіркам, тому за цим моментом вам доведеться стежити.

Чи можна садити картоплю поруч з огірками у відкритому ґрунті

Далека спорідненість картоплі й огірків - не привід висадити їх поруч на одну грядку. Що не люблять огірки - так це фітофтору, яка дуже часто вражає не тільки їх, а й картоплю. Якщо захворіє якась одна рослина, "зараза" відразу перейде на сусідні. Крім того, обробка картоплі від паразитів передбачає використання хімічних препаратів - якщо вони потраплять на огірки, то гарного врожаю вам не бачити. Єдиний варіант, за якого можна вирощувати огірки поруч із картоплею - це використовувати для перших плівку.

Чи можна садити горох разом з огірками у відкритому ґрунті

Ще один варіант, що можна посадити біля огірків - це горох або квасоля. Ба більше, не можна, а навіть потрібно. Це саме ті культури, що посадити поруч з огірками, щоб був гарний урожай просто необхідно! Бобові збагачують ґрунт азотом, тому буде краще, якщо ви посадите їх по периметру огіркових грядок.

Досвідчені городники помічають, що при такій техніці огірки краще плодоносять і прекрасно себе почувають. Якщо після збору врожаю гороху і квасолі просто обрізати рослини, а не виривати їх з корінням, то загальний рівень родючості ґрунту покращиться в рази.

Вас також можуть зацікавити новини: