Як часто потрібно поливати розсаду баклажанів і як доглядати за розсадою / depositphotos.com

Баклажани, найчастіше, вирощують через розсаду - це теплолюбна культура, тому відразу у відкритий грунт її сіяти немає сенсу. Краще почекати, поки овоч виросте в домашніх умовах, а потім висадити в грунт. УНІАН розповість, як доглядати за баклажанами після посадки насіння в домашній горщик.

Раніше ми говорили про те, з якими рослинами поруч не можна висаджувати баклажани.

Що любить розсада баклажанів - правила догляду

Для того щоб ваше насіння не загинуло, а перетворилося в міцні рослини, потрібно забезпечити культурі правильні умови для зростання. Зверніть увагу на кілька факторів.

Відео дня

Періодичність поливу

Зволожувати розсаду потрібно регулярно і рясно - рослині необхідна велика кількість теплої відстояної води. Ні в якому разі не можна допускати, щоб грунт пересихав - через це стебло буде твердим, що негативно позначиться на якості врожаю потім. 

Найкращий варіант - поливати розсаду 1 раз в 5 днів до обіду, коли сонце ще не дуже "зле". Якщо ви бачите, що приміщення, в якому знаходяться баклажани, сухе і спекотне, а грунт висихає швидко, то можна зрошувати розсаду частіше - 1 раз в 3 дня. З такою ж періодичністю важливо і рихлити грунт в горщику - так рослина буде отримувати необхідну кількість кисню.

Освітлення і температура повітря

Для нормального (а то і швидкого) розвитку висадженої вами рослини важливо дотримуватися температурного режиму. Якщо немає можливості виставити розсаду на сонячну сторону, то використовуйте люмінесцентні лампи. Оптимальна відстань - до 15 см до рослини, а включати такий прилад потрібно за 2 години до світанку і ввечері. Слідкуйте за тим, щоб розсада отримувала світло протягом 14 годин щодня. Кількість світла важлива для баклажанів - якщо її буде недостатньо, то розсада витягнеться, буде тонкою і слабкою, а бутони відкриються пізніше передбачуваного терміну.

Те ж саме стосується і температури - після появи перших сходів баклажани повинні знаходитися в приміщенні, де повітря прогріте до 15-17°C. У міру розвитку розсади температуру потрібно підвищувати до 20-25°C вдень і 10-15°С вночі - так ви допоможете рослині адаптуватися до зміни тепла і холоду, тобто, створите для баклажанів умови, максимально наближені до реальних.

Добрива

Третій етап - це підгодівлі, які необхідно використовувати, якщо ви хочете отримати багатий урожай. Суперфосфат, сульфат амонію, калійна сіль - найбільш оптимальні варіанти для баклажанів. Також хорошими органічними добривами вважаються коров'як і пташиний послід.

Підгодовувати баклажани можна через 2 тижні після появи паростків. Бажано робити це не частіше 2-3 разів на місяць, а після підживлення обов'язково поливати чистою водою.

Що не люблять баклажани - причини слабкої розсади

Є кілька факторів, які можуть негативно вплинути на якість і ріст ваших рослин. Якщо їх враховувати і уникати, то ви зможете цілком вдало виростити міцні баклажани. Городники називають кілька причин слабкої розсади:

  • нестача світла;
  • неправильна пікіровка і пошкодження коренів при ній;
  • нестача тепла;
  • протяги або, навпаки, занадто жарке повітря;
  • відсутність підгодівлі;
  • надлишок органічних добрив;
  • порушення технології поливу.

В цілому, баклажани не можна назвати примхливою культурою, але варто пам'ятати про нюанси її вирощування, щоб потім не залишитися без врожаю. Дотримуйтеся наших порад і тоді у вас вийде виростити міцні овочі.

Вас також можуть зацікавити новини: