Коли можна садити картоплю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Традиційно у квітні-травні українці починають садити картоплю. Для багатьох людей головною мотивацією до початку роботи є бажання не відставати від сусідів. Але це неправильний підхід - набагато краще орієнтуватися на погодні умови і місячний календар. Наприклад, травень 2024 року видався холодним, і в багатьох городників картопля замерзла. Тому цього року посадки можна трохи відкласти.

Ми розповімо, коли садити картоплю у 2024 році, щоб отримати багатий урожай.

Коли садити картоплю - головні правила

Картопля вважається не дуже вимогливою культурою, але морози для неї все ж небажані. Приступати до посадки варто, якщо температура повітря не опускається нижче 10°, а ґрунт повністю розтанув. Цього року настали травневі заморозки, тому час посадки можна трохи відстрочити.

Відео дня

Важливо також враховувати сорт картоплі. Після другої половини травня можна посадити середньопізні та пізні сорти. А збирають їх наприкінці літа і на початку вересня.

Таким чином, посадити пізню картоплю у 2024 році можна з середини травня до початку червня. Чим північніша область України, тим пізніше починають посадку.

Коли садити картоплю за місячним календарем

Деякі фази Місяця підходять для посадки овочів краще за інші. Урожайними датами місячного календаря вважаються такі:

  • у травні - 27-29, 31 число;
  • у червні - 2-9, 12-15 число.

У які дні не можна садити картоплю? Це дати повного місяця і молодика: 23 травня, 6 червня і 22 червня. У такі місячні фази нічого садити не рекомендується.

Як правильно садити картоплю / ua.depositphotos.com

Як садити картоплю - інструкція

Перед посадкою бульб прочитайте, як проростити картоплю. Це підвищить урожайність овоча і прискорить дозрівання.

Потім підготуйте грядки глибиною 10-15 см - вони мають бути перекопані на висоту багнета лопати і позбавлені бур'янів. Якщо ґрунт бідний, то рекомендується внести компост або перегній.

У підготовлені лунки посадіть пророщену картоплю паростками вгору. Дотримуйтесь відстані 35 см між сусідніми бульбами і 70 см між грядками. Далі закопайте грядки, а поливати їх необов'язково. Зазвичай перший полив проводять після появи молодих паростків.

Дізнайтеся також, що покласти в лунку при посадці картоплі для підвищення врожайності.

Вас також можуть зацікавити новини: