Чим удобрити картоплю при посадці - поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кожен досвідчений городник знає (а новачкові варто запам'ятати), що посадка картоплі неможлива без правильно обраної ділянки землі. Ґрунт на ній має бути родючим, пухким, легким і зі слабокислою реакцією. Якщо саме такими показниками славиться ваш город - пропонуємо розібратися разом, що покласти в лунку при посадці картоплі для гарного врожаю.

Як підготувати город до посадки картоплі - загальні правила

Картоплю не можна висаджувати будь-де - важливо дотримуватися правил сівозміни, щоб домогтися дійсно гарного врожаю. Це означає, що картопля не повинна рости на одному і тому ж місці 2 роки поспіль. Також картоплю не можна висаджувати після перцю, помідорів і баклажанів, але можна після капусти, моркви, буряка й огірків.

Бажано готувати город під посадку коренеплоду ще восени - для цього дачники скопують землю на глибину в багнет лопати, прибирають бур'яни, розкидають коржі гною і присипають їх піском. Важливо, що свіжу органіку можна використовувати тільки під час осінньої підготовки, але навесні краще брати гній, що перепрів. На кожен квадратний метр ділянки достатньо буде 8-10 кг добрива. Також не зайвим буде розпушити ґрунт на глибину 10-12 см, а потім розрівняти граблями.

Відео дня

Яке добриво краще вносити при посадці картоплі - народні рецепти

З покоління в покоління дачники розповідають своїм дітям і онукам, що покласти в лунку під час посадки картоплі для гарного врожаю. Як правило, народні методи добрив нічим не гірші за "хімію" з магазину - у багатьох випадках вони виявляються навіть ефективнішими. Розглянемо деякі з них.

  • Кролячий\кінський гній і пташиний послід

Це один з варіантів того, що краще вносити в лунку під час посадки картоплі - гній сприятливо впливає і на ґрунт, і на рослини. Якщо грамотно використовувати це добриво, то можна помітно підвищити родючість землі. Рецепт такий:

  • бочку 100-200 л на 2\3 заповнити гноєм;
  • залити водою, накрити плівкою або кришкою;
  • залишити на 2 тижні "бродити", перемішувати 2-3 рази на день;
  • після закінчення цього терміну додати 1-2 кг деревної золи (1 кг на 100 л).

Посадка картоплі з такою підгодівлею буде простою і зручною - вам достатньо просто додати по 1 л суміші в кожну лунку з коренеплодом.

Якщо ви для себе вирішили, що удобрити картоплю хочете пташиним послідом, то 700 гр головного компонента потрібно розвести в 10 л теплої води, накрити ємність плівкою або кришкою і прибрати в тепле місце. Настоювати розчин 3 дні, потім процідити і додавати по 1 л у кожну лунку.

  • Трав'яний настій

Мало хто знає, що покласти в лунку під час посадки картоплі можна й екологічно "правильні" добрива - наприклад, скошену траву. Вона має всі необхідні для картоплі поживні компоненти, а вам не доведеться болісно вишукувати потрібні екскременти.

Для того щоб зробити добриво під картоплю з трави, дотримуйтесь інструкції:

  • зберіть скошену траву (можна навіть бур'яни) разом із коренем;
  • викладіть рослини в бочку на 2\3 від її обсягу;
  • додайте 30 гр сечовини;
  • залийте водою, перемішайте, накрийте кришкою або плівкою;
  • залиште на 2 тижні в темному теплому місці.

Найголовніше - стежити за тим, щоб у бочку не потрапляли сонячні промені, інакше вся ваша праця зійде нанівець. Після того як добриво буде готове, його можна додавати по 1 л для кожної лунки з картоплею.

Вас також можуть зацікавити новини: