Чим підгодувати яблуню навесні - варіанти / фото ua.depositphotos.com

Підживлення яблуні навесні необхідне, щоб пробудити дерево після зимової сплячки, а також "закласти фундамент" хорошого врожаю. Далеко не всі городники знають, чим підгодувати яблуню, щоб плодоносила, а вже тим більше - багато і якісно. УНІАН розповість, як підгодувати яблуню навесні недорого і ефективно.

Раніше ми говорили про те, що робити, якщо яблуня не цвіте і не плодоносить.

Підживлення молодих яблунь навесні - тонкощі процедури

Якщо ви висадили саджанці і відразу внесли всі необхідні макро- і мікроелементи, то ще 2-3 роки дерево вже добрив не потребує. Але далі, у міру того, як розростаються крона і гілки, яблуня вже вимагає додаткових речовин. За сезон дерево потрібно підгодовувати двічі - ранньою осінню (після пробудження) і в період бутонізації. 

Відео дня

Удобрювати яблуню можна двома способами - під корінь і поза кореня. У першому випадку дерево отримує необхідні речовини через грунт, а в другому - через листя. До речі, другий варіант дає ефект швидше - результат видно вже через 3-5 днів після обприскування.

Коли і чим підгодовувати яблуні - вибирайте органіку

Точні терміни, коли потрібно удобрювати дерево, вам ніхто не скаже - краще орієнтуватися на регіон, в якому росте яблуня. Для кожної місцевості умови погоди різні, як і фази розвитку дерев.

Органічний вид добрив подобається багатьом садівникам - такі підгодівлі безпечні і для дерева, і для грунту, до того ж, їх легко можна знайти в будь-якому господарстві:

  • курячий послід - на 10 л води 1\3 курячого посліду, настоювати 3-5 днів, потім розвести водою в співвідношенні 1:15 і поливати рослини;
  • підживлення яблунь гноєм - на 10 л води 1\3 гною, настоювати 3-5 днів, потім розвести водою в співвідношенні 1:10 і поливати рослини;
  • перегній - 3-4 кг перегною розсипати на кожен квадратний метр навколо крони, грунт розпушити і полити;
  • підживлення яблунь золою - окропом залити 1 склянку золи, настоювати 3-5 днів, розвести в 10 л води і обприскувати рослини.

Також для добрива можна використовувати кісткове борошно. Це хороше джерело фосфору і кальцію, так що, досвідчені садівники завжди тримають таку підгодівлю в господарстві. Кісткове борошно потрібно розкидати навколо пристовбурного кола - з розрахунку 200 гр добрива на 1 кв м грунту. Після цього грунт бажано розпушити або перекопати.

Чим підгодувати стару яблуню - важливі правила

Варто розуміти, що добриво для молодих і старих яблунь відрізняється. Чим більше і старше дерево - тим більше йому потрібно корисних речовин. Дорослими яблунями вважаються екземпляри, яким 5 і більше років.

Навесні закладати добрива під дерево потрібно методом перекопування. Грунт навколо молодих дерев потрібно перекопувати на 20 см вглиб, а для старих - на 40 см. Краще навколо яблуні зробити кілька лунок, а всередину влити грунтовий розчин, додавши торф, компост або інші підгодівлі.

Вас також можуть зацікавити новини: