Ранні сорти картоплі / фото depositphotos.com

Найбільш ранні сорти картоплі можна висаджувати вже в кінці березня або на початку квітня. Такі сорти мають гарну стійкість до морозів і не бояться весняних заморозків. Перший урожай ранньої картоплі збирають вже на початку липня або навіть в червні. УНІАН назвав 6 сортів ранньої картоплі з хорошими відгуками дачників.

Раніше ми розповідали, коли садити картоплю 2023 за погодними ознаками, місячним календарем і прикметами погоди.

Константа

Дуже популярний сорт ранньої картоплі з десятками позитивних відгуків. Дачники відзначають хорошу врожайність і морозостійкість сорту, прекрасні смакові якості і велику форму бульб. З одного куща можна зібрати приблизно 10-14 великих картоплин.

Відео дня

Картопля Константа стійка до вірусних захворювань і довго зберігається після збору. Ідеально підходить для пюре і запікання. Дозріває за 70-80 днів, але перший врожай можна викопувати через 50 днів.

Ось як городники відгукуються про сорт Константа:

Дуже приємно здивована цим сортом. У невеликому кущі з 1 картоплини - купа великої "один в один" картоплі! Дрібної майже немає. З невеликої ділянки накопала картоплі на всю зиму. Смачно. Зберігається до весни добре.

Констанс любить хороший догляд, удобрену землю, тому що на піску урожай був дуже бідний. Зберігається добре, на смак також добре, дуже ароматна в печеному вигляді.

Нагорода

Цей вітчизняний сорт може рости у всіх областях України. Картопля Нагорода відрізняється дуже великими бульбами. Одна картоплина важить приблизно 300 г. Урожай цього сорту дуже довго зберігається без проростання. Сорт стійкий до багатьох хвороб, зокрема, до раку картоплі, а також не вимогливий до грунту. Відмінно підходить для смаження і приготування супів.

Про сорт Нагорода відгукуються так:

Сорт вище всіх похвал. Супер урожайний навіть на бідному грунті. Посадили 5 кг, а зібрали більше 200 кг. Копати цю картоплю дуже приємно.

Рів'єра

Картопля Рів'єра відрізняється високою врожайністю і великим розміром плодів. Плодоносить картопля через 50-65 днів, але перший урожай можна викопувати через 40 днів. Має хороший імунітет проти фітофторозу і картопляної парші. М'якоть у сорту жовта за кольором і крохмалиста, добре підходить для пюре.

Садив цю картоплю вже не раз і результатом задоволений. Були кущі по 20 картоплин, в середньому в одному кущі їх 10-14. З одного куща набирав майже повне відро 10 л. Картопля велика, дуже смачна на пюре.

Ред Скарлет

Прекрасний сорт картоплі для пюре і запікання з червоною шкіркою. Урожай приносить через 60-70 днів після посадки. Сорт стійкий до поширених хвороб. Плоди дуже великі і довго зберігаються після збору врожаю. Ред Скарлет погано переносить температуру вище +30°, в спеку її потрібно підгортати і поливати.

Про сорт городники пишуть таке:

Купували навесні 2022 року, урожай дуже хороший. З 1 кг зібрали приблизно 20 кг. В кущі картоплин трохи, але вони дуже великі. Дуже смачна картопля! Пюре відмінно. Також спробували в духовці запікати, теж м'яка і смачна вийшла, не розвалювалася.

Гранада

Це велика овальна картопля родом з Німеччини, яка найкраще підходить для смаження і запікання в духовці. Середня вага картоплини - 150-200 г. Дозріває приблизно 70-80 днів. Відрізняється дуже високою врожайністю і довгим терміном зберігання. Сорт стійкий до більшості поширених в Україні захворювань. 

Відгукуються про сорт Гранада так:

Дуже смачний і врожайний сорт картоплі. Садили не один раз. З одного куща збирали приблизно 12 картоплин, дрібної картоплі майже немає.

Вас також можуть зацікавити новини: