Як обрізати вишню навесні та коли це робити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вишню радять обрізати щороку. Це можна робити і весною, і восени. Якщо зробити весняну обрізку за всіма правилами, то тоді, можливо, що восени вона й не знадобиться. Як це зробити, а також чим удобрити та обробити від шкідників і коли можна пересадити вишню навесні - розповідаємо в матеріалі.

Як обрізати молоду вишню навесні (і не дуже молоду)

Обрізати деревце самому не складно, головне - розуміти принцип обрізки. Оскільки воно швидко розростається, то крона стає загущеною, тож мало провітрюється і отримує мало сонця. Це означає, що частина квіток не запилюється і ягоди не дозрівають. І, звісно, в гущавині починають розмножуватися всілякі хвороби та шкідники. Тому досвідчені садівники радять робити ярусну обрізку. Ось що потрібно зробити:

  • видалити поросль на стовбурі нижче 80 см від землі (тобто, нижче першого ярусу крони);
  • зрізати хворі, пошкоджені, підмерзлі гілки;
  • видалити гілки між ярусами - відстань від першого ярусу до другого - 50 см, потім між ярусами - 40 см, а в одному ярусі залишити по 6 гілок на відстані 15 см;
  • видалити гілки, які загущують крону - зрізати відростки, що ростуть близько до скелетних гілок;
  • вкоротити приріст, що утворився за рік - дерево, як уже говорили, розростається швидко, тому, щоб коріння встигало живити крону, треба молодий приріст зрізати приблизно на третину, а то й наполовину, якщо розрослося сильно.

Коли обрізати вишню навесні? Тут потрібно дивитися на бруньки деревця - щоб вони "прокинулися", але не пішли в ріст. Краще обрізати до того, як почався сокорух, тоді дерево не ослабне і не захворіє.

Відео дня

Можна пересаджувати дерево в цей час? Так, але знову-таки - до початку сокоруху. Ідеальний період, коли пересаджувати вишню навесні, - у березні, коли дерево ще "спить", тоді в нього буде достатньо теплих місяців, щоб укоренитися. Тут важливо врахувати, що дерева, старші за 10 років, краще не пересаджувати через те, що залишився досить малий період плодоношення.

Чим обробити вишню навесні

Також до початку сокоруху можна обробити дерево від захворювань. З того, чим обприскати вишню навесні, в цей період найбільш підійде розчин мідного купоросу (2%) - він врятує від парші, іржі, моніліозу, борошнистої роси та інших захворювань. Можна також використовувати 3%-ву бордоську рідину.

Чим удобрювати вишню навесні

Для весняного підживлення зазвичай використовують і органічні, і мінеральні добрива.

Важливо: перед тим, як удобрювати вишню навесні, слід звернути увагу на її вік. Якщо дерево молоде (до 2 років), то підживлення йому може бути й не потрібне - воно використовує те, що "дали" йому під час посадки.

Молодим саджанцям краще давати органічні добрива - перепрілий гній, тирсу, компост і курячий послід. Деревця старше 4 років можна удобрювати мінеральними. Раніше ми докладно розповідали, чим підгодувати вишню навесні, залежно від її віку.

Коли поливати вишню навесні

Якщо весна видалася сухою, то в період цвітіння і зав'язі плодів дерево потрібно поливати приблизно раз на тиждень. Під кожне треба виливати не менше 3 відер води.

Вас також можуть зацікавити новини: