Психолог Катерина Клюшніченко / instagram.com/psycholog_katarina

Повномасштабна війна, розв'язана Росією, змінила життя кожного українця. Багато сімей були змушені розлучитися - жінки, рятуючи дітей, поїхали за кордон, а чоловіки пішли на фронт захищати рідну країну від російської агресії. Звичайно, затяжна війна позначилася і на їхніх стосунках.

Наприклад, нещодавно ведучий Микита Добринін в програмі "Мекнув - питайте" озвучив свою думку щодо стосунків під час війни. Він сказав, що після закінчення війни з'явиться шокуюча статистика зрад і розлучень. За його словами, багато пар, перебуваючи на відстані тривалий час, зраджують одне одному.

Чи дійсно зараз стало так багато зрад, які цілі керують людьми в даній ситуації, як пережити зраду і розлучення, і чи можна зберегти стосунки, перебуваючи на відстані - розповіла психолог Катерина Клюшніченко в інтерв'ю УНІАН.

Відео дня

Війна - це випробування для кожної родини. Через повномасштабне вторгнення пари були змушені розлучитися на невизначений термін, що в будь-якому випадку помітно позначається на стосунках. Розкажіть, як пережити цей період, враховуючи те, що війна до того ж виявилася затяжною?

Безумовно, відстань дуже впливає на стосунки, але це не є найголовнішим критерієм розставання. Найчастіше, якщо в парі були проблеми і до розлуки, то вони просто будуть "підсвічені" відстанню. Важливо вчитися партнерам вибудовувати стосунки, якщо вони перебувають далеко одне від одного.

В першу чергу, це спілкування, і способів, насправді, маса. Нам доступні смс, телефонні розмови, фотографії та відео, які ми можемо відправляти одне одному. Тому прийнявши той факт, що поруч фізично пара бути не може, важливо почати користуватися доступними способами бути поруч. 

Багато психологів, до речі, поділяють вашу думку. Я неодноразово чула, що найголовніше у стосунках - це спілкуватися одне з одним.

Так і є. Завжди потрібно ділитися з партнером своїми емоціями і переживаннями. Якщо виникають якісь важливі життєві моменти, то їх варто вирішувати, враховуючи думку партнера, бо будь-якій людині важливо відчувати, що вона залишається в житті свого партнера навіть на відстані. Це про цінність одне одного. 

Мрійте і плануйте. Мріючи і плануючи, ми начебто вже проводимо разом час. Фантазії - це дуже потужний інструмент для зближення. 

Ну і, звичайно, інтимність. Не забуваєте, що ви пара, а не просто друзі, і тому використовуватися способи, щоб нагадати про це своїй коханій людині, дуже важливо. Таких способів дуже багато і якщо поставити собі за мету, то ви зможете знайти ваш власний метод, як показати, сказати або навіть зробити це разом навіть на відстані.

Завжди потрібно ділитися з партнером своїми емоціями і переживаннями, - психолог / instagram.com/psycholog_katarina

На форумах рекомендують такі "штучки" для зближення на відстані як еротичні повідомлення або навіть віртуальний секс.

Дійсно, підтримати листуванням стосунки можна і навіть потрібно. Наша уява дуже потужний інструмент створення чого-небудь. В даному випадку створення пристрасті, відчуття пари як чоловіка і жінки. 

Але якщо проблема у стосунках пов'язана не тільки з цим, то тільки фізично перебуваючи поруч і займаючись сексом, їх складно зберегти. Над ними потрібно працювати. А це передбачає говорити і чути одне одного. 

До речі, якось ведучий Микита Добринін сказав, що після закінчення війни ми побачимо статистику масових розлучень через зради, тому що знову-таки чоловіки залишилися в Україні, а жінки поїхали за кордон. Що ви думаєте з цього приводу?

Зради були завжди. За статистикою я не підкажу, але їх дійсно дуже багато зараз. Величезна проблема полягає в тому, що люди не говорять одне з одним. Вони не озвучують своїх потреб і не чують про потреби свого партнера.

Багатьом зрада здається виходом, що це вирішить питання самотності або додасть якесь розуміння і внесе ясність, можливо щось доведе, але це далеко не так. 

З чим пов'язані зради - з бажанням отримати людське тепло, якого нас позбавили, або це просто про фізичне задоволення?

Це як і фізична потреба, так і емоційна близькість і тепло. І жінки, і чоловіки можуть зрадити або розлюбити, і це дуже боляче для партнера. Але поки ми думаємо, що нам людина і її почуття підвладні, що сама наявність слова "стосунки" буде нам щось гарантувати, ми весь час будемо потрапляти в пастку. 

Стосунки - це не просто є і все, це робота двох людей. Розмови, конфлікти, компроміси, вивчення нового і загальний погляд на майбутнє. 

Якщо одна людина тільки працює над збереженням стосунків, а друга не може цього зробити і вибирає зраду, то, мені здається, важливо задатися питанням, чи дійсно це та людина, яка вам необхідна для життя поруч з нею?

Відносини - це не просто є і все, це робота двох людей, - психолог / instagram.com/psycholog_katarina

А що ви думаєте з приводу звички у стосунках? Не дарма ж багато хто говорить, що з роками кохання трансформується. Чи може вона стати причиною для розставання?

Люди розлучаються з різних причин, не тільки через звичку. Це можуть бути різні погляди на майбутнє, різні цінності, егоїзм, небажання слухати і чути партнера, ревнощі і багато іншого. Повірте, це все не чуже як цивільним, так і військовим.

Зараз багато чоловіків перебувають на фронті, а бути дружиною захисника - завдання не з простих. Ну, ось дивіться, чоловіка ніколи немає вдома, всі обов'язки лягли на плечі жінок. Як в такій ситуації зберегти стосунки, коли, здається, що вони не на першому місці?

Жінці перебувати в таких умовах дуже складно як фізично, так і морально. Але навіть якщо у вас від страху стискається серце, вам все одно варто підтримувати позитивне спілкування з коханим героєм. Це непросто, але дуже важливо для збереження стосунків.

Я раджу дружинам і дівчатам військових обов'язково знайти для себе безпечне місце, де вони зможуть говорити про свої переживання: волонтерські центри, психолог, друзі, які не будуть знецінювати, а просто будуть підтримкою в такий складний період.

Так вам легше буде пережити страх і біль, трохи відпустити ситуацію і тверезо підтримати партнера, якому ще складніше, ніж вам. Завжди потрібно входити в положення одне одного.

Я думаю, що багато жінок починають розмову з питання: "Коли закінчиться війна?", "Коли ти вже повернешся додому?", "Скільки можна? Я ж на тебе чекаю". 

Я розумію переживання всіх жінок. Вони з дітьми залишилися одні, а їхня кохана людина щодня ризикує життям. Але, в першу чергу, дуже важливо не мучити чоловіка цими питаннями, а давати йому розуміння того, що його люблять, чекають, в нього вірять і підтримують. Так, саме підтримують, навіть якщо його рішення було піти на фронт, залишивши спокійне громадянське життя.

На війні не говорять про війну, а говорять про життя. І важливо дотримуватися цього правила в контакті з чоловіком! Будуйте разом з ним плани, мрійте, говоріть про приємні моменти у вашому житті. Це буде дуже підтримувати і давати людині сили.