Гресь розповіла, що українці мають відмовлятися від російської мови хоча б публічно / фото instagram блогерки

Блогерка та координатор фандрейзингової платформи UNITED24 Ярослава Гресь засудила українців, які виїхали за кордон та продовжують спілкуватися російською. Вона розповіла, що була неприємно вражена, коли почула мову країни-агресорки у Варшаві.

"Шановні українці у тимчасовій еміграції, я вчора мала радість пройтися ввечері гарним варшавським парком і була приголомшена кількістю російської мови. Кожна друга людина. Ніби я гуляю десь по Москві. Тож є два варіанти. Варшаву непомітно окупували росіяни. Або це були українці з похибкою на поодиноких білорусів. Схиляюся до другого. На правах людини, яка півтора року працює з міжнародними партнерами і залучає на підтримку України всіх, кого тільки можна, маю до вас одне просте питання — ви *банулися? Ви не усвідомлюєте, що йде екзистенційна війна? Війна за право українців існувати як нації, а не бути частиною імперії. Що мова - це ATACMS, помножена на F16? Що вивіску "Маріуполь" замінили на "Мариуполь" одразу після захоплення міста не просто так? Я не розумію, що тут треба пояснювати, правда", - написала Гресь на своїй сторінці в Instagram.

Ярослава Гресь про українську мову / скриншоти

Блогерка зазначила, що діти українців, що перебувають за кордоном, швидко вчать інші мови, проте не рідну. За словами Гресь, усі мають знати хоча б 100 найпоширеніших українських слів.

Відео дня

"Тільки б без крику в парку: "Ванєчка, смотрі под ножкі!". Здається, що це ваша особиста справа, але все значно гірше, ніж ви думаєте. Кожен Ванєчка впливає на крихту міжнародної підтримки. Окремо один Ванєчка нічого не змінить. Але маса Ванєчек це вже вибачте, п*здець", - додала вона.

Гресь заявила, що іноземцям важко пояснювати, у чому різниця між українцями та росіянами, якщо усі спілкуються однією мовою. Вона також додала, що безліч разів чула питання, чому ж громадяни нашої країни не переходять на державну.

"Аргумент про військових, які говорять російською, можете одразу припаркувати у гаражі. Військові захищають Україну зі зброєю в руках, віддають за неї своє життя. До військових питань нуль", - написала блогерка.

 Блогерка та координатор UNITED24 засудила російськомовних українців / скриншоти

Гресь просить українців спілкуватися державною мовою хоча б у публічному просторі. Адже це, стверджує блогерка, єдиний спосіб зберегти Україну для наших дітей.

Коментарів під дописом немає. Гресь пояснила у Stories, що навмисно обмежила цю функцію, адже у неї немає часу, аби читати та відповідати усім, хто ділиться думками щодо її допису.

Нагадаємо, раніше на тему мови висловився ведучий Анатолій Анатоліч. Він закликав українців "не ганьбитися" та відмовитися від російської.

Хто така Ярослава Гресь

Ярослава Гресь заснувала PR-агентство та займалася, зокрема, благодійними проектами. Вона увійшла до рейтингу "100 найвпливовіших жінок України за версією журналу "Фокус" 2021". 

На початку повномасштабної війни Гресь стала координаторкою фандрейзингової платформи UNITED24. Вона залучила чимало амбасадорів та допомагала збирати кошти для України. 

Вас також можуть зацікавити новини: