Євген Нищук відповів, скільки акторів його театру служать у ЗСУ / Скріншот з інтервʼю

Колишній міністр культури, голова Шевченківського комітету та гендиректор театру імені Франка Євген Нищук прокоментував мобілізацію акторів. Митець переконаний, що театральні діячі можуть принести набагато більше користі в тилу.

За словами, Євгена Нищука винятків для акторів немає, усі підлягають мобілізації. Однак існує можливість забронювати 50% співробітників театру, які залучені до творчого та виробничого процесу. Гендиректор також назвав кількість акторів театру імені Франка, які захищають Україну на фронті:

Мобілізації підлягають усі. І справді, тут немає якихось винятків. Це стосується всіх. І якась частина з перших днів свідомо пішла на фронт, а хтось продовжував волонтерити, і працювати власне на культурній ділянці. Театр — це велике підприємство, 600 осіб. У нас є 19 хлопців, які пішли воювати й не опиралися, не шукали якихось причин. Є якась частина, звісно, які через здоров’я не можуть бути мобілізовані, а є якась частина за квотою. Оскільки театр, як і багато інших підприємств, входить також у певну систему бронювання, це 50%. Ми надаємо можливість забронювати особливо тих, хто у виробничому і творчому процесі. Не обов’язково тільки актори, це загалом. Це люди, без яких дійсно, цей якісний процес буде дуже важким. Фахівця не знайдеш", — говорить Нищук.

Євген Нищук переконаний, що переважна частина акторів принесуть більшу користь в тилу, ніж на передовій. Громадський діяч відзначив, що вони "створюють морально-психологічний клімат" у відносно безпечних регіонах України.

"Я, як генеральний директор, буду відповідно до цієї квоти звертатися до військкомату. Так, я кажу це відверто. І це не якесь приховування, це доцільність. Тому що цей актор чи декілька акторів створюють морально-психологічний клімат у тилу. На цих акторів хочуть прийти, і ми можемо таким чином презентувати себе не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Актори залучені у вистави, які збирають великі кошти. І повірте, бо я знаю конкретно від бійців, що це принесе набагато більше користі", – заявив гендиректор театру.

Нагадаємо, раніше відомий український актор Юрій Феліпенко приєднався до лав ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: