У мережі показали, який вигляд насправді має цариця Клеопатра / скріншот з фільму

Клеопатра - єгипетська цариця, життя і діяльність якої обговорюють досі. Найбільше суперечок викликає її зовнішній вигляд, оскільки одні малюють її як неймовірну красуню, а інші джерела стверджують, що вона не володіла приємною зовнішністю - зачаровувала чоловіків харизмою.

Який вигляд мала Клеопатра: дані істориків Британського музею

Згідно з даними британських джерел, вона була смаглявою і володіла неправильними рисами обличчя. Так, у неї був досить великий ніс, тонкі губи і гостре підборіддя. 

Її фігура була злегка повненькою, як і у її предків - велика частина представників Македонської династії Птолемеїв були гладкими і мали грубі риси. 

Відео дня
Такий царицю показали у фільмі "Цезар і Клеопатра" 1945 року. Головну роль виконала Вів'єн Лі / скріншот з фільму

Який вигляд мала Клеопатра: дослідження Кембриджського історика-єгиптолога Саллі Енн Ештона

Ештон провів величезне дослідження історичних джерел і склав реконструкцію образу Клеопатри. Якщо вірити йому, то її зовнішній вигляд був дуже далеким від того, як царицю сьогодні зображують у фільмах і підручниках з історії. 

Дослідження Кембриджського історика-єгиптолога Саллі Енн Ештона показало, якою насправді могла бути Клеопатра

Який вигляд мала Клеопатра: версія грецького історика Плутарха

В одній зі своїх робіт він писав:

"Кажуть, зовнішня краса її була зовсім не незрівнянною... Однак розмовляла вона з чарівністю. З одного боку, її зовнішність в поєднанні з звабливою мовою, а з іншого – її характер, нез'ясовним чином проявлявся у всіх вчинках, надзвичайно підкорювали оточуючих. Голос її звучав ніжно". 

Ці слова підтверджують версію багатьох істориків-сучасників про те, що Клеопатра полонила не стільки своєю красою, скільки харизмою і ерудованістю.

Нагадаємо, вчені відповіли, чому Клеопатра вбивала своїх чоловіків після ночі кохання.

Вас також можуть зацікавити новини: