Фото: Вадим Чуприна

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за фактом невнесення народним депутатом України Денисом Дзензерським до щорічних декларацій відомостей про фінансові зобов’язання на загальну суму понад 4 млрд грн.

Як сьогодні повідомила прес-служба Національного антикорупційного бюро України, відповідне рішення прокурор САП ухвалив 24 липня.

Читайте такожЗавтра дисциплінарна комісія прокурорів розгляне подання Луценка на звільнення Холодницького

Відео дня

«Рішення прийняте нібито на підставі «наукових роз’яснень» щодо тлумачення поняття «фінансові зобов’язання». Національне антикорупційне бюро України переконане, тлумачити законодавство має право лише Конституційний суд, а не окремі науковці чи інститути. Відтак, рішення прокурора НАБУ планує оскаржити», - заявили в НАБУ.

Як повідомляв УНІАН, за результатами перевірки декларацій за 2015 та 2016 роки, поданих народним депутатом України від "Народного фронту" Денисом Дзензерським, було встановлено, що депутат не вказав у декларації дійсні на кінець звітного періоду фінансові зобов’язання перед трьома банківськими установами на загальну суму 3 млрд 185 млн 432 тис. 215,78 грн.

Ці зобов’язання виникли у депутата на підставі рішень Бабушкінського та Жовтневого районних судів м. Дніпропетровська, які набрали законної сили та якими ухвалено стягнути з нього як поручителя у зобов’язаннях заборгованість за кредитними договорами.

Такі фінансові зобов’язання Дзензерський не зазначив і у декларації за наступний рік. "Враховуючи рішення судів, які набрали законної сили у 2016 році, їхній розмір на кінець звітного періоду становив вже 4 млрд 823 млн 675 тис. 079,14 грн.

Своєю чергою, народний депутат не заперечував, що він усвідомлював про відкрите на підставі відповідних судових рішень виконавче провадження та наявність у нього як у поручителя фінансових зобов’язань, однак не вважає, що такі зобов’язання підлягають декларуванню.