Викласти історію Незалежної України тридцятьма словами - завдання надскладне, багаті на події роки народили масу яскравих висловів. Щоб не відмовлятися від одних слів на користь інших, ми розбили текст на тематичні напрямки, і вже в самому розділі описуємо важливі події одним словом або словосполученням. Це дає можливість подивитися на те, як ми змінилися, згадати "було" й замислитись над "стало". Втім, навіть це не дозволило вмістити всі цікавинки трьох десятків років Незалежності у 30 словах. Тож не будьте до нас надто суворими.

Історія Незалежної України у 30 словах: від "кравчучки" до "Дельти"

10:45, 15.08.2021
8 хв.

Чи можна розповісти тридцятирічну історію Незалежної України в тридцяти словах? УНІАН спробував принаймні виділити якісь тригери, після прочитання яких дійсно згадуються саме "ті" події, саме "того" часу. Та водночас додаються й сучасні слова – або як доповнення, або як антагоністи.

Викласти історію Незалежної України тридцятьма словами - завдання надскладне, багаті на події роки народили масу яскравих висловів. Щоб не відмовлятися від одних слів на користь інших, ми розбили текст на тематичні напрямки, і вже в самому розділі описуємо важливі події одним словом або словосполученням. Це дає можливість подивитися на те, як ми змінилися, згадати "було" й замислитись над "стало". Втім, навіть це не дозволило вмістити всі цікавинки трьох десятків років Незалежності у 30 словах. Тож не будьте до нас надто суворими.

1. Референдум

З нього почалася новітня історія України. І через 30 років він може знову стати точкою неповернення - референдум по ситуації на Донбасі має масу негативних прогнозів. 

2. Кравчучка

Обов'язковий символ бідних 90-х. Але, зауважте, як за 30 років змінився рівень життя, зважаючи, що зовсім недавно популярністю почали користуватись вже інші "тачки" - євробляхи. 

Відео дня
Легендарна кравчучка, один з головних символів злиднів 90-х, жива й понині / УНІАН

3. Малиновий (піджак)

Від цього символу 90-х, минаючи Louis Vuitton, Україна, врешті, прийшла до "Пшонка-стайл". На ньому ховаємо тему несмаку. 

4. Купоно-карбованець 

У "грошовій темі" легко набрати 30 окремих слів, прочитавши які поринаєш у спогади: гіперінфляція, затримки зарплати, зарплата в конвертах, мінімалка, бакси, курс, та біткоїни.

Купон номіналом 1 мільйон українських карбованців зразка 1995 року / УНІАН

5. Реформа 

Надії на зміни, на жаль, часто закінчуються лише зміною табличок. А дивний шлях нашої економіки найкраще показує слово приватизація і парне до нього - реприватизація. 

6. "Беркут"

Ще з 90-х став синонімом мєнтівського свавілля. Спецпідрозділ неодноразово використовувався для розгону протестуючих, поки не розігнали вже його. І хочеться написати, що все змінилося, що на зміну мєнтам прийшли копи, але, на жаль, питання до правоохоронців залишаються, як і не забувається Врадіївка.

Бійці спецпідрозділу міліції "Беркут" стріляють зі зброї в учасників акції проти дій влади під час зіткнень на вул. Грушевського в Києві, у понеділок, 20 січня 2014 р / УНІАН

7. Заробітчани 

Слово виникло ще в 90-х і не зникає. В пару йому просяться олігархи - інший полюс, інший світ, але така ж не вирішена для країни проблема.

8. Рекетири

Через 30 років в новинах частіше пишуть про рейдерів. Але незмінним лишаються замовні й нерозкриті вбивства. Громадяни все ще дивно довірливі, тож постійно наступають на граблі фінансових пірамід. До речі, схеми багатьох лохотронів практично не змінилися за 30 років. З нових слів, але не злочинів, відзначимо булінг.

9. Корупція 

Тут пригадується суддя-колядник, а також відкат, схема та нове старе слово бариги.

10. Фальсифікації (на виборах)

Згадуємо: карусель, відкріпний талон, гречка, підрахуй, проти всіх. 

Прихильники кандидата на пост президента України Віктора Ющенко слухають його виступ на мітингу проти фальсифікації результатів виборів на майдані Незалежності в Києві, у вівторок, 23 листопада 2004р / Фото  - Віктора Побединского, УНІАН

11. Плівки 

Історія знайшла дивну риму до плівок Мельниченка - плівки Медведчука.

12. Віялові відключення електроенергії

Ця загроза енергосистемі держави існувала в 90-х, але згадати про неї довелося й після нападу Росії на Україну. Не менш важливими темами енергонезалежності є газова війна, Північний потік-2. Але усі роки існує те, що не змінюється - підвищення тарифів. 

13. Кровосісі

Завдяки екс-прем’єру Миколі Азарову в країні з’явилась говірка, відома в народі як "азірівка". Цією "мовою" Микола Янович створив багато мемів. З позитивних моментів: зараз азірових навколо нас явно поменшало. 

Колишній екс-прем'єр Микола Азаров презентує книгу "Україна на роздоріжжі. Записки прем'єр-міністра" в Москві (Росія), в середу, 4 лютого 2015 р. / Фото Павла Беднякова, УНІАН

14. Євро-2012

Свято футболу в Україні - перший турнір такого рівня, проведений в країнах Східної Європи. Реконструкція стадіонів і розпил коштів на них, марші футбольних фанів з інших країн вулицями українських міст, "братання" вболівальників… 

15. Договорняки у ВР 

У кількох словах про залаштунки парламенту: ширка, тушки, диригенти, кнопкодави. 

16. Покращення

Передвиборче гасло перетворилося на мем з прямо протилежним змістом. Замість покращення "життя вже сьогодні" країна отримала погіршення в усьому - зубожіння. Втім, "винними" у цьому виявились попередники. 

17. Мобільник 

Здається, що зовсім недавно ми намагалися вкластися в безкоштовні секунди під час вхідного, але ось вона – діджиталізація і "країна в смартфоні".

На початку своєї появи в Україні мобільний (стільниковий) телефон був ознакою високого соціального статусу / УНІАН

18. Еліта-центр

Тут можна згадати про афери з нерухомістю, розбиті мрії й пам'ятники архітектури: незаконне будівництво, знесення, київський модерн та ошукані інвестори. З іншого боку, складно знайти парне слово до сучасних ЖК, настільки незначними було будівництво 90-х.

19. Майдан

Історія мирних протестів абсолютно не вкладається в кілька слів. Ми пройшли шлях від "Революції на граніті", шахтарських страйків, "України без Кучми" до Помаранчевої революції та Революції Гідності. Тут можна перераховувати дуже довго: наметове містечко, самооборона, барикади, активісти, сотні й сотники, Правий сектор, автомайдан, бруківка, шини, коктейлі "Молотова", Груша, Небесна сотня.

20. Тітушки

Якщо антимайдан ми вже практично не згадуємо, то "вата" не поділася нікуди.

"Тітушки" в Маріїнському парку в Києві, у вівторок, 18 лютого 2014 р. / Фото - Мусієнко Владислав, УНІАН

21. "Зелені чоловічки" 

У 2013-му в чорні сторінки історії України вписані іхтамнєти, блокада Криму та його анексія. Не можна забути і в'язнів Кремля.

22. Декомунізація

Прибрала з площ пам'ятники Леніна та радянські назви вулиць, але не вигнала совок, радянщину з голів. 

Люди б'ють ногами відбиту від пам'ятника Леніну голову на бульварі Шевченка в Києві, в неділю, 8 грудня 2013 р. / Фото - Євген Колесник, УНІАН

23. АТО

З одного боку - добровольці, добробати, мобілізація, візитка Яроша, Кіборги, 200 і 300, котел, атошник, ветеран. З іншого - "відпускники", порєбрик, гіркінці, сєпар, розп'ятий хлопчик, фейкові республіки, Боїнг МН17, підвали, "Ізоляція". Останні слова з фронту - перемир'я, розведення, загострення, обстріл, ворожий снайпер.

Український військовослужбовець в бліндажі на позиціях українських військ в зоні проведення ООС, в Донецькій області, липень 2021 / фото - Анатолій Степанов, УНІАН

24. Волонтери

Збирали гроші на броніки, шоломи, тепловізори, гнали на фронт машини і привозять безпілотники. З недавнього часу вони ж на іншому фронті забезпечують кисень, ШВЛ, надають допомогу ковідним відділенням лікарень.

25. Копачі (бурштину)

Бурштинова лихоманка, вирубка лісів призводить до екологічної катастрофи. Про неї усі знають, але бажання зрубати грошей переважує. 

26. Зрада

Уникнення люстрації колишніми соратниками Януковича і силовиками, підписання Мінських угод, виступи українських виконавців в Росії, "братання" наших спортсменів з російськими і "спорт поза політикою"… Сюди можна додати багато слів. Пара до зради – перемога. 

27. Безвіз

Без коментарів. Залишилося вступити в ЄС та НАТО. 

28. Томос

Важлива віха у становленні Української православної церкви, яка, на жаль, не вирішила остаточно проблему впливу ФСБ на парафіян УПЦ.

Подячний молебень за надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України в Свято-Михайлівському кафедральному соборі, в Житомирі 2019. У головних ролях - президент Порошенко і Філарет / Фото - Микола Лазаренко, POOL, УНІАН

29. Ботоферма

З розвитком соцмереж ми дізналися про існування ботів і навіть ботоферм. А також про хейт, хайп та блогерство. 

30. Пандемія

Пандемія "познайомила" нас зі словами: локдаун, маски, антисептик, соціальна дистанція, антивакцинатори, Дельта.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся