Катерина Павліченко розповіла про "Гвардію наступу" / Фото Миколи Анацького

Заступниця очільника МВС Катерина Павліченко: Під час навчання в бригадах "Гвардії наступу" повістка добровольцю прийти вже не може

07:00, 22.03.2023
10 хв. Інтерв'ю

Про "Гвардію наступу" українці чують вже кілька місяців, а з початку лютого МВС розпочало формування штурмових бригад із залученням добровольців. УНІАН поспілкувався із заступницею очільника Міністерства внутрішніх справ України Катериною Павліченко про те, що собою являє "Гвардія наступу", навіщо вона потрібна та чи усі охочі можуть до неї потрапити.

Україна обороняється від російської агресії з 2014 року. Але вже відтоді було розуміння, що, окрім оборони, колись нам доведеться звільняти окуповані Росією території. Це розуміння матеріалізувалось у 2023 році – Міністерство внутрішніх справ почало формувати штурмові бригади, основним завданням яких стане звільнення українських територій від російських окупантів.

Як запевняють у МВС, така ініціатива з’явилась від працівників відомства, які вже багато років обороняють країну та "у яких достатньо люті, щоб знищувати ворога". "Тому було ухвалене рішення, що всіх, хто бажає, хто є патріотом, хто втратив домівки або рідних через війну, об’єднати у такі підрозділи", - зазначав очільник МВС Ігор Клименко в ефірі телемарафону, коментуючи таку ідею. На її користь спрацювали велика протяжність лінії фронту та потреба у вмотивованих бійцях. Після обговорення з Верховним головнокомандувачем, кампанія стартувала.

Про її успішність, що собою являє "Гвардія наступу", та чи всі охочі можуть до неї долучитися, УНІАН поспілкувався із заступницею очільника МВС Катериною Павліченко.

Відео дня

Пані Катерино, розкажіть, що собою являє "Гвардія наступу"?

"Гвардія наступу" - це виклик часу. У наших сил безпеки та оборони є потреба в додаткових бригадах, тому наразі проводиться відповідна рекрутингова кампанія.

Багато працівників системи Міністерства внутрішніх справ, гвардійці, поліцейські, прикордонники ще з 2014 року беруть участь у бойових діях. Увесь час вони на передовій, тож і зараз дають гідну відсіч ворогу. Саме вони є основою, кістяком цих бригад "Гвардії наступу". А набір або доукомплектування проводяться винятково з добровольців.

Їх запрошують вступити в одну з восьми штурмових бригад. Від Національної поліції – бригада "Лють", від Державної прикордонної служби формується бригада "Сталевий кордон", а від Національної гвардії створено шість інших бригад: "Буревій", "Червона калина", "Кара-Даг", "Рубіж", "Спартан" і легендарний "Азов".

Павліченко назвала мету "Гвардії наступу" / фото Гвардії наступу

Головна наша мета – звільнення територій, які наразі перебувають під тимчасовою окупацією ворога.

У чому була необхідність формування цих підрозділів у структурі МВС, а не Збройних сил України? Чим "Гвардія наступу" відрізнятиметься від підрозділів ЗСУ?

Наразі усі силові, правоохоронні відомства – це Сили оборони держави – єдиний кулак. Службовці і МВС, і ЗСУ вже дев’ятий рік разом, плечем до плеча, відстоюють суверенітет і відновлюють цілісність нашої держави. Структури діють в повній координації і виконують спільні завдання.

МВС доукомплектовує вісім своїх штурмових бригад для посилення Сил безпеки та оборони в наступальних операціях. Це доукомплектування, ця рекрутингова кампанія, і є "Гвардією наступу". Вона стосується виключно спеціальних підрозділів у структурі МВС.

Кому підрозділи будуть підпорядковуватися на полі бою?

Підрозділи "Гвардії наступу", які є частиною сил оборони, на полі бою підпорядковуються ЗСУ.

Як ви гадаєте, чому люди йдуть саме у "Гвардію наступу", а не у військкомат?

Кожна людина, доброволець, самостійно обирає, до якого бойового підрозділу, у складі якої структури, йому/їй вступати. Вважаю, що це питання варто поставити безпосередньо добровольцям – що їх мотивувало, чому обрали ту чи іншу бригаду.

Розкажіть детальніше, як відбувається відбір і формується бригада?

Є кілька етапів, які мають пройти добровольці. Першочергово – це, звісно, виявити бажання і зрозуміти, до якої бригади людина готова приєднатися.

Загалом, щоб долучитися до лав "Гвардії наступу", потрібно подати заявку, зібрати певний пакет документів (паспорт, ідентифікацій код, документи про освіту, військовий квиток, фотокартки тощо), а також пройти певні етапи відбору: фізичну підготовку та військово-лікарську комісію, яка в обов'язковому порядку включає визначення психологічного стану кандидата. Далі, на етапі співбесіди, визначається рівень мотивації щодо вступу до того чи іншого підрозділу "Гвардії наступу". У разі позитивного рішення, кандидати спрямовуються на навчання, яке вже сьогодні проходять відібрані добровольці. До виконання завдань бригади долучатимуться після проходження етапу злагодження підрозділу.

Подати заявку можна двома шляхами: або через сайт https://storm.mvs.gov.ua/, або ж у найближчому Центрі надання адміністративних послуг. З адресами ЦНАПів можна ознайомитися на сайті. Також за номером 0800 10 00 20 працює "гаряча лінія".

А чи існують якісь обмеження? Кого точно не візьмуть у бригаду?

Якщо кандидат не відповідатиме вимогам, то, на жаль, навіть за наявності великого бажання, ми не зможемо його допустити до навчання та подальшої служби. Це можуть бути і протипоказання за станом здоров'я, і недостатній рівень фізичної підготовки, і непроходження будь-якого етапу відбору чи співбесіди.

А якщо людина підходить, але їй під час навчання прийде повістка до регулярного війська? Що робити в такому разі?

Під час навчання повістка прийти не може. Бо навчання відбувається після призначення добровольця до лав бригад.

Бачила інформацію, що більшість підрозділів за неповні два місяці вже майже повністю сформовані. Скільки потрібно набрати добровольців в одну бригаду та скільки вже долучилося загалом?

Я не можу озвучити точну цифру з міркувань безпеки. Але саме до підрозділів "Гвардії наступу" планується набрати кілька десятків тисяч людей. Ми маємо досить непоганий наплив охочих. Можливо, буде ухвалене додаткове рішення щодо створення інших бригад. Крім того, формуємо резерви.

Скажіть, скільки років наймолодшому/найстаршому добровольцю?

Наймолодшому кандидату, який подав заявку, 18 років. А найстаршому – понад 60 років.

До речі, варто зазначити, що наразі в українців гідного віку є велике бажання долучитися до "Гвардії наступу". Проте нашого найстаршого на сьогодні кандидата, про якого я сказала, ми не можемо взяти через вікові обмеження. Набір відбувається, орієнтовно, до 55 років.

Чи можуть долучитися до команди жінки? Можливо, від них вже були відповідні звернення?

Так, у нас дійсно є жінки, які не тільки подали анкети, а вже успішно пройшли всі відбори й наразі направлені на навчання. Станом на сьогодні близько 5% анкет подані жінками.

А чи можна сказати, що є якісь спеціалізації, які мають більший попит?

Бригада являє собою певний організм, куди включено дуже багато різних напрямків. Виходячи з певних вмінь, навичок, бажання того чи іншого добровольця, визначається і напрямок, в якому буде проходити службу людина: чи то медик, чи то снайпер, чи мінометник, або артилерист. Тут головна вимога – високий рівень мотивації тих людей, які сьогодні долучаються до "Гвардії наступу".

Чи багато було звернень від цивільних осіб, які взагалі не мають бойового досвіду?

Більшість звернень саме від цивільних без бойового досвіду. "Гвардія наступу" частково складається з людей, які вже працювали або працюють в системі МВС, тобто військовослужбовців з бойовим досвідом. Інша частина – це цивільні, які вперше виявили бажання долучитися до підрозділів сил безпеки та оборони й не мають жодного досвіду, але хочуть його набути, хочуть бути причетними до скорішої перемоги.

Розкажіть, скільки часу триває сама підготовка? Які її етапи?

Навчання триває кілька місяців з моменту проходження всіх етапів конкурсу. Спочатку це індивідуальне навчання, наступний етап – навчання за фахом. І вже потім у складі підрозділу, в якому доброволець буде нести службу, відбувається бойове злагодження. Вже підготовлена бригада буде спрямовуватися на виконання завдань.

Хочу зазначити, що до підготовки "Гвардії наступу" вже зараз залучаються найкращі інструктори з вогневої підготовки, тактичної медицини, в тому числі й спеціалісти наших міжнародних партнерів.

Добровольцям "Гвардії наступу" нараховують зарплату з дня зарахування на службу / Фото Миколи Анацького

Чи оплачуватимуть добровольцям навчання?

Навчання добровольці проходять уже зарахованими на службу. З першого дня зарахування в той чи інший підрозділ їм нараховується відповідне грошове забезпечення.

На яку техніку та озброєння може розраховувати "Гвардія наступу"?

Бригади будуть забезпечені усією необхідною для виконання бойових завдань технікою, серед якої є також важка. Тобто оснащення буде різного виду, з різним призначенням, виходячи з комплектування тієї чи іншої бригади.

Також ми ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами для того, щоб вони нам допомагали у цих питаннях. Тобто оснащення є однією з пріоритетних тем в роботі з партнерами. Ми вдячні за ту допомогу, яку вони вже дають, але, з метою посилення спроможності новостворених бригад, нам потрібна буде ще їхня підтримка у майбутньому. Тому на кожній зустрічі, яка відбувається на рівні Міністерства внутрішніх справ, ми озвучуємо наші потреби.

Чи можуть бійці "Гвардії наступу" розраховувати на якісь пільги, соціальні виплати, страхування?

Обов'язково. Служба в системі МВС має свої переваги, і вісім бригад, які ми зараз комплектуємо, також не є виключенням.

По-перше, мова про можливість отримати вищу профільну освіту у виші системи МВС. Причому її можна отримати як на пільгових умовах, так і безкоштовно для працівників МВС. По-друге, військовослужбовці, які перебувають на передовій понад 30 днів, беруть безпосередню участь у війні, отримують статус учасника бойових дій. Також підрозділи, які сьогодні несуть службу на передовій, мають вищий рівень заробітної плати, оскільки для них є ще певні премії та надбавки. Тому насправді заробітна плата буде вищою, ніж в інших підрозділах, які виконують правоохоронні завдання на решті території України.

Марта Нетюхайло

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся