Мукачівський замок "Паланок" / фото УНІАН

Відчути історію на дотик у Мукачівському замку "Паланок"

12:43, 15.11.2021
8 хв. Туризм

Сфотографуватись у середньовічній кольчузі чи з військовими обладунками у руках, а також відвідати смарт-музей із 3D-елементами та іграми тепер можна у Мукачівському замку "Паланок", що на Закарпатті. Днями тут відкрили нову експозицію з метою залучення більшої кількості туристів та презентації цікавих історичних фактів появи та перебудови відомої фортеці. УНІАН також побував на цьому заході.

Мукачівський замок "Паланок" у Закарпатській області добре відомий багатьом українцям – ця величезна за площею фортеця (майже 14 тисяч квадратних метрів), побудована на горі вулканічного походження, і досі перебуває у чудовому стані. Однак відтепер тут вражатимуть туристів не тільки середньовічні мури й археологічні знахідки, а й нові цікаві експозиції, які ініціатори розбудови замку обіцяють постійно поповнювати експонатами.

Власне, про це і йшлося днями під час презентації проекту "Хроніки замку "Паланок", який Мукачівський історичний музей реалізує у партнерстві з Асоціацією проектних менеджерів "Ядро" за підтримки Українського культурного фонду та програми "Смарт-музей" Європейського Союзу.

Мукачівський замок "Паланок" / фото УНІАН

Як розповів під час презентації директор Мукачівського історичного музею Замок "Паланок" Михайло Белеканич, культурницький заклад постійно розвивається.

Відео дня

"Для того, щоб залишатись цікавим для відвідувача, музею вже недостатньо бути "сховищем" експонатів, як це часто можна спостерігати. Музеєві потрібно розвиватися і змінюватися, наближатися до сучасника, залучаючи і поєднуючи сучасні інтерактивні й цифрові технології та цікавий історичний контент. Тому новим проектом ми вирішили показати історію замку в інтерактивному цікавому форматі, через цифрові елементи експозиції, де представлені головні події та постаті історії замку. Усе це загалом має викликати інтерес до вивчення історії, залучати туристів", – зазначив він.

Зокрема, в рамках проекту "Хроніки замку "Паланок" туристам презентували "Сторожку солдата" – кімнату-фотозону з реконструйованими обладунками та одягом різних епох, а також смарт-музей.

"Замкова сторожа": як туристові стати середньовічним воїном

"Замкова сторожка" розташована поруч зі входом до самого замку, вже у його внутрішній частині. Загалом це невелика кімната, приблизно 4 на 4 метри, що вміщує стелажі та дерев’яні вішаки, спеціальні підставки, старі меблі. Уздовж стін розміщені полиці, а на них – зразки взуття, виготовленого вручну, головні убори, різне спорядження. Окремо на підставці – луки та мечі, на спеціальних хрестоподібних вішаках – середньовічний одяг. Саме з цієї кімнати й починає презентацію провідний експерт-історик проекту Олександр Шершун.

"Замкова сторожка" у замку "Паланок" / фото УНІАН

"Концепція кімнати – це фактично роздягальня, історична сторожка, до якої солдат мав забігти, одягнутися, взяти обладунки і піти в бій, – розповідає експерт. – Тут презентовані реконструйовані костюми лучника XIV століття – з луком, стрілами, шоломом, верхнім одягом і навіть нижньою білизною; костюм XVI століття та з пізніших часів жупан, який носили в цих краях, і який чимось схожий на козацький, а також шапка, оторочена бобровою шерстю, тощо. Зі зброї тут – шабля піхотинця XVIII століття, шпага, меч XIV століття,  композитний лук, угорський палаш. Загалом ми перебрали силу-силенну візуальних джерел, щоб підібрати речі, які би максимально презентували різні історичні епохи Мукачівського замку", – каже історик.

"Замкова сторожка" у замку "Паланок" / фото УНІАН

Під час виготовлення стелажу для зброї один із учасників проекту використав автентичний проект XVI століття. Мукачівський коваль Роман Гайдельбахер виготовив зброю – шаблі та мечі-палаші, все це викували впродовж останніх 6 місяців. 

"Замкова сторожка" у замку "Паланок" / фото УНІАН

Зброя міцна й максимально відповідає макетам, зображенням в історичних джерелах. Туристи, які відвідають музей, зможуть взяти її, оглянути, сфотографувати.

"Замкова сторожка" у замку "Паланок" / фото УНІАН

Шоломи, жупан, одяг, взуття туристи зможуть одягнути і зробити фото. "На згадку про враження, отримані у замку, відвідувач може зробити незабутню світлину у відкритій фотозоні, відчувши на собі всю вагу середньовічної кольчуги, взявши до рук важкого меча, одягнувши шолом", – розповідає Шершун.

Смарт-музей замку "Паланок": повчитися, погратися і згадку по собі лишити

Експозиційна зала смарт-музею складається з 5 кімнат, вона розміщена у Верхній частині замку. Наразі робота над цієї частиною проекту ще не завершена, адже загалом це складний і довготривалий проект, на виконання якого впродовж двох років передбачено 280 тисяч євро, розповідає координаторка проекту Ксенія Охотник.

"До цього проекту залучені 6 партнерів з трьох країн – Угорщини, Словаччини та України, а також шість музеїв, один із них в Україні – це замок "Паланок". Загалом мета проекту "Хроніки замку "Паланок" – підвищення інтересу до замку як українського, так і європейського туриста", – пояснює вона.

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

За словами учасників проекту, над концепцією проекту працювали довго, вивчаючи численні матеріали.

"Аналізуючи музей, ми дійшли висновку, що в замку "Паланок" є прогалина – відсутня тематична експозиція про історію фортеці, – розповів Євгеній Лукша, голова правління Асоціації проектних менеджерів "Ядро", що бере участь у проекті. – Ми вирішили заповнити прогалину спеціальною експозицією. Тож наразі тут фізичні макети замку – такого, яким, як вважають дослідники, він був у різні епохи, починаючи з часу перших згадок про нього і донині".

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

Відтворення замку за різних епох, як додає Шершун, є найцікавішою частиною експозиції, адже наразі немає ні ґрунтовних археологічних досліджень фортеці, ні архітектурних.

"…Для того, щоб дослідити історію замку, дізнатися, як він розвивався, потрібне не одне десятиліття. Тож зараз ми хочемо дати початок цим дослідженням", – додав Шершун.

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

На питання, звідки взялися макети замку, представлені в експозиції, історик розповів, що це результати кропіткої роботи.

"Наприклад, на одній із моделей XIV століття відвідувач зможе побачити вежу-донжон. Певна річ, зображень вежі-донжон Мукачівського замку з того часу не збереглося, тож нам довелося відтворювати її з огляду на параметри інших замків того часу. Також при моделюванні використали зображення аналогічних споруд XVI століття, застосували їх до рельєфу мукачівської гори – і так отримали наш макет", – поділився він.

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

Ще одна модель розроблена на основі гравюри 1613 року, для інших макетів фортеці вже було більше інформації.

"Загалом дуже багато матеріалів лягло в основу кожного макету, до кожної моделі був тривалий шлях, тижнями тривало моделювання. Ми готові до того, що можуть бути критичні зауваження, пропозиції, готові їх вивчати, а наші моделі сконструйовані так, що їх можна буде доповнювати", – заявив Шершун.

Проте вказана експозиція – це не тільки макети замку в різні часові проміжки, це ще й 3D-моделі замку, оцифровані експонати, три монітори, два з яких керуються дотиком (кожен відвідувач зможе обрати цікаву для себе частину – події чи персони – переглянути її, прочитати, ознайомитися), ігрові макети для наймолодших відвідувачів, експонати та інтерактивний простір, які хронологічно розповідають про історію замку.

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

За інформацією автора та виконавця дизайн-проекту інтерактивного простору історичної експозиції Володимира Цапука, у всьому залі уздовж масивних стін проходить теракотова лінія, яка фактично є лінією часу, на якій розгортається історія замку.

"Спершу відвідувач бачить оборонну стіну, яку можна взяти до рук і самому побудувати. За нею оборонний експонат "гармата", з якої діти й дорослі можуть вистрелити по спеціальному дерев’яному замку, в іншому куточку – "будматеріали" для арок, які можна зводити власноруч. Так, почергово, відвідувач пройде уздовж всієї лінії часу і опиниться перед чорною стіною, а вона – для нас, сучасників, які завжди прагнуть залишити десь свої написи. Ось тут і матимуть для цього місце. Ми пропонуємо написати щось і таким чином долучитися до історії замку", – розповів про експозицію Цапук.

Смарт-музей замку "Паланок" / фото УНІАН

За словами координаторки проекту Ксенії Охотник, основна його ідея полягає у тому, щоб кожна родина чи група, яка завітає до замку, могла побачити його історію.

"І не тільки побачити, а й торкнутися її, відчути, погратися та долучитися до неї", – пояснила вона.

***

Про інші старовинні замки Закарпаття ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

Наталія Петерварі

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся