Зелений туризм може стати виходом для туристів в умовах коронавіруса / Фото УНІАН

Туризм в умовах коронавірусу: чи є шанси на відпустку в недалекому майбутньому

15:00, 12.03.2020
8 хв. Туризм

Небезпечний коронавірус з Китаю, який продовжує крокувати планетою, неминуче зриває плани багатьох українських туристів. Тепер вже під загрозою опинилися не тільки закордонні поїздки, але і подорожі Україною, враховуючи запровадження загальнонаціонального карантину. Додамо до цього зростаючий страх перед хворобою серед населення, і надія на те, що вдасться відпочити в найближчі тижні за межами свого дивана, остаточно гасне. УНІАН.Туризм спробував розібратися, чи є у нас шанси на відпустку в осяжному майбутньому.

Незважаючи на те, що новий тип вірусу, який швидко охрестили смертельним, спалахнув в Китаї ще в грудні 2019 року, до недавнього часу він не зупиняв українців на шляху до довгоочікуваної відпустки за кордоном. З одного боку, ані авіакомпанії, ані туроператори не поспішали компенсувати туристам вартість квитків/путівок в разі скасування поїздки через страх коронавіруса, навіть у випадку з Італією, запевняючи, що їм там нічого не загрожує за дотримання заходів безпеки. З іншого боку, і українське МЗС не поспішало роздавати суворі рекомендації не відвідувати країни, де був помічений коронавірус, не рахуючи, мабуть, найбільш постраждалі. Та й той факт, що в самій Україні (за винятком історії з евакуацією наших співгромадян з Китаю) ситуація з цим захворюванням залишалася спокійною, трохи приспав пильність наших співгромадян. Словом, український турист відчував себе у відносній безпеці (і не хотів втратити гроші, які, можливо, збиралися на поїздку весь рік), а тому активно подорожував аж до березневих свят.

Читайте такожПолонина Боржава: ідеальний хайкінг для початківців і поціновувачів неспішних прогулянок

Тим не менш, на початку березня 2020 року почали з'являтися тривожні дзвіночки. Авіакомпанії, тепер вже і українські, почали поступово скасовувати свої рейси з України, причому не тільки до Італії, пропонуючи повернути або перебронювати квитки. Незабаром під загрозою опинилися авіаперельоти в Німеччину, Францію та інші популярні серед наших мандрівників країни. МЗС у свою чергу почав поступово розширювати географію нерекомендованих для відпочинку напрямків, включивши туди у тому числі мегапопулярні Єгипет і Таїланд. При цьому українців, що прибувають на батьківщину, в аеропортах почали активніше перевіряти на ознаки хвороби, попутно роздаючи рекомендації звертатися до лікарів у разі появи найменших симптомів або ж і взагалі добровільно вирушати на самоізоляцію на два тижні.

Відео дня

Все це поступово почало наштовхувати українців на думки про те, що з відпочинком за кордоном краще почекати. Адже навіть якщо в самих країнах, де коронавірус вже є, але ситуація не критична, і можна уберегти себе – просто потрібно стежити за гігієною і не відвідувати місця масових скупчень людей, але дістатися до них якимось чином треба. Адже аеропорти, через які за день проходить величезна кількість людей, є чи не найбільш сприятливим місцем для розповсюдження вірусу.

Звісно, як варіант, можна замінити дорогу за кордон наземним транспортом, в ідеалі – власна машина, щоб максимально уникнути контакту з іншими людьми. Однак враховуючи той факт, що з 12 березня Україна істотно скорочує кількість пропускних пунктів на кордоні, варто бути готовим до того, що в черзі на прикордонному контролі доведеться простояти набагато довше, ніж зазвичай.

Читайте такожДауншифтінг по-українськи: як вижити у триденному поході в Карпатах

Багато українців заспокоювали себе тим, що можна ж буде на ті ж Великдень або «травневі» відправитися подорожувати по Україні. Проте, вже 11 березня спочатку київська влада, а потім і Кабінет міністрів України оголосили про карантинні заходи на столичному й загальнонаціональному рівнях, покликані запобігти поширенню коронавіруса, так сказати, до того, як він добереться до нашої країни повною мірою. В тому числі ці заходи передбачають обмеження на проведення масових заходів. На цій хвилі, найімовірніше, будуть скасовуватися фестивалі-концерти, заради яких подорожують країною багато українців, а також скоротиться кількість групових екскурсій (до речі, вже є випадки відмов від таких поїздок по Україні).

Крім того, найімовірніше, багато хто буде побоюватися їхати поїздом, боячись заразитися. Тобто, хоча президент України Володимир Зеленський і закликав українців скористатися ситуацією і замінити відпочинок за кордоном поїздками по Україні, не виключено, що і від цього на хвилі загального карантину українці можуть відмовитися.

Читайте такожВідпочинок за Києвом: коли дуже потрібне перезавантаження, але немає можливості виїхати далеко і надовго

І ще один момент. Не секрет, що багато жителів західних регіонів України активно працюють за кордоном, у тому числі й в Італії, а до Великодня вони активно повертаються додому. Цей момент може остаточно добити туристичну галузь цих областей (для яких і зимовий турсезон через відсутність снігу виявився провальним), адже частина мандрівників можуть побоятися їхати відпочивати туди, де, ймовірно, велика кількість людей, що тільки-но повернулися з Європи.

Зрозуміло, всі перераховані вище заходи вводяться тимчасово. Однак враховуючи те, що наразі ніхто не береться прогнозувати, якою буде ситуація з коронавірусом за 2-3 місяці, багато туристів не поспішають будувати масштабні плани на літній відпочинок. А тому доведеться викручуватися з допомогою максимально неконтактних з великими скупченнями народу видів відпочинку, раптова відміна яких не загрожує серйозними фінансовими втратами.

Так чи є в українців шанси на подорожі в умовах коронавіруса? Звичайно, є, але варто розуміти, що потрібно буде врахувати ряд додаткових моментів, при цьому не вдаючись в зайву паніку.

Читайте такожВесняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

По-перше, поїзди та автобуси в Україні ніхто скасовувати не збирається. В Мінінфраструктури відзначають, що в першу чергу вони націлені на контроль пасажиропотоку з-за кордону, щоб запобігти вторгненню коронавіруса в нашу країну. А ось у випадку з внутрішніми перевезеннями відомство має намір просто посилити заходи з дезінфекції, сподіваючись на свідомість українців, що вони не будуть сідати в поїзд або автобус хворими.

Якщо ви все-таки боїтеся їхати автобусом чи потягом, можете подорожувати машиною. Якщо йдеться про внутрішні поїздки по Україні, то у вас взагалі не буде жодних перешкод. Елементарно можна виїхати на вихідні в інше місто або заміський котедж, щоб змінити обстановку. А коли потеплішає – взагалі можна жити в наметі.

По-друге, просто скоротіть до мінімуму контакти із зовнішнім світом – не ходіть по переповненим закладам, а харчуйтеся в номері або на природі їжею з супермаркету або з доставки. Відмовтеся від масових заходів та відвідування найпопулярніших туристичних пам'яток. Якщо все ж підете туди – намагайтеся не наближатися впритул до незнайомих людей. І, зрозуміло, дотримуйтесь правил гігієни – мийте руки, користуйтеся дезінфікуючими засобами, не чіпайте обличчя зайвий раз.

Читайте такожУкраїнський курорт Росєйка: унікальна піщана коса, чисте море та мінімум сервісу

По-третє, виберіть відпочинок ближче до природи – походи в гори або в ліс. В останні роки «зелений туризм» став справжнім трендом, і зараз якраз створилися всі шанси для його подальшого розквіту в Україні.

Ну а якщо вже зовсім боїтеся вибиратися з дому, можна зайнятися віртуальним туризмом. У століття розвитку Інтернету величезна кількість популярних світових пам'яток – музеї, замки, палаци, а то й цілі міста – пропонують віртуальні екскурсії. Наприклад, можна «відвідати» Лувр у Парижі, історико-археологічний Британський музей або погуляти по Стамбулу, Берлину чи якомусь іншому місту.

До речі, в Україні теж є де погуляти віртуально. Наприклад, в 2019 році запрацював сайт «Київщина туристична», де можна пройтися по цілому ряду туристичних визначних пам'яток області, включаючи Чорнобильську зону. Також можна побродити по дерев'яним церквам карпатського регіону України. Словом, варіантів багато, ще і культурний розвиток отримаєте.

***

І, звичайно ж, не забувайте читати гіди на УНІАН.Туризм. Ми продовжимо розповідати вам про різні цікаві точки світу, і коли ситуація з коронавірусом налагодиться (а це рано чи пізно станеться), ви сповнені натхненням і жагою подорожей зможете відправитися далі пізнавати світ!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся