Правила самоізоляції в Україні після повернення з-за кордону / фото УНІАН

Особливості самоізоляції по-українськи: дві години на прогулянки та майже безболісне дострокове звільнення на свободу

17:07, 27.04.2021
8 хв. Туризм

Пандемія коронавірусу внесла певні корективи в формат подорожей, до якого ми всі звикли. І один з нюансів, характерних для закордонних поїздок в період жорстких карантинних обмежень в усьому світі – це вимога здавати ПЛР-тест на коронавірус чи йти на самоізоляцію по поверненню додому. УНІАН.Туризм на своєму досвіді розповість, як потрапити в Україну після відпочинку за кордоном, швидко піти на самоізоляцію і ще швидше (та майже безболісно, якщо враховувати саму процедуру тестування) з неї вийти.

Україна – чи не найдовше, порівняно з багатьма іншими країнами, утримувалася від запровадження вимоги наявності негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус абсолютно для всіх, хто в’їжджає на територію країни з-за кордону. Протягом тривалого часу в Україні діяв поділ інших країн на "червону" і "зелену" зону. Залежно від того, в якій зоні перебувала країна вильоту, визначалося, чи потрібно по прибуттю в Україну йти на самоізоляцію або робити ПЛР-тест на коронавірус, чи можна просто вільно в’їхати без додаткових умов.

Однак 22 березня 2021 року Кабінет міністрів України змінив правила в'їзду в країну. Тепер же всі без винятку пасажири, що прибувають в Україну з будь-яких інших країн, повинні надати негативний результат тесту на коронавірус. При цьому для іноземців і громадян України діють дещо різні правила:

  • Для перетину кордону України іноземцям потрібен негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більше ніж за 72 години до перетину держкордону. Без наявності результату тесту іноземцю мають відмовити в посадці на літак в країні відбуття. Іноземці не мають право замінити тестування самоізоляцією.
  • Громадяни України, що в'їжджають в країну, мають два варіанти: здати тест на коронавірус в країні відбуття не більше ніж за 48 годин до перетину держкордону або ж відправитися по прильоту додому на двотижневу самоізоляцію з використанням додатку «Дій вдома», з можливістю дострокового припинення карантину за наявності негативного результату тесту. Це правило розповсюджується і на іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні.
Від самоізоляції в Україні може звільнити негативний результат ПЛР-тесту / фото ua.depositphotos.com

Таким чином, на другий рік пандемії і мені врешті-решт довелося дізнатися, що ж таке – самоізоляція. Насправді, все виявилося не так страшно, як я очікувала – самоізоляції після повернення з-за кордону по-українськи доволі лояльна, наших співгромадян не замикають в спеціальних карантинних готелях, як це, приміром, практикують у Великобританії. Тепер поділюся і з нашими читачами безцінним досвідом.

Відео дня

Почну з того, що моя поїздка, яку я запланувала ще до запровадження цієї вимоги, тривала всього чотири дні. Тому я однозначно відкинула варіант зі здачею тесту в країні вильоту перед польотом додому. Оскільки поїздку я запланувала самостійно, на сторонню допомогу з пошуком лабораторії для здачі тесту я не сподівалася. І, чесно кажучи, не хотілося витрачати на це зайвий час.

Як варіант – можна було здати тест в аеропорту за кілька годин до вильоту. В моєму випадку це була Туреччина, де така послуга коштує близько 35 доларів, що плюс-мінус на рівні цін в приватних лабораторіях в Україні. Як я дізналася, турецькі лабораторії в аеропортах доволі швидко роблять тест – на все йде десь 4 години, і найбільше часу займає саме транспортування зразка до місця його аналізу. Втім, щоб бути певним – краще здавати тест як мінімум за 6 годин до вильоту, щоб точно встигнути отримати паперовий результат, адже тільки в такому вигляді його приймуть на українському кордоні. Я вирішила, що не хочу на це витрачати час.

Правила проходження самоізоляції по поверненню в Україну з-за кордону

1. Додаток "Дій вдома" (для Android, для Apple) я встановила на свій смартфон ще до вильоту з України, щоб максимально швидко пройти всю процедуру в аеропорту по прибуттю.

2. Як тільки наш літак здійснив посадку в Києві, я підключилася до Інтернету, увімкнула додаток "Дій вдома" та дала згоду на усі запити, які від нього поступили. Поки я стояла в черзі на паспортний контроль – швиденько заповнила необхідну форму в додатку: своє ім’я, номер закордонного паспорту та номер мобільного телефону, на який має прийти код активації додатку. Якщо є час – можна починати цю процедуру ще в літаку, поки чекаєте на вихід із салону.

3. Далі потрібно показати свій закордонний паспорт (іноземним громадянам з дозволом на проживання в Україні ще потрібно мати із собою документ, що підтверджує таке право) і активований додаток співробітнику прикордонної служби, який підтвердить правильність усіх введених даних.

Прикордонники мають перевірити правильність даних у додатку «Дій вдома» / фото REUTERS

4. Після цього додаток запропонує вам підтвердити місце проходження самоізоляції. Зробити це потрібно вже тоді, коли ви будете в себе вдома. На цю операцію у вас є 24 години з моменту проходження паспортного контролю. Це зроблено головним чином для того, щоб ті пасажири, яким від аеропорту ще слід їхати до іншого міста, встигли дістатися до місця самоізоляції.

5. Якщо ви не плануєте відбувати вдома двотижневу самоізоляцію, її можна перервати після отримання негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус в сертифікованій українській лабораторій (з повним переліком можна ознайомитися за посиланням). Приміром, в аеропортах "Бориспіль" та "Київ" тест можна здати одразу після проходження паспортного контролю, і це коштуватиме в межах 1000-1100 гривень, що не набагато дорожче, ніж в більшості приватних лабораторій.

6. Я вирішила здавати тест в лабораторії в своєму ЖК. Я прилетіла до Києва о 2:00 ночі, а тест здала вже о 7:45. Результат був готовий близько 20:00 вечора того ж дня, тож моя самоізоляція завершилася менше ніж за добу. 

І в нас залишилося ще кілька важливих питань, на які варто відповісти.

Чи можна вийти здати тест, якщо ви вже на самоізоляції? Виявляється, додаток "Дій вдома" дозволяє прибулим з-за кордону громадянам залишати місце самоізоляції протягом двох годин на добу, причому не обов’язково, щоб це був лише один вихід. Можна вийти з дому і 5 разів. Головне – сумарно вкластися в дві години. Цього часу вам має вистачити на те, щоб сходити в магазин за продуктами чи до аптеки, винести сміття, вигуляти домашню тварину чи, власне, здати тест на коронавірус в лабораторії. Головне – перед виходом з дому в додатку розпочати відлік дозволено на прогулянку часу та обов’язково зупинити його після повернення "на базу". Також під час таких прогулянок все ж просять максимально уникати контактів зі сторонніми особами. Ще одна умова – ваш радіус прогулянок має обмежуватися 1 кілометром. Тож краще дізнайтеся перед поїздкою, чи є в цьому радіусі лабораторія, де можна здати тест. Якщо її немає поряд – краще здати тест в аеропорту.

Під час самоізоляції дозволяється виходити з дому, але недалеко і не надовго / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Яким чином переривається самоізоляція після отримання негативного результату тесту?

Щоб уникнути підробок, результат вашого тесту до додатку "Дій вдома" вносите не ви самі, а лабораторія. Відбувається все таким чином:

  • лабораторія, що безпосередньо виконала дослідження, має внести результат до електронної системи Центру громадського здоров’я України;
  • дані, внесені лабораторіями, автоматично синхронізуються із сервісом «Дій вдома»;
  • про можливість припинення самоізоляції особу буде поінформовано відповідним повідомленням сервісу «Дій вдома».
  • Важливий момент: під час здачі тесту в лабораторії у формі варто зазначити номер телефону, який було використано для встановлення додатку «Дій вдома».

***

Як бачимо, процедура повернення в Україну із закордонної подорожі вже й не така страшна, як здавалося. Так, є додаткові незручності та зайві фінансові витрати. Але що поробиш, такі нині реалії. З іншого боку, сама процедура самоізоляції доволі абсурдна, адже у людини на карантині, який діє в Україні, ще цілком легально залишається купа можливостей дорогою додому з аєропорту чи під час регулярних прогулянок обмінятися з кимось частинкою коронавірусу.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Інші корисні поради туристам на час пандемії

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся