Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ України радить українським громадянам утриматися від поїздок за кордон без нагальної потреби через поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це йдеться у рекомендаціях МЗС.

"У зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 у світі та зростанням кількості нових випадків захворювання МЗС України рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок за межі України без нагальної необхідності", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПрикордонники назвали причини великих черг на кордоні з Польщею (відео)

При ухваленні рішення поїздок за кордон українців просять орієнтуватися на актуальні офіційні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо поширення коронавірусної інфекції у світі та найбільш уражених регіонів, а також на дані, які публікує Міністерство охорони здоров'я щодо кількості активних випадків COVID-19 на 100 тис. населення у різних країнах світу.

Крім того, в МЗС дали й інші поради, якщо українці вже запланували подорож, або перебувають за кордоном.

Зокрема, якщо вже заплановано подорож та навіть сплачено кошти, то треба переконатися, чи насправді можна здійснити подорож. Для цього слід зв’язатися з авіакомпанією, туристичною фірмою або тим оператором, через якого було заброньовано поїздку, та уточнити актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірити статус бронювання.

"Ситуація може змінюватись, тож, перебувайте з оператором на постійному зв‘язку", - наголосили у відомстві.

Також радять у таких випадках паралельно зв’язатися з дипломатичною установою України в тій країні, куди заплановано подорож, а також з представництвом цієї держави в Україні. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень.

"Максимально подбайте про власну безпеку. Ретельно вивчіть умови вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває втрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі, інфікування коронавірусом. Подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо). Візьміть з собою різні платіжні засоби - платіжні картки, готівку тощо", - заявили в МЗС.

Також у відомстві наголосили на необхідності потурбуватися про власне здоров’я.

"Візьміть з собою необхідні особисто вам медичні препарати “із запасом” - на випадок вимушеної затримки за кордоном. Перевірте стан вашого здоров’я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо", - йдеться у заяві.

Окрім того, МЗС дало поради тим українцям, які вже перебувають в країні, де продовжують реєструвати випадки інфікування громадян COVID-19.

"Обов’язково зв’яжіться з найближчою до вас дипломатичною установою України та надайте інформацію про своє місце перебування і контактні дані. Консули зможуть вам допомогти, лише якщо ви повідомите про себе. Зареєструйтесь на вебресурсі «Друг» - так наші консули матимуть інформацію про вас одразу в цифровій базі. Слідкуйте за всіма повідомленнями місцевих органів влади та в обов’язковому порядку дотримуйтесь всіх наявних вимог", -додали в МЗС.

Українцям за кордоном рекомендовано у разі потреби невідкладно звертатись на “гарячу лінію” найближчої дипломатичної установи України або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua.

Раніше в МОЗі визначили країни "червоної зони" пандемії коронавірусу.