Хортиця особливо прекрасна в травні / Фото Марина Григоренко

Весняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

06:23, 21.03.2019
23 хв. Туризм

Хоча до Великодня та травневих свят ще доволі далеко, враховуючи традиційний ажіотаж на ці дати, підбором місця для відпочинку на довгі вихідні, купівлею квитків на поїзд та пошуком житла слід займатися заздалегідь. Можна відправитися на уїк-енд до Європи, можна вибратися на кілька днів у гори чи на озера України. Ще одним з варіантів для весняної подорожі є запорізький острів Хортиця – особливо прекрасний в останній місяць весни. Про нього УНІАН.Туризм і розповість докладніше.

Куди можна поїхати на травневі свята чи на Великдень 2019?

Як тільки в Україну приходить потепління, ми знову маримо ідеями відправитися в подорож на пошуки пригод. Дійсно сприятливою для подорожей весна стає ближче до травня. І дуже вдало саме на цей період припадає Великдень (в 2019 році це 28 квітня), а потім і травневі свята – 1 травня та 8-9 травня. Ми отримуємо додаткові вихідні, які з задоволенням готові витратити на поїздки.

Читайте такожПлани на весну: драйвові концерти, довгоочікувані кінопрем'єри та оригінальні вистави

Великдень – це завжди три вихідних дні: субота, неділя і понеділок. В даному випадку вдало можна поєднати релігійну мету подорожі з пізнавальною і розслаблюючою. Детальніше про ідеї для великодніх подорожей читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Відео дня

Ну а травневі свята - це взагалі ідеальний час для подорожей. До цього часу вже встановлюється тепла погода, а природа щосили грає яскравими фарбами. Та й темніти починає значно пізніше, а це значить, що у нас з'являється ще більше часу для довгих прогулянок. Варіантів для подорожей на травневі свята безліч.

Хтось відправляється за кордон. Завдяки безвізу з ЄС та розширенню можливостей лоукостерів на українському ринку, тепер для нас не так вже й складно вибратися на три-чотири дні в якесь з європейських міст. І такі поїздки, при правильному підході, не потребують ґрунтовної підготовки і великих фінансових витрат. Приміром, УНІАН.Туризм вже розповідав, чим можна зайнятися на уїк-енд в польському Гданську, німецькому Нюрнберзі, словацькій Братиславі, литовському Вільнюсі та угорському Будапешті.

Читайте такожФестивалі літа 2019: куди вирушити за музикою і драйвом в Європі та Україні

Хтось відправляється подорожувати Україною. Традиційно великою популярністю серед українців користується відпочинок у Карпатах. Наприклад, у невеликих містечках Івано-Франківщини – Яремче, Ворохта, Верховина, про які УНІАН.Туризм вже писав раніше у великому матеріалі.

Також на травневі свята можна відправитися в романтичну подорож по Україні – тут на нас чекають старовинні замки, соляні печери, співаючі тераси і багато чого іншого. Або ж можна насолодитися спокоєм і підправити здоров'я в Трускавці – найбільшому оздоровчому курорті Україні. Не варто забувати і про чарівні українські озера, для відпочинку на яких весна якраз ідеально підходить. А якщо у вас не так багато вільного часу або немає бажання вибиратися кудись з ночівлею, завжди можна відправитися в спонтанну одноденну подорож.

Ми ж розповімо про ще один чудовий варіант для весняного відпочинку – подорож на древній острів Хортиця в Запоріжжі. Такий відпочинок найбільше підійде тим, хто хотів би відпочити в оточенні мальовничої природи з національним колоритом.

Коли найкраще їхати на Хортицю

Часті гості Хортиці та жителі Запоріжжя в один голос твердять, що найкращий час для відвідування острова, якщо ви хочете помилуватися природою, подихати пахощами свіжої зелені та неспішно погуляти – травень-червень. Саме в цей час острів особливо буяє фарбами – польові трави і квіти рясніють на повну, а листя дерев ще не встигло випалити літнє сонце. Якщо ж хочете пожити на природі – тоді краще вибирати розпал літа. В цілому ж Хортиця по-своєму прекрасна в будь-яку пору року. Єдине, що одягатися потрібно тепліше, адже тут нерідко бувають сильні вітри, навіть, здавалося б, в найсонячніші дні.

Щоб проникнути в найпотаємніші куточки Хортиці, потрібно хоча б два дні / Фото Марина Григоренко

Острів Хортиця зручний тим, що туди можна приїхати хоч на один день на екскурсію, хоч на уїк-енд, хоч на тиждень. Втім, якщо хочете обійти Хортицю усю та при цьому нікуди не поспішати, тоді все ж краще їхати хоча б на два дні. За цей час можна встигнути обійти всі три частини острова і просто побродити вздовж Дніпра обширною територією заповідника в оточенні унікальної дикої рослинності та тварин.

Як дістатися до Хортиці

Про квитки до Запоріжжя краще подбати заздалегідь / Фото Марина Григоренко

Острів Хортиця розташований у досить великому місті Запоріжжя Лівобережної України, куди для початку треба ще потрапити. Справа в тому, що на «гарячі» дати квитки туди розлітаються вмить. Наприклад, на п'ятницю 26 квітня перед Великоднем на потяги Київ – Запоріжжя залишилося вже не так багато квитків, і більшість з них – на денний експрес за ціною від 422 грн. З квитками на суботу 27 квітня ситуація трішки краща - ще є квитки на нічні поїзди (плацкарт – від 165 грн, купе – від 351 грн).

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Враховуючи, що «Укрзалізниця» відкриває продаж квитків на поїзди по Україні за 45 діб, про квитки на травневі свята варто почати турбуватися з другої половини березня – квитки на 30 квітня у продажу вже з 17 березня, а на 7 травня – з 25 березня відповідно.

Також потрапити до Запоріжжя можна прямим поїздом №086Л зі Львова, який проходить через Тернопіль, Хмельницький, Вінницю і Дніпро. З Одеси в Запоріжжі ходить поїзд №318Ш, який також проходить через Миколаїв і Херсон. З Харкова до Запоріжжя їздить денний експрес 797 Д.

Крім того, до Запоріжжя можна доїхати автобусом, що не так зручно, особливо якщо їхати з півночі чи заходу України. Наприклад, автобус Київ – Запоріжжя проводить у дорозі близько 10-11 годин, а квиток при цьому коштує в середньому 400-450 грн.

Ті, хто хоче потрапити до Запоріжжя швидко і комфортно, також можуть скористатися літаком. Втім, задоволення це не з дешевих. Наприклад, квитки на авіарейси від МАУ Київ-Запоріжжя на 26 квітня коштують від 2000 грн, на 27 квітня – від 1400 грн, а на 30 квітня – від 1200 грн.

Добиратися ж до самої Хортиці з центру Запоріжжя досить просто – в місті вистачає маршруток. Так, від головного залізничного вокзалу Запоріжжя-1 до острова Хортиця добиратися близько 14 кілометрів. Найкраще це зробити маршруткою номер 55, яка відходить прямо від вокзалу. Їхати слід до зупинки «Цімеж», а звідти пройти пішки ще близько кілометра. Ходить така маршрутка приблизно раз на півгодини, вартість проїзду – 9 грн.

З центру Запоріжжя на Хортицю досить легко дістатися маршруткою/ Фото Марина Григоренко

Також можна спочатку дістатися від вокзалу до зупинки «Проспект Металургів» у центрі міста, наприклад, маршруткою 62, а звідти вже маршрутками 87 або 96 до все того ж «Цімежа». В такому випадку загалом проїзд обійдеться приблизно в 13 грн з людини. Особливо такий маршрут зручний для тих, хто хоче їхати на Хортицю не одразу, а планує спочатку перекусити або заскочити в готель. Проспект Металургів – це один з центральних районів міста, а тому тут сконцентрована досить велика кількість закладів – від Макдональдса до різних кафе-ресторанів, тому з голоду не помрете. Ціни в кафе і ресторанах Запоріжжя нижче київських, але не дуже.

Де зупинитися в Запоріжжі

Хоча Запоріжжя місто доволі велике – майже 750 тисяч осіб – варіантів щодо розміщення там порівняно небагато. Так, якщо їхати на «великодні вихідні», то на популярних сервісах з бронювання житла на 27 квітня станом на середину березня доступні близько 100 пропозицій розміщення. Найдешевший варіант – від 150 грн/ніч за ліжко-місце в загальному номері хостелу досить далеко від центру. Двомісний номер не в самому центрі міста обійдеться в суму від 250 грн. А ось хороший двомісний номер типу «апартаменти» буде коштувати від 450 грн. Двомісний номер в готелі категорії 3 зірки обійдеться в суму від 750 грн. Приблизно стільки ж пропозицій розміщення за тими ж цінами доступні на 1 травня і на 8 травня.

Читайте такожКраса і біль Буцького каньйону

Якщо ж погода дозволить (що, звичайно, важко передбачити наперед), можна вибрати романтичний варіант ночівлі на природі в безпосередній близькості від острова Хортиця, точніше, навпроти нього. Для цих цілей тут на одній території з клубом «Байдарка» розташований кемпінг «Сагайдачний», де можна цілий рік зупинятися в хостелі «Ковчег» - єдиному в Запоріжжі хостелі на воді. Постояльцям готелю, розрахованого на 18 осіб, доступні туалети, душ, кухня, холодильник, мангал, WiFi, паркінг, зони відпочинку, охорона. Умови тут досить спартанські – «Ковчег» складається з двох поверхів з великими спальними залами, де розташовані двоповерхові ліжка за типом класичного багатомісного хостелу. Вартість ночівлі з людини – близько 300 грн/доба. Втім, скромні умови компенсуються приголомшливими видами на Дніпро.

При бажанні можна заночувати в кемпінгу біля Хортиці / Фото Марина Григоренко

Тут же можна заночувати в наметовому містечку в зеленій зоні – вартість одного місця для намету 100 грн/доба.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Великі групи також можуть зняти собі навіс зі столами й стільцями, де можна організувати пікнік або корпоративне свято до 30 чоловік за 1500 грн, до 50 чоловік за 2000 грн.

До речі, завдяки тому, що кемпінг сусідить з клубом активного відпочинку «Байдарка», прямо звідси можна відправитися в організований еко-тур, взяти байдарку або каяк на прокат або повчитися каякінгу у професіоналів.

На Хортиці можна взяти байдарку або каяк на прокат / Фото Марина Григоренко

На сам острів Хортиця від кемпінгу можна потрапити, перейшовши міст Преображенський, на що піде не більше 20 хвилин.

Читайте такожВилкове: українська Венеція, нульовий кілометр Дунаю та унікальні острови

Якщо ж захочете заночувати на Хортиці «дикуном», варто розуміти, що на самому острові та низці приналежних до комплексу територій діє спеціальний заповідний режим, який серед іншого забороняє розпалювання багаття і встановлення наметів. Детальніше з правилами перебування на Хортиці можна ознайомитися за посиланням.

А тому, не порушуючи закон, зупинитися на ніч на Хортиці можна тільки на території так званого туристичного пляжу на західній частині острова. Піщаний пляж довжиною майже кілометр з усіх боків обмежений високими гранітними скелями, а тому тільки тут можна встановлювати намети і розпалювати багаття. Водночас збирати дрова на острові заборонено, тому краще всього привозити заготовки з собою.

Хортиця - це заповідна зона / Фото Марина Григоренко

Влітку на турпляжі збирається великий наметовий табір, де ви точно зможете знайти нових друзів, а наявність великої кількості дерев навколо дає можливість сховатися від палючого сонця в особливо спекотні дні. Також на території пляжу розташовані кілька джерел, що дають прохолодну воду. Тут регулярно проводяться тренування зі скелелазіння із застосуванням спеціального спорядження.

На Хортиці на диво чисто / Фото Марина Григоренко

Не варто забувати, що кожен турист на природі має відповідати за своє сміття сам. А тому буде не зайвим прихопити з собою мішки для сміття і винести накопичене за час відпочинку в спеціально відведені місця. До речі, це буде не зайвим як у випадку з ночівлею на острові, так і просто вирушаючи на прогулянку. Справедливості заради, Хортиця є одним з небагатьох заповідників на українських теренах, де практично немає сміття – чи-то його прибирають добре, чи-то народ туди їздить свідомий.

Відвідування острова Хортиця – ціни, час роботи, що подивитися

Вся територія Національного заповідника «Хортиця», включаючи історико-меморіальний комплекс «Скіфський Стан», поселення «Протолче», святилища та інші пам'ятки, відкрита для відвідування безкоштовно, цілодобово і цілорічно. Платним є лише відвідування історичного комплексу «Запорізька Січ», кінних шоу на території острова Хортиця та інших приватних об'єктів.

Хортиця відкрита для відвідування цілий рік / Фото Марина Григоренко

Національний заповідник «Хортиця» - це унікальний природний комплекс, що формувався упродовж багатьох тисячоліть, та заслужено входить у список «Семи чудес України». Також це найбільший острів на Дніпрі, що розсікає найбільшу річку України на два рукави. Сама Хортиця і прилеглі до неї острови вважаються геологічним заказником «Дніпровські пороги».

Острів Хортиця приваблює туристів в першу чергу своїм багатим рослинним і тваринним світом. Завдяки великій кількості сонця, прісної води і сухого повітря, флора острова істотно відрізняється від материкової. Тут зустрічаються різноманітні природні зони – від степу з запашними травами і польовими квітами до дубових і хвойних лісів. Всього ж на Хортиці проростає до тисячі видів рослин, у тому числі близько 20 ендеміків – сон-трава, волошка дніпровська та інші.

В першу чергу туристів приваблює унікальна природа Хортиці / Фото Марина Григоренко

Також на острові мешкають близько 30 видів тварин, 120 видів птахів і ще близько 15 видів плазунів і земноводних. Серед інших тут нерідко можна зустріти диких фазанів, заведених у 50-х роках. Особливо часто їх можна побачити в ранкові години, коли на острів тільки починають сходитися гості – птахи перебігають від куща до куща, не особливо підпускаючи до себе сторонніх. Особливою прикрасою острову є яскраві пташки – золоті бджолоїдки, більше схожі на мешканців тропіків, ніж українських теренів.

Ділиться острів Хортиця на три частини – Північну, Центральну і Південну. Детальніше зі схемою заповідника можна ознайомитися за посиланням.

Карта Хортиці / Фото hortica.zp.ua

Північна частина острова Хортиця – найпопулярніша серед туристів. Саме тут зосереджено найбільше туристичних об'єктів, які знаходяться по сусідству з мальовничими природними ландшафтами - комплекс «Запорізька Січ» і Музей історії запорізького козацтва, включаючи поляну «Козацьке коло», де проводяться різні козацькі заходи та народні свята. Недалеко звідси також можна знайти так званий Високий пагорб – земляну гірку, на якій встановлено найвищий флагшток в Україні.

Вартість відвідування комплексу «Запорізька Січ», що відтворює образ козацької столиці та атмосферу часів козацтва, становить 24 грн для дорослих, 12 грн для школярів, студентів, пенсіонерів та людей з інвалідністю, безкоштовно – для дітей дошкільного віку та учасників бойових дій.

На Хортиці можна зануритися в культуру запорозьких козаків / Фото Марина Григоренко

На території комплексу зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорізьких козаків, включаючи велику дерев'яну церкву посередині. З березня по жовтень комплекс відкритий з 09:30 до 16:30 (у суботу та неділю - до 18:30), з листопада по лютий - з 09:30 до 16:00, каса працює до 15:00. Докладніше про комплекс «Запорізька Січ» можна дізнатися за посиланням.

Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» / Фото Марина Григоренко

На майданчику нижче комплексу «Запорізька Січ» проходять виступи «Січових козаків», де глядачі можуть дізнатися трішки більше про історію запорізького козацтва. Учасники шоу серед іншого демонструють навички ведення бою, володіння зброєю і бойової верхової їзди. Виступи проходять в теплу пору року у вихідні дні об 11:00, 14:00 і 15:30, по будніх днях крім понеділка - об 11:00, 13:00 і 15:00. Краще попередньо записатися на виступ. Детальніше можна дізнатися за посиланням. До речі, не варто плутати шоу «Січових козаків» з виступами кінного театру «Запорізькі козаки», які проводяться в іншій частині острова – мова про них піде трохи пізніше.

Шоу «Січових козаків» на Хортиці / Фото Марина Григоренко

Також північна Хортиця - найбільш піднесена над річкою частина острова, де розташовані найвищі скелі, що сягають декількох десятків метрів у висоту. Це і Скелі Лазні, і Скеля Верхня Голова, і ущелина «Січові ворота», та інші.

Тут же можна зустріти унікальну пам'ятку археології, що включає в себе 12 кромлехів і 6 кам'яних закладок кінця V - початку IV тисячоліття до н.е. Цей культовий комплекс є одним з найцікавіших серед святилищ Хортиці.

Одне з стародавніх святилищ на Хортиці / Фото Марина Григоренко

Ще одна відмінна риса північної Хортиці - велика кількість лісонасаджень, як хвойних, так і листяних, що робить прогулянки тут особливо приємними.

Північна частина Хортиці найбільш доступна для відвідування - тут прокладено найбільше автомобільних доріг, є зупинки громадського транспорту, автомобільні парковки, а для пішоходів і велосипедистів є ціла мережа мальовничих грунтових доріг, що пронизує ліси, степи і оперізує берегову лінію по краю острова. Через північну частину також проходять декілька туристичних екскурсійних маршрутів.

Північна Хортиця найбільш туристична / Фото Марина Григоренко

Центральна частина острова Хортиця – покрита степом місцевість, більш спокійна і відокремлена, ніж північна. Тут проходить лише одна автодорога, тоді як усі інші шляхи тут призначені для піших і велопрогулянок. І тим не менш, завдяки своєму розташуванню між головною автомагістраллю і плавневою частиною острова, сюди досить легко потрапити на громадському транспорті – саме тут зосереджена безліч зупинок.

Вхід до Скіфського стану в центраьной частині Хортиці / Фото Марина Григоренко

У центральній частині розташована найвища точка острова Хортиця, звідки відкривається дивовижний вид на місто та Дніпро. Саме тут знаходиться п'ята курганна група, на території якої деякий час тому був заснований справжній музей під відкритим небом - історико-культурний комплекс «Скіфський Стан».

На височинах центральної Хортиці можна зупинитися відпочити у затишних альтанках в степу або над річкою, досліджувати найбільшу балку острова «Оленячий Ріг» (вона ж Широка балка), яка налічує аж 23 відгалуження, ризикнути пробратися в глибини балки Костіна або ж знайти прохолоду на балці Черняховка.

Також в центральній частині острова розташований мальовничий Хортицький першостеп - одна з небагатьох ділянок цього степу, якої ніколи не торкався плуг. На ділянці довжиною 2 кілометри можна зустріти найбагатший світ степового різнотрав'я.

Різнотрав'я Хортиці / Фото Марина Григоренко

Ще один секрет центральної Хортиці – так звані Висячі болота. Один з найбільш незвичайних і рідкісних видів ландшафтів – болотні рослини, що ростуть прямо на скелястому схилі. Якщо ж спуститися до Дніпра на цій ділянці берега, біля води відкриються численні ключі в скелях, з яких повільно сочиться вода.

Дендропарк Хортиці / Фото Марина Григоренко

Крім того, на кордоні північної і центральної Хортиця починається дендропарк, що складається з кількох алей і галявин. Прогулюючись затишним хортицьким дендропарком, можна зустріти безліч дерев, чагарників та інших рослин – як місцевих, так і екзотичних. Головними визначними пам'ятками дендропарку Хортиці є ялівцевий гай з надзвичайно чистим повітрям, Сонячна галявина в самому відкритому місці парку, дубова алея і Алея закоханих із заростей кущів спіреї.

Весна на Хортиці / Фото Марина Григоренко

Якийсь час парк був покинутий, однак в останні кілька років його відновленням почали серйозно займатися, поступово доповнюючи новими рослинами. Тим не менш, дещо тут ще нагадує про часи застою. Біля самого входу до дендропарку в заростях можна наткнутися на занедбану триповерхову будівлю. Ще в 2007 році тут працював великий інститут ЦІМЕЖ, йому ж належав цілий комплекс в окрузі. У часи роботи інституту будівля 30-х років минулого століття виглядала доволі красиво – ліпнина, вітражі, колони. Але потім щось пішло не так, інститут припинив роботу, і все тут закинули-розграбували. Причому ще на фото 2016 року все було не так сумно, проте в 2017 році будівля пережила пожежу, і тепер більше схожа на декорації до фільмів жахів. Тим не менш, фото тут виходять атмосферні, хоча всередині ходити все ж небезпечно – перекриття доволі ненадійні.

Південна частина острова Хортиця – найвіддаленіша від основних доріг і одночасно найбільш заповідна. В основному це луки, плавневі ліси, численні озера, протоки і затоки. Тут же можна зустріти найбільше птахів, звірів і комах острова Хортиця. Плавні Хортиці є зоною абсолютної заповідності, а тому тут заборонено будь-яке втручання людини у світ природи, а навколо панує тиша, яку перериває лише спів птахів і шелест листя вікових дерев. Так, добиратися сюди складніше, проте тутешня атмосфера самоти і спокою того варта.

Хортиця ідеально підходить для неспішних прогулянок наодинці з природою / Фото Марина Григоренко

Також в самому початку південної Хортиці, трохи далі «Скіфського стану», проходять виступи досить відомого в Запоріжжі кінного театру «Запорізькі козаки». Вартість квитків - 100 грн, для дорослих, для студентів і пенсіонерів 80 грн, для школярів – 60 грн, для дошкільнят, учасників бойових дій та людей з інвалідністю безкоштовно. З розкладом виступів краще ознайомитися заздалегідь. У дні вистав також тут працює ресторан-музей «Козацька Застава», народні майстри і сувенірні лавки. Коли виступів немає, за бажання на територію кінного театру можна потрапити просто погуляти за 10 грн з 9 до 18 години. Крім того, тут можна замовити кінні прогулянки по Хортиці або ж взяти уроки верхової їзди.

Загальне враження від Запоріжжя

Індустріальні міста Лівобережної України часто ігноруються туристами. Так, вони відрізняються від популярних напрямків Західної України чи столиці, але, тим не менш, у них є щось особливе.Так і Запоріжжя залишає досить приємні враження. Тут немає вуличок з різнокольоровими будиночками з червоними дахами, а на центральному проспекті переважають повоєнні монументальні будівлі. Але якщо не зважати на позбавлені смаку вивіски магазинів і рекламні плакати, які є спільним болем більшості українських міст, виглядає центр Запоріжжя доволі охайно та чисто.

А ще в Запоріжжі багато зелені, й не тільки на острові Хортиця. Як і личить промисловим містам, повітря в яких неминуче страждає від наслідків діяльності численних підприємств, тут висаджені дерева, кущі та квіти скрізь, де тільки дозволяє місце.

***

Запоріжжя і острів Хортиця відмінно підходить як місце, де можна провести уїк-енд ближче до природи. Особливо якщо вам вже набридла столиця або західні напрямки, і хочеться чогось новенького. До того ж, саме в травні острів Хортиця, що справедливо вважається одним з «Семи чудес України», розквітає свіжими фарбами. Це ідеальне місце, щоб насолодитися вихідними в тиші та спокої ближче до первозданної природи. Вдалих вам відкриттів!

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся