Старе місто Таллінна / фото Марина Григоренко

Вікенд в Таллінні: що подивитися і як зігрітися в затишній естонській столиці

08:45, 04.12.2021
19 хв. Туризм

У це складно повірити, але пандемія коронавірусу мала і певний позитивний ефект для туристів – багато хто почав відкривати для себе абсолютно нові напрямки, грунтуючись на тому, куди зараз впускають і за яких умов. Саме так УНІАН.Туризм потрапив до столиці Естоні – затишного, але дуже холодного місто Таллінн. Тепер поспішаємо з вами поділитися, чим зайнятися в цьому місті туристам, які вирушають туди на кілька днів днів.

Країни Балтії і в докарантинні часи користувалися чималою популярністю серед українських туристів як напрямок "на вихідні", проте на тлі Риги і Вільнюса – естонський Таллінн все ж дещо поступався позиціями. А між тим, цьому місту точно є, що запропонувати мандрівникам.

Умови в'їзду в Естонію для українців

Оскільки Естонія входить в Євросоюз і Шенгенську зону, українським туристам для в'їзду в країну не потрібно оформляти візу – потрібен лише біометричний паспорт.

При цьому в Естонії на даний момент діють порівняно лояльні умови в'їзду для туристів, які, втім, переглядаються щотижня. Тому, щоб уникнути сюрпризів, радимо перевіряти перед поїздкою актуальні правила в'їзду за допомогою інтерактивної карти МЗС України або на сайті Міністерства закордонних справ Естонії.

Отже, станом на початок грудня, для в'їзду в Естонію туристам з України буде потрібно:

  • в Естонію дозволено в'їзд з будь-якої країни (в тому числі з України) і з будь-якою метою для осіб, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, якщо з цього моменту пройшло не більше року – Естонія приймає всі вакцини, які офіційно використовуються в Україні
  • за три дні до в'їзду в Естонію заповнити анкету перетину кордону
  • невакциновані громадяни України можуть потрапити в Естонію тільки з поважної причини (робота, навчання, відвідування сім'ї), зробивши за 72 години до в'їзду ПЛР-тест або за 48 годин – експрес-тест на антитіла, а по прибуттю відправитися на 10-ти денну самоізоляцію
  • обмеження не поширюються на осіб, які перехворіли на COVID-19, і з моменту підтвердження діагнозу пройшло не більше 180 днів

На практиці, по прибуттю до Естонії у вас запросять ще кілька документів, що підтверджують мету поїздки (і так, тут їх дійсно перевіряють):

  • бронювання готелю
  • зворотний квиток
  • поліс медичного страхування, що покриває лікування коронавірусу

Також не лякайтеся, якщо вас запросять на додаткову перевірку багажу.

Як дістатися до Таллінна

Прямі авіарейси з Києва в Таллінн поки що виконує тільки авіакомпанія Wizz Air, здійснюючи від 5 до 7 рейсів на тиждень туди-назад. На даний момент ціни на лютневі рейси стартують від 969 гривень в один кінець (без багажу), проте на святкові дати грудня-січня ціни помітно вищі. Рейси виконуються з київського аеропорту ім. Ігоря Сікорського (Жуляни) з прибуттям в Талліннський аеропорт ім. Леннарта Мері. Час у дорозі – близько двох годин.

Інші авіакомпанії пропонують добиратися з Києва до Таллінна з пересадкою, що, чесно кажучи, вельми сумнівне задоволення, враховуючи настільки смішну відстань. Тому багато туристів люблять комбінувати Таллінн з двома іншими балтійськими столицями – Ригою і Вільнюсом, куди з України літає куди більше прямих рейсів.

Таллінн невелике місто / фото Марина Григоренко

З переваг Талліна – близьке розташування аеропорту до центру міста з налагодженою сіткою громадського транспорту. Найзручніше добиратися до центру міста на трамваях №2 і №4, які під'їжджають прямо до виходу з аеропорту. Перший ходить кожні 20 хвилин, другий – кожні 7 хвилин. Також від летовища в місто курсує кілька автобусних маршрутів.

Міський транспорт в Таллінні

Окремої уваги заслуговує система міського транспорту в Таллінні, до якої нам в Україні, на жаль, ще дуже далеко.

По-перше, для такого невеликого міста тут досить багато маршрутів – автобуси, трамваї і тролейбуси. Громадський транспорт працює в Таллінні щодня з 6:00 до 23: 00, деякі лінії – до 24:00. Розклад у вихідні та святкові дні найчастіше відрізняється від будніх. Транспорт ходить досить часто і чітко за розкладом, а великих стовпотворінь в ньому немає.

Талліннський трамвайчик / фото Марина Григоренко

По-друге, проїзд тут порівняно недорогий, як для Європи. Так, квиток на проїзд протягом години обійдеться в 1,50 євро, добовий квиток – в 4,50 євро, а квиток на 3 дні – в 7,50 євро. Також можна купити туристичну картку, яка відкриє вам безкоштовний доступ до більшості пам'яток міста і дасть ще кілька приємних бонусів.

По-третє, платити за проїзд в Таллінні дуже зручно. Жителі міста активно користуються пластиковими проїзними, але туристам ця опція не дуже цікава. Зате можна заздалегідь купити онлайн проїзні квитки потрібної вам категорії, завантаживши їх у відповідний додаток. Також в місті іноді трапляються термінали з продажу квитків, але на них занадто сподіватися не варто – мені, наприклад, такий попався тільки в аеропорту.

У транспорті Таллінна завжди потрібно сканувати проїзний документ / фото Марина Григоренко

Ну а найпростіший варіант – розплатитися за проїзд прямо по ходу банківською картою з PayPass (MasterCard або Visa). Тільки варто врахувати один момент: в салонах громадського транспорту Таллінна розташовано кілька валідаторів, але на практиці – більшість з них приймають тільки міську карту, а банківську лише один з них ближче до водія.

І ще: підносити до валідатора проїзний, навіть якщо він багаторазовий, потрібно кожного разу.

До слова, на даний момент водії громадського транспорту Таллінна практично не продають квитки. Виняток – приміські автобуси, всередині яких немає валідаторів для оплати банківською картою. Приймаються тільки готівкові кошти, бажано без решти.

Більше про громадський транспорт в Таллінні можна дізнатися за посиланням.

Коли найкраще їхати до Таллінна

Чи не головне, що варто врахувати, плануючи поїздку до Таллінна – клімат. А він тут морський північний, що означає – морозні вітри, низькі температури і рясні опади. Та чого вже там, за фактом тут теплих тільки два місяці на рік – липень і серпень, але і тоді не буває занадто високих температур.

Взимку в Таллінні дуже короткий світловий день / фото Марина Григоренко

Ще одна особливість – короткий світловий день взимку і так звані "білі ночі" влітку. А тому, вирушаючи в Естонію взимку, варто розуміти, що світати тут буде ближче до 9 ранку, а о 16 годині буде вже темно. Але зате влітку – сонце сідає зовсім ненадовго. Тож зможете гуляти досхочу.

Тим не менш, взимку в Таллінні теж дуже красиво. Тут досить рано вулиці прикрашають до Різдва – треба ж якось піднімати настрій жителям і гостям міста, коли навколо пітьма і морози. Плюс багато будівель в історичній частині міста мають підсвічування цілий рік. Тому ви ніби потрапляєте в середньовічну зимову казку – головне тільки максимально утеплитися, передбачивши додатковий бюджет на періодичні заходи в кафе погрітися.

З плюсів – взимку, щоб погуляти Таллінном в темний час доби, милуючись вогнями міста, не потрібно занадто довго чекати.

Ще один красивий момент – взимку сонце тут в принципі не піднімається занадто високо, а тому небо і хмари тут якісь особливі. Можливо, саме тому тут такі яскраві фарби взимку. А чого варті відображення неба у воді!

Що подивитися в Таллінні

Таллінн – досить невелике місто з населенням трохи більше півмільйона жителів, і це з урахуванням передмість. А тому містом можна запросто переміщатися пішки, встигнувши подивитися основні визначні пам'ятки за кілька днів.

Таллінн легко можна обійти за кілька днів / фото Марина Григоренко

Зрозуміло, насамперед варто прогулятися історичним центром Таллінна – він по праву вважається одним з найкраще збережених середньовічних міст в Європі. Можна годинами блукати вузькими брукованими вуличками міста, серед невисоких яскравих будиночків, церков і старовинних міських мурів з башточками, які час від часу розбавляються сучасними графіті, скульптурами та архітектурними ноу-хау.

Контрасти старого міста в Таллінні / фото Марина Григоренко

Хоча в місті багато платних оглядових майданчиків – на вежах, на ратуші, на дзвіницях – за фактом найкращі панорами міста відкриваються зовсім не звідси, а з оглядових майданчиків Кохтуотса і Паткулі. Мало того, що тут краєвиди ширші та ніщо не закриває огляд, так ще й потрапити сюди можна абсолютно безкоштовно. Крім того, частина "платних" оглядових майданчиків не працюють взимку – ймовірно, через сильний вітер і холод.

Панорама нічного Таллінна / фото Марина Григоренко

До слова, піднімаючись на оглядові майданчики, варто враховувати – там дійсно дуже морозно, а пориви вітру запросто можуть вибити з рук смартфон, поки ви будете намагатися зняти панораму міста.

І саме в Старому місті Таллінна зосереджена найбільша кількість музеїв, ресторанів, кафешок, барів, сувенірних крамниць та інших локацій, необхідних туристам. Також тут є порівняно невелика кількість магазинів, але все ж основна їх маса винесена у великі торгові центри, до яких, втім, не так вже довго добиратися.

Мабуть, немає сенсу детально розписувати, які пам'ятки в "старому" Таллінні варто відвідати – ви так чи інакше на них натрапите самі. Але все ж парочку місць радимо помітити на карті – Дворик майстрів Meistrite Hoov і вулиця з художніми студіями Katariina käik.

Провулок Катаріни в Таллінні / фото Марина Григоренко

І ще зверніть увагу на знамениті талліннські дерев'яні двері – вони тут всіх можливих кольорів і візерунків.

Знамениті талліннські двері / фото Марина Григоренко

Ще одне must visit в Таллінні – міський парк Кадріорг, де також розташовано кілька музеїв і пам'ятників, від історичних до сучасних. Це досить великий за площею облагороджений парк, де є зелень навіть під кінець осені. Взагалі, складно уявити, як при такому холодному кліматі тут щось виживає. Але, насправді, в Естонії ще й дуже багато хвойних, які залишаються зеленими навіть взимку.

Парк Кадріорг в Таллінні / фото Марина Григоренко
І це теж парк Кадріорг в Таллінні / фото Марина Григоренко

На окрему увагу заслуговує японський сад на території парку – з акуратно підстриженими кущиками, вальяжними качечками, грайливими білочками і взагалі всім, що заспокоює око.

А ще мене просто підкорили талліннські лавочки  –вони по всьому місту виконані в одному стилі й білому кольорі, а в темний час доби деякі з них ще й підсвічуються.

Пам'ятник "Русалка" в Таллінні / фото Марина Григоренко

Далі звідси можна рушити на набережну Таллінна – перейшовши дорогу біля пам'ятника "Русалка" – статуї ангела в пам'ять про жертв аварії однойменного корабля, далі ви відразу впретеся в довжелезну набережну, якою дуже приємно гуляти, милуючись північними морськими пейзажами і зграями чайок, качок і навіть диких лебедів, які спритно пірнають за кормом, гойдаючись на суворих балтійських хвилях.

Якщо пройти приблизно 4 кілометри по цій набережній, то ви вийдете на популярний Пляж Піріта. Тут у вас є кілька варіантів. По-перше, якщо у вас є сили, час і натхнення – можна пройти ще кілька кілометрів уздовж пляжу.

Його особливістю є піщана берегова лінія і сосновий бір біля самого моря. Гуляти тут правда дуже приємно, а влітку ще й скупатися можна.

Пляж Піріта в Таллінні / фото Марина Григоренко

Також через дорогу від пристані Піріта розташована ще одна цікава пам'ятка – руїни Монастиря Святої Біргітти, він же монастир Піріта, зведеного в XV столітті. Роки його не пощадили, але залишки будови досить якісно законсервували і зараз активно використовують як майданчик під різні заходи.

У вільний від заходів час на територію руїн монастиря може зайти будь-хто, заплативши всього два євро. Причому тут використовується безконтактна система оплати – біля входу в монастир стоїть автомат, де можна купити квиток, а потім просканувати його біля турнікета і зайти всередину. Прогулятися там і правда дуже атмосферно, особливо в холодну пору року, коли зовсім немає туристів.

Також звідси можна пройти пішки 3 кілометри або проїхати на автобусі до Талліннського ботанічного саду. Звісно, гуляти в холодну пору року тут не дуже, але ось оранжерея безумовно заслуговує на увагу – тут просто неймовірна тропічна зала!

А як в ній приємно опинитися взимку! Коштує це задоволення – 5,5 євро.

До слова, зовсім недалеко звідси розташована талліннська телевежа, на яку можна піднятися заради приголомшливих панорамних краєвидів. Ось тільки перед відвідуванням краще уточнювати, чи працює вона.

Талліннська телевежа / фото Марина Григоренко

У самому сосновому лісі біля Піріти також є кілька цікавих локацій, до яких ведуть численні "стежки здоров'я", включаючи бункер і руїни будинків багатіїв.

Соснові ліси в Таллінні / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава локація Таллінна, а точніше його передмістя – Музей під відкритим небом Віймсі в однойменному селищі. Цей музей являє собою прибережне село з фермою 20-х років XIX століття і будинками рибалок, які колись знаходилися на цьому самому місці.

Періодично тут влаштовуються різні заходи і ярмарки вихідного дня, але і так сюди цікаво заїхати (з центру автобусом №114) – хоча б заради яскравих фото з червоними будиночками, зеленою травичкою, рибальськими човниками і овечками. Виглядає дуже затишно, але, як ви вже могли здогадатися – тут дуже вітряно. Спасибі "господареві" музею, який безкоштовно пригостив кавою замерзлого туриста.

Вхід в музей коштує всього 3 євро, проте можна купити квиток за 5 євро на відвідування двох музеїв – самого Віймсі та музею прибережного народу Rannarahva, що знаходиться приблизно в кілометрі звідси. Власне, музей Віймсі насправді є філією останнього.

Музей під відкритим небом Віймсі / фото Марина Григоренко

В цілому, в Таллінні та його околицях ще багато всього цікавого, в тому числі в плані природи і музеїв, але це ми вирішили відкласти до наступного разу – і, обов'язково, в теплу пору року.

Де і що поїсти в Таллінні

Зрозуміло, подорожі до інших країн – це не тільки про милування красотами, а й про гастрономію. Ще збираючись в поїздку, я вирішила вивчити, яка ж вона –естонська кухня! Виявилося, що під національними стравами часто мають на увазі, в першу чергу, типові страви селянської кухні до середини XIX століття, що також ввібрала в себе традиції німецької, шведської та руської кухонь.

Естонська кухня зберегла селянські та морські традиції / фото Марина Григоренко

Отже, для естонської кухні характерна велика кількість простих страв з використанням картоплі, овочів круп, м'яса і риби. Також тут популярні різні види ковбас, включаючи кров'янку і лосятину.

Серед основних страв естонської кухні:

  • Картуліпорсс – м'ясо, запечене в картопляному пюре
  • Мульгікапсад – страва з жирної свинини, квашеної капусти і перлової або ячної крупи
  • Мульгіпудер – каша з перлової крупи і картопляного пюре
  • Вірі пакеогід – млинці з кров'ю
  • Суітсукала – копчена форель
  • Талліннські кільки – кілька пряного засолу
  • Сепік – естонський хліб з цільнозернового борошна
  • Піпаркоок – різдвяне печиво

З напоїв в Естонії у фаворі пиво, сидри і, звісно ж, знаменитий лікер Vana Tallinn. Існує дуже багато різновидів цього прекрасного напою, і його тут додають куди тільки можна.

Vana Tallinn тут додають скрізь / фото Марина Григоренко

В історичному центрі Таллінна знаходиться велика кількість ресторанів національної кухні з колоритним дизайном, орієнтованих на туристів –точно мимо не пройдете.

Якщо ж вам класична місцева кухня, як і мені, здається важкуватою, то прогрес не стоїть на місці. Наприклад, моє відкриття – ресторан сучасної естонської кухні Kaerajaan на Ратушній площі.

Ресторан Kaerajaan в Таллінні / фото Марина Григоренко

Крім того, в Таллінні дуже багато ресторанів європейської та світової кухні – всілякі піцерії, пасти, суші, індійська їжа, східна кухня і, звісно ж, численні кав'ярні.

До слова, якщо не хочете їсти в туристичному районі, то можна заглянути в район Hobujaama зовсім недалеко від старого міста, де розташовані декілька цікавих закладів.

Район Hobujaama в Таллінні / фото Марина Григоренко

Ну а якщо потрапите в Таллінн в період різдвяних ярмарків (в цьому сезоні він триватиме з 26 листопада по 2 січня) – то обов'язково скуштуйте Гльог. Це традиційний гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у Фінляндії, Швеції, Естонії та Латвії. Від звичного нам глінтвейну він відрізняється тим, що туди додають напої міцніше – горілку, бурбон або все той же Vana Tallinn.

З традиційних частувань на талліннських різдвяних ярмарках, головна з яких розташована прямо на Ратушній площі – лосось, м'ясо і ковбаски на грилі, з гарніром у вигляді картоплі по-селянськи і "німецької" кисло-солодкої капусти.

Частування на різдвяному ярмарку в Таллінні / фото Марина Григоренко

Де зупинитись в Таллінні

Таллінн хоч і невелике місто, але тут вистачає варіантів розміщення на будь-який смак і бюджет – можна пожити в скромному хостелі за 700 гривень на добу в одномісному номері (в загальних кімнатах набагато дешевше), а можна – в комфортабельних апартаментах за 1500 гривень на добу.

Ключове тут – місце розташування. Готель за цілком доступною ціною запросто можна знайти недалеко від центру міста, щоб близько було добиратися до аеропорту і основних визначних пам'яток.

Ще кілька корисних фактів про відпочинок в Таллінні

1. Офіційною валютою в Естонії є євро. При цьому тут практично скрізь можна розплатитися кредитною карткою, включаючи чайові в ресторані та напої на ярмарку. Тож багато готівки вам з собою брати не треба. Ну а якщо вже занадто буде потрібно, то банкоматів в місті вистачає.

2. Офіційна мова в країні – естонська, що відноситься до фінно-угорської групи, і вона абсолютно не схожа на слов'янські або романо-германські мови. Проте, англійську тут всі розуміють. Ну а враховуючи, що третина населення Естонії – російськомовні, якщо вас не дуже бентежить цей факт, то російською мовою вам допоможуть практично скрізь. Написи всюди також продубльовані англійською та російською мовами.

***

Таллінн виявився вельми цікавим і симпатичним туристичним напрямком на уїк-енд, який поки що не так активно шанують саме туристи, а не шукачі сезонної роботи з України. Тут панує особлива розслаблена атмосфера, яка так контрастує з галасливим і переповненим Києвом. Та все це на тлі красивого старовинного містечка, мальовничої природи, суворих морських пейзажів і, звісно, безлімітного лікеру Vana Tallinn. Тим більше, що все це – за цілком доступними цінами.

***

Про інші країни Європи, відкриті для українських туристів, Ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

Марина Григоренко

***

Вас також може зацікавити:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся