Зимова відпустка в Європі не скасовується / фото REUTERS

Зимову відпустку врятовано: які країни Європи залишилися відкриті для українських туристів (оновлюється)

11:13, 18.11.2021
9 хв. Туризм

9 листопада Євросоюз офіційно виключив Україну з "зеленого списку", рекомендувавши країнам ЄС тимчасово заборонити туристичні поїздки мандрівникам з нашої країни. Звісно, багато українців почали ховати свої плани на зиму. Однак низка країн Європи згодом оголосили, що не закриватимуться для мандрівників з України. УНІАН.Туризм оперативно оновлює інформацію, які країни Європи залишилися відкриті для українських туристів і за яких умов.

Як тільки стало відомо, що Європейський союз все ж виключить Україну з списку безпечних країн для подорожей, в українському МЗС поспішили заспокоїти, що це не означатиме повного закриття кордонів ЄС для українських туристів. Та й в самому рішенні Ради ЄС чітко було прописано, що кожна країна Європи зберігає за собою право скасувати тимчасове обмеження на несуттєві поїздки в ЄС для повністю вакцинованих мандрівників.

Тим не менш, невизначеність змусила серйозно понервувати українців, які вже запланували туристичні поїздки в Європу. На щастя, вже ввечері 9 листопада перша країна Європи офіційно відреагувала на рішення ЄС, заявивши, що не буде закриватися для туристів з України. Ми уважно стежимо, як решта країн Європи реагують на ситуацію.

Австрія

UPD: З 22 листопада в Австрії вводять загальнонаціональний локдаун. Через це Австрія закриється для іноземних туристів мінімум до 3 грудня і максимум до 13 грудня 2021 року.

Відео дня

В'їзд до Австрії без реєстрації та без карантину дозволений українцям, які пройшли повний курс вакцинації. Австрія визнає всі вакцини від коронавірусу, які використовуються в Україні. Однак варто врахувати, що з використанням сертифікатів вакцинації з CoronaVac в Австрії, де зараз діє жорсткий локдаун для невакцинованих, можуть бути проблеми.

Всім іншим мандрівникам доведеться пройти реєстрацію Pre-Travel-Clearance-PTC протягом 72 годин до в'їзду, надати негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, а по прибуттю до Австрії відправитися на 10-денний карантин, який може бути припинений після негативного результату тесту, але не раніше ніж на 5 день після в'їзду.

Кілька ідей, чим зайнятися в зимовій Австрії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Бельгія

Бельгія зберегла можливість в'їзду для українців, які повністю вакцинувалися від коронавірусу. На даний момент країна визнає чотири вакцини, схвалені ЄС – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а також Covishield, а от китайський Sinovac – ні. Решта громадян України можуть потрапити до Бельгії, якщо мета поїздки є "поважною".

Кілька ідей, чим зайнятися в Бельгії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Великобританія

Згідно з інформацією на сайті МЗС України, наразі вакциновані українці мають право в'їжджати до Великобританії без додаткових вимог. Країна визнає такі вакцини – Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna або Janssen, однак з 22 листопада також визнаватиметься CoronaVac. Залишиться тільки забронювати до прибуття в країну проходження тесту на COVID-19 на 2 день перебування в Англії, заповнити перед приїздом до Великобританії онлайн-форму і пройти тест на COVID-19 протягом 2 днів по прибуттю в країну. Невакциновані українці також можуть потрапити до Великобританії, але їм додатково доведеться надати негативний результат тесту а COVID-19 по прибуттю, піти на самоізоляцію і пройти тест на COVID-19 на 8 день. Також українцям потрібна віза для в'їзду до Великобританії.

Греція

А ось Греція взагалі вирішила не змінювати умови в'їзду для українських туристів. Тож, як і раніше, в Грецію українські туристи можуть потрапити з сертифікатом вакцинації (визнаються всі доступні в Україні вакцини), негативним результатом тесту на коронавірус або довідкою про одужання. Також перед в'їздом необхідно заповнити спеціальну онлайн-форму.

Інші корисні поради щодо відпочинку в Греції читайте в нашому окремому матеріалі.

Данія

Данія зберегла повноцінний безвізовий в’їзд для громадян України, які пройшли повну вакцинацію (визнаються вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Janssen/Johnson & Johnson, Spikevax/Moderna та Vaxzevria/Oxford–AstraZeneca). Також можна в'їхати до країни, якщо підтвердити одужання від COVID-19. В іншому випадку, мандрівники повинні зробити тест на COVID-19 протягом 24 годин після прибуття до Данії та самоізолюватися на 10 днів. Самоізоляція може бути припинена на основі негативного тесту на COVID-19, зробленого не раніше, ніж на четвертий день після в’їзду до Данії.

Естонія

По-зимовому казкова Естонія стала другою країною, яка вирішила не закривати кордони для українців. Таким чином, вакциновані мандрівники з України – Естонія визнає всі вакцини, які офіційно використовуються в Україні – мають право в'їзду в цю країну з будь-якою метою без додаткових умов. Водночас невакциновані мандрівники з України мають право в'їжджати в Естонію тільки з поважної причини за наявності негативного результату тесту на коронавірус і з проходженням 10-ти денної самоізоляції.

Ірландія

Ірландія стала дев’ятою країною ЄС, яка залишилися відкритою для подорожей українців. Умови – повна вакцинація, сертифікат про одужання або негативний ПЛР-тест. Як і раніше, для мандрівки до Ірландії необхідно мати візу.

Іспанія

Іспанія з 15 листопада пускатиме з метою туризму тільки вакцинованих українців. Іспанською стороною визнаються такі види вакцин: Comiranty/Biotech/Pfizer, AstraZeneca/Vaxzervria, Covishield, Janssen, Spikevax/Moderna і Coronavac/Sinovac.

Кілька ідей, чим зайнятися в Іспанії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Кіпр

Теплий і сонячний Кіпр став першою країною Європи, який після рішення ЄС виключити Україну з "зеленого списку" офіційно оголосив, що не буде посилювати умови в'їзду для українських туристів.

Тож, як і раніше, потрапити на Кіпр можна за наступних умов:

  • сертифікат про повну вакцинацію від коронавірусу (визнаються всі доступні в Україні вакцини)
  • негативний результат ПЛР-тесту до вильоту і ще один відразу по прибуттю за свій рахунок

Кілька ідей, чим зайнятися на Кіпрі, читайте в нашому окремому матеріалі.

Латвія

Латвія зберегла відкриті кордони для вакцинованих українських туристів. Без самоізоляції і додаткового тестування в Латвію можуть потрапити тільки українці, вакциновані чотирма схваленими ЄС вакцинами (Pfizer-BioNTech/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria та Janssen). Перед прибуттям до Латвії необхідною вимогою є заповнення спеціальної анкети не раніше, ніж за два дні до приїзду.

Нідерланди

Нідерланди також зберегли можливість подорожей для громадян України, які пройшли повний курс вакцинації. Однак додали додаткову умову – з 13 листопада крім свідоцтва про вакцинацію для в'їзду також буде необхідний негативний результат тесту на коронавірус.

Крім того, при в'їзді в Нідерланди необхідно надати:

При цьому варто врахувати, що Нідерланди визнають тільки сертифікати вакцинації, згенеровані в додатку "Дія" і паперові сертифікати з QR-code з порталу "Дія". А ось "жовтий сертифікат" не вважається Нідерландами доказом вакцинації, отже, його не можна використовувати для в'їзду в країну.

Кілька ідей, чим зайнятися в Нідерландах крім Амстердама, читайте в нашому окремому матеріалі.

Словаччина

Словаччина залишилася відкритою для подорожей українців, які пройшли повний курс вакцинації. Країна визнає всі вакцини від коронавірусу, які офіційно використовуються в Україні. Також всі мандрівники, які прибувають в Словаччину, повинні заповнити спеціальну онлайн-форму.

Кілька ідей, чим зайнятися в Словаччині, читайте в нашому окремому матеріалі.

Франція

Франція теж вирішила не закривати кордони для українських туристів. Потрапити туди зможуть тільки повністю вакциновані від коронавірусу туристи з України. Однак є одне але: Франція визнає тільки чотири схвалені ЄС вакцини (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield и Jansen/Johnson & Johnson), а тому щасливі володарі Коронавака поки що залишаться без круасанів.

Хорватія

Хорватія також вирішила залишитися відкритою для мандрівників з України за тих же умов, що і раніше:

  • сертифікат вакцинації від COVID-19 – визнаються Pfizer, Moderna, Janssen/Johnson&Johnson та Sinopharm
  • негативний ПЛР-тест або швидкий тест на антиген
  • довідка про одужання або позитивний результат ПЛР-тесту, отриманий не пізніше, ніж за 11 днів до перетину кордону

За відсутності одного з вищезазначених документів в'їзд до Хорватії може бути дозволений за умови обов'язкового перебування на 10-денній самоізоляції з можливістю її припинення після здачі тестів на коронавірус на території Хорватії за свій рахунок.

Чехія

Чехія вирішила залишитися відкритою для подорожей вакцинованих українців за тих же умов, що і раніше. Тобто без додаткових умов в країну можуть потрапити ті туристи з України, які пройшли повний курс щеплень вакциною, визнаною ЄС, а саме: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Для підтвердження вакцинації Чехія визнає сертифікати з додатку "Дія" – паперові та електронні.

Кілька ідей, чим зайнятися в Чехії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Швеція

Швеція залишилися відкритою для українців за умови повної вакцинації або негативного тесту. Визнаються всі офіційно доступні в Україні вакцини від коронавірусу.

***

Інформацію щодо решти країн Європи можна подивитися на інфографіці від МЗС. Перевірити умови в'їзду по кожній країні окремо можна на інтерактивній карті від МЗС України.

За яких умов країни Європи пускають туристів з України / фото МЗС України

***

Матеріал буде оновлюватися…

***

Про те, які країни Європи визнають CoronaVac, читайте в нашому окремому матеріалі.

Також радимо слідкувати за умовами в'їзду українців до різних країн світу на сайті МЗС tripadvisor.mfa.gov.ua.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся