Для Румунії та Болгарії запрацював "авіаційний шенген" / фото ua.depositphotos.com

Румунія та Болгарія приєдналися до "шенгену": з чим українцям слід бути обережними

09:01, 31.03.2024
7 хв. Туризм

31 березня 2024 року, після багатьох років очікувань та відмов, ще дві країни Євросоюзу приєднуються до Шенгенської зони, щоправда, поки лише частково. Це нововведення, яке отримало назву "авіаційний шенген", принесе певні зміни і для українців. Які саме, розбирався УНІАН.Туризм.

Довгий шлях Румунії та Болгарії до "шенгену"

Румунія та Болгарія розпочали "возз'єднання" з Шенгенською зоною, що передбачає вільне пересування між усіма країнами-членами, ще у 2005 році, за два роки до того, як вони офіційно стали членами Європейського Союзу. Саму заявку на приєднання до Шенгенської зони вони подали у 2011 році. Втім, їхній подальший шлях до омріяного "шенгену" був сповнений бюрократичних процедур та перепон збоку "любих сусідів". І протягом усього цього часу для них діяли правила на кшталт нашого безвізу – зокрема, румуни і болгари могли відвідувати без віз країни "шенгену", але їм все одно доводилося проходити прикордонний контроль. Також вони не могли видавати шенгенські візи, а власники їхніх національних віз не могли вільно їхати до решти країн зони.

Зазвичай Румунія та Болгарія прямували до "шенгену" в одному "пакеті" з Хорватією, втім, популярній балканській туристичній країні щастило трохи більше – напевно, бажання "посмажитися" на хорватських пляжах пересилило панічний страх окремих країн перед навалою нелегальних мігрантів.

Так, у листопаді 2022 року Європейський парламент проголосував за приєднання Хорватії до Шенгенської зони з січня 2023 року. Ця країна стала першим новим членом "шенгену" після того, як до нього приєднався Ліхтенштейн більше десяти років тому.

Відео дня

Натомість Румунії та Болгарії, які також дуже хотіли приєднатися до Шенгенської зони одночасно з Хорватією, у цьому відмовили. Єврокомісія та Європарламент давно констатували, що обидві країни відповідали усім вимогам та були готовими до приєднання до "шенгену", але їхнє приєднання блокували Австрія та Нідерланди – мовляв, прикордонники цих країн пропускатимуть нелегалів у Шенгенську зону за гроші.

Тим не менш, протягом 2023 року румунам та болгарам нарешті вдалося подолати опір австрійців та нідерландців, і наприкінці грудня минулого року стало відомо, що вони таки приєднаються до "шенгену", ставши його 28-м та 29-м членом. Щоправда, поки лише частково.

Як діятиме румунсько-болгарський "шенген"

Перший етап приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони розпочинається з сьогоднішнього дня, 31 березня 2024 року. З цієї дати з обох країн можна буде подорожувати до інших країн-членів без проходження прикордонного та паспортного контролю. Втім, є одне "але".

Поки що дія "шенгену" для них розповсюджується лише на авіаційний та морський транспорт. Тобто при посадці на літак в аеропортах цих країн чи подорожуючи через чорноморські морські порти, власникам громадянства країн Євросоюзу, а також шенгенських віз вже не доведеться проходити додатковий контроль. Щонайменше це пришвидшить час у дорозі, якщо дивитися на питання саме з позиції мандрівника.

Наземний прикордонний контроль для Румунії та Болгарії поки збережеться / фото ua.depositphotos.com

Водночас, проходження кордону в пішохідних, залізничних та автомобільних пунктах пропуску, а також через річкові порти (зокрема, річки Дунай між Румунією та Болгарією) відбуватиметься за старими правилами, з усіма необхідними перевірками.

Повне приєднання Румунії та Болгарії до "шенгену" наразі продовжує блокувати Австрія, але до цього питання планують повернутися трохи згодом.

Крім того, з 1 квітня 2024 року обидві країни почнуть видавати шенгенські візи типу C, що дозволятимуть громадянам третіх країн перебування в решті країн Шенгенської зони без візи на термін 90 днів протягом 180 днів з метою туризму, бізнесу, відвідування родичів та друзів, офіційних візитів, спортивних змагань, культурних заходів, журналістської роботи тощо.

З поганих новин, обидві країни вже пообіцяли розпочати видавати шенгенські візи росіянам. Відповідно, тепер, отримуючи візи в посольствах Румунії та Болгарії, громадяни країни-агресора матимуть можливість відвідувати й інші країни Шенгенської зони. Дрібничка, але неприємно.

Що варто врахувати українцям

Частковий вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони принесе певні зміни і для українців – як приємні, так і не дуже, і їх варто враховувати перед плануванням своїх подорожей.

До цього часу українці могли відвідувати Румунію та Болгарію в рамках безвізу з ЄС також без віз, але час їхнього перебування не зараховувався до загального "стажу" знаходження в Євросоюзі. Річ у тім, що умови безвізу України з ЄС дозволяють українцям перебувати в Шенгенській зоні не більше 90 днів 180 днів, якщо вони не отримують в них посвідку на проживання чи тимчасовий захист. Так от до 31 березня українці могли перебувати в Румунії та Болгарії стільки, скільки дозволяє їхнє законодавство, але це не зменшувало кількість днів, які можна було проводити в інших країнах "шенгену" – відтепер ці дні зараховуватимуться до загального "шенгенівського стажу".

Перебування в Румунії та Болгарії тепер зараховуватиметься до загального "шенгенського стажу" / фото ua.depositphotos.com

Щоб уникнути неприємних ситуації, українцям, які часто подорожують до країн "шенгену" та ризикують "вилізти з ліміту", слід уважно підраховувати кількість днів, які вони проводять в країнах зони – тепер їх 29. Окрім Болгарії та Румунії до переліку входять 23 країни ЄС (Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія та Швеція), а також чотири асоційовані країни, що не входять в ЄС (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія). Ще дві країни ЄС – Кіпр та Ірландія – мають власні правила в'їзду для українців, а перебування на їхній території не зараховуються до дозволеного терміну знаходження в країнах Шенгенської зони.

Тим не менше, тепер українці, які літатимуть до інших країн світу через аеропорти Румунії чи Болгарії або подорожуватимуть через їхні морські порти, також будуть звільнятися від зайвого прикордонного контролю.

Тобто, наприклад, в'їжджаючи до Румунії автобусом чи машиною з України, нашим громадянам вже не доведеться проходити ще один паспортний контроль перед посадкою на літак. Водночас, якщо українці вирішать поїхати до іншої сусідньої з Румунією країни наземним транспортом, контроль проходити все ж буде треба.

***

Україні варто звернути увагу на шлях Румунії та Болгарії до Шенгенської зони і почати готуватися до усіх можливих перепон вже зараз, адже цілком можливо, що коли постане питання приєднання нашої країни до "шенгену", знайдуться інші країни Європи (цілком ймовірно наші сусіди), які щосили вставлятимуть нам палки в колеса.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся