Варшава має що запропонувати кожному / фото Марина Григоренко

П'ять речей, які варто встигнути зробити в Варшаві за вікенд

12:01, 12.03.2023
9 хв. Туризм

Нещодавно впливовий туристичний ресурс European Best Destinations назвав Варшаву найкращим європейським напрямком для подорожей у 2023 році. А оскільки нині польська столиця активно приймає українців, УНІАН.Туризм вирішив розповісти про декілька речей, які обов'язково варто встигнути зробити у Варшаві – від підйому на найвищий оглядовий майданчик міста до прогулянок садом на даху бібліотеки.

"Красива, доброзичлива, зелена, відкрита, ідеальна для сімейного відпочинку, культурного туризму, шопінгу чи романтичної подорожі – Варшава має що запропонувати кожному. Прогуляйтеся красивими парками, відпочиньте на міських пляжах, скористайтеся відмінною гастрономічною пропозицією, приїжджайте в будь-яку пору року і зверніть увагу на багатий календар подій", – ось що пишуть про польську столицю автори свіжого рейтингу European Best Destinations.

І до цього популярна серед українців Варшава, з початком повномасштабної російської війни в Україні, залюбки відкрила свої двері для наших громадян – хтось знайшов тут тимчасовий прихисток, хтось періодично навідується в гості до друзів чи рідних, а хтось заїжджає на кілька днів, щоб рушити далі, наприклад, літаком з місцевих аеропортів.

УНІАН.Туризм зібрав кілька рекомендацій, чим можна зайнятися у Варшаві у вікенд.

Відео дня

Прогулятися парком Королівські Лазеньки

У 18 столітті величезний палацово-парковий комплекс Королівські Лазеньки (Łazienki Królewskie) з усіма атрибутами класицизму побудував польський король Станіслав Август Понятовський, однак з 20 століття тут облаштований муніципальний парк, який безкоштовно можуть відвідати усі бажаючі.

Тут є кілька платних музеїв, амфітеатр, різні цікаві споруди, кафе, ресторани, озера з купою плавучої живності, а ще просто так гуляють павичі та бігають білочки. Також тут проводиться чимало заходів різного спрямування – власне, для цього король свого часу і побудував цей комплекс.

Окремо варто виділити численні скульптури під античність, розкидані по усій території парку.

Радимо запланувати побільше часу на відвідування парку, адже розмір у нього чималий, а цікавого тут багато. Звісно, найкраще гуляти парком в теплу пору року, коли все навколо зелене та квітне, втім, насправді, його приємно відвідувати в будь-яку пору року. Наприклад, ми побували там взимку – було доволі атмосферно, хоча й прохолодно.

Виставка Ukraina. Pod innym niebem у Варшаві / фото Марина Григоренко

До речі, зовсім поряд від парку, якщо вийти біля пам'ятника Іоанну III Собеському, розташована ще одна цікава локація – Уяздовський замок. Це колишня резиденція польського короля Августа II, а нині музей сучасного мистецтва. З листопада минулого року по травень 2023 року там також працює безкоштовна виставка Ukraina. Pod innym niebem ("Україна. Під іншим небом"), на якій представлені сучасні витвори мистецтва, що зображуватимуть звірства російського окупанта і намагаються достукатися до совісті громадськості усього світу.

Піднятися на оглядовий майданчик Палацу культури і науки

Є у Варшаві популярна фішечка – піднятися на 30-й поверх Палацу культури і науки (це ота висотна будівля в радянському стилі). Кажуть, там найкращі краєвиди... Але є нюанси...

Палац культури і науки у Варшаві / фото Марина Григоренко

Потрапити туди зовсім нелегко, принаймні в плані часу. Бо вам доведеться простояти три черги: за квитками в касу, на ліфт вгору і на ліфт донизу. В нас на все пішло більше години, з яких на самому оглядовому майданчику ми провели максимум 10. При цьому ми розраховували потрапити туди, коли ще було денне світло і дочекатися там заходу сонця, але в підсумку потрапили нагору, коли вже було темно (ймовірно, не лише ми були такі розумні). Ще й туман у той день був.

В підсумку, ми нічого не побачили, окрім навколишніх хмарочосів. Так, не будемо приховувати, це виглядало також цікаво, особливо в туман. Однак розраховували ми побачити трошки більше.

Краєвиди з даху Палацу культури і науки / фото Марина Григоренко

Висновок – щоб гарантовано отримати гарні краєвиди, радимо розрахувати час з урахуванням того, шо ви можете довго стояти в черзі. Також радимо обирати ясну погоду.

Коштує це задоволення 25 злотих, тобто трохи більше 200 гривень.

Поїсти в Browary Warszawskie та ElektrowniaPowiśle

Поляки добилися значних успіхів у реновації старих будівель, і торгово-розважальні майданчики Browary Warszawskie та Elektrownia Powiśle в центрі Варшави – чудові приклади цього.

Квартал біля Browary Warszawskie / фото Марина Григоренко

Так, ресторанний майданчик Browary Warszawskie, розташований в варшавському районі хмарочосів Воля, розмістився на території колишньої броварні. Пивний завод тут відкрили у 1846 році, й дуже швидко він став найбільшим у Польщі. Втім, під час Другої світової війни ця територія була спустошена, і потім залишалася покинутою на кілька десятків років. Тільки у 2020 році простір отримав нове життя. Нині тут розташовуються кілька сучасних кав'ярень, чимало ресторанів та клубів різного спрямування, а також кілька закладів сфери послуг.

Фудкорт Browary Warszawskie / фото Марина Григоренко

Тим часом, торгово-розважальний комплекс Elektrownia Powiśle у колишній будівлі історичної електростанції, окрім закладів харчування та сфери послуг, також пропонує можливості для шопінгу.

Elektrownia Powiśle у Варшаві / фото Марина Григоренко

Обидва заклади мають чималі фудкорти на кшталт нашого Kyiv Food Market, де можна збиратися великими компаніями друзів та замовляти кожному їжу на свій смак.

Elektrownia Powiśle у Варшаві / фото Марина Григоренко

Прогулятися ботсадом на даху бібліотеки Варшавського університету

Бібліотека Варшавського університету є однією з найбільших наукових бібліотек країни. Однак цікава вона не лише для спраглих до знань студентів, але й для туристів. В самих доволі незвичних будівлях бібліотеки, оповитих зеленню, можна пробігтися невеличкими магазинами з поліграфією та майстернями чи випити кави.

Сади на даху бібліотеки Варшавського університету / фото ua.depositphotos.com

Ну а на даху бібліотеки розташований ботанічний сад – один з найбільших в Європі садів на даху. Його можуть безкоштовно відвідати усі бажаючі. Тільки варто мати на увазі, що повністю для відвідувачів він відкритий лише в період з квітня по жовтень, тоді як в інші місяці можна відвідати лише нижній ярус.

Детальніше про цю локацію читайте за посиланням.

Пройтися від Замкової площі до Варшавського барбакану

Звісно, як можна побувати в Варшаві та не відвідати її Старе місто? Найзручніше розпочинати свій маршрут від Замкової площі, що розташована між Королівським палацом і Старим містом. Саме на цій площі зазвичай облаштовується головний різдвяний ярмарок міста і встановлюється головна ялинка країни.

Далі, пройшовши вздовж залишків старовинного міського муру, ви вийдете до напівкруглого укріпленого форпосту, який, власне, і називаються барбаканом.

Ну а від барбакану зовсім недалеко йти до Ринкової площі Старого міста Варшави. На період різдвяних свят тут зазвичай облаштовують ковзанку і ярмарок, а в теплий період року тут розміщуються численні тераси навколишніх ресторанів для туристів.

Звідси можна вирушити блукати старовинними вуличками Варшави з кольоровими будиночками та бруківкою, час від часу завертаючи до сувенірних магазинчиків чи барів/ресторанів.

Історичний центр Варшави / фото Марина Григоренко

До речі, якщо час дозволяє, то можна починати маршрут від бібліотеки Варшавського університету, пройшовши повз президентський палац та чималу кількість інших цікавих пам'яток, до Замкової площі, а звідти вже до муру.

Ще кілька порад для відвідувачів Варшави

У Варшаві є кілька залізничних вокзалів і два аеропорти. Відповідно, коли ви плануєте подорож з пересадкою, радимо враховувати цей момент.

У Варшаві дуже зручний міський громадський транспорт. Здебільшого там курсують автобуси та трамваї, але є й метро. Причому автобусами користуватися можна і вночі. Їздять вони чітко за графіком. Розраховуватися можна карткою в салоні.

У Варшаві дуже зручний транспорт / фото Марина Григоренко

Також дуже зручним є офіційний додаток jakdojade.pl, завдяки якому можна не лише спланувати свій маршрут, але й придбати проїзний квиток – разовий, на добу чи на кілька днів. Загалом, враховуючи, що Варшава – це доволі велике місто, а встигнути хочеться багато, проїзний на добу чи кілька буде цілком вигідним варіантом. Цей додаток функціоную не лише у Варшаві, але в різних містах можуть відрізнятися умови придбання квитків і їхня вартість.

У Варшаві доволі поширена практика розрахунку карткою, принаймні, у великих закладах. А от маленький бізнес це не дуже любить, тож трохи готівки ніколи не завадить. Наприклад, купити квиток на оглядовий майданчик Дзвіниці церкви св. Анни на Замковій площі можна лише за готівку. На ярмарках  та в громадських вбиральнях також часто більше шансів розрахуватися готівкою.

А ще у Варшаві все частіше можна побачити українські заклади – від мережевих "П'яної вишні" чи "Львівських круасанів" до невеличких закладів, відкритих переселенцями.

***

Варшава, без сумніву, є неймовірно красивим та різноплановим містом, причому обійти її всю просто нереально за один короткий візит. Тож навіть якщо ви приїдете сюди не вперше, ви точно знайдете чим зайнятися.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся