Литовська сторона  надала українській армії бойовий літак / колаж УНІАН з фото twitter.com/Lithuanian_MoD

Триває війна в Україні, і Литва передала Збройним силам нашої держави легкий штурмовик L-39ZA "Альбатрос".

Про це повідомляє Міністерство оборони Литви в мережі X. Зокрема, 20 квітня до України прибула ще одна партія військової допомоги з Литви. "Ми доставили Збройним силам України розібраний легкий штурмовий літак L-39ZA Albatros", - йдеться у повідомленні.

Литва передала ЗСУ літак "Альбатрос" / фото twitter.com/Lithuanian_MoD

Також сказано, що у Литві такі штурмовики використовувались з метою підготовки офіцерів з керування винищувачами, щоб забезпечувати бойову готовність пілотів.

Відео дня

Литовська сторона надала українській армії легкий штурмовик / колаж УНІАН з фото twitter.com/Lithuanian_MoD

Важливі факти про L-39ZA Albatros - літак у центрі уваги

Як повідомляє видання Defense Express, це навчально-бойовий літак на базі L-39C, який по факту можна використовувати як легкий штурмовик.

Літак L-39ZA за "паспортними" характеристиками розрахований на бойове навантаження в 1 100 кілограмів, має чотири вузли підвіски, на які можуть чіплятись блоки під некеровані реактивні снаряди або ж авіабомби. Крім цього, до складу озброєння L-39ZA входить також 23-мм двоствольна авіаційна гармата ГШ-23Л з боєзапасом в 150 пострілів.

За іншими характеристиками L-39ZA в цілому ідентичний базовому L-39C Albatros.

Відповідно до даних The Military Balance 2023, в Європі було два активні користувачі L-39ZA: Словаччина - два літаки в строю, один - на зберіганні, Болгарія - загалом шість літаків, усі зараз на модернізації. За даними з відкритих джерел, в Литві на зберіганні був один L-39ZA.

Болгарія замовила оновлення всіх шести L-39ZA із продовженням строку служби на 7,5 років або на додаткові 1 500 льотних годин для того, щоб ці літаки можна було використовувати як "літаючі парти" для підготовки до польотів на F-16.

Допомога Україні в центрі уваги - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, раніше в Міністерстві енергетики Литви запропонували розібрати свої закриті ТЕС на запчастини й передати обладнання на потреби української енергосистеми.

Також Литва підтримала ініціативу Чехії стосовно закупівлі сотень тисяч артилерійських боєприпасів для України та виділяє на це кошти. Литва виділила 35 млн євро на снаряди для України.

Вас також можуть зацікавити новини: