Одне із ключових завдань ЗСУ - зменшення авіаційного компонента ворога, зазначив експерт / колаж УНІАН

"Зловити" плануючу авіабомбу дуже складно. Тому краще "зловити" літак - що ми і робимо", - воєнний експерт Олександр Мусієнко

14:49, 01.03.2024
6 хв. Інтерв'ю

Воєнний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів УНІАН, що спричинило втрату деяких населених пунктів в районі Авдіївки, як Україна планує зупинити ворожий наступ, і які напрямки на лінії фронту зараз найнебезпечніші.

Олександре, після захоплення Авдіївки РФ не зупинилася і продовжила тиск на позиції Сил оборони України. Що гірше – вони мають просування в цьому регіоні та вже захопили ряд населених пунктів навколо. На вашу думку, наскільки критичним може стати це просування та де зупиниться ворог? 

Росіяни зупиняться у двох випадках. Або там, де ми самі їх зупинимо, або там, де ми їх виснажимо настільки, що ворог не зможе продовжувати свої наступальні дії. Обидва ці варіанти зараз реалізовуються. 

Скажімо так, відхід від позицій в Ласточкиному та Степовому – це було прогнозовано через рельєфну складову. Утримувати позиції в рівнині, чи, тим паче в яру, проти висоти Авдіївки – це дуже складне завдання. Це практично неможливо і в цьому немає сенсу. Тому відхід після Авдіївки був прогнозований. 

Відео дня

Зараз наші сили стабілізують лінію оборони та будуть виконувати такі задачі, щоб завдавати якомога більші втрати ворогу й зупиняти його просування. Чи вдасться це зробити на цій лінії оборони? Сподіваюся. Але не виключено, що доведеться відходити на наступну лінію, яка зараз активно будується та укріплюється. Це покажуть лише бойові дії. 

Про які саме задачі йдеться (якщо, звісно, про це можна говорити публічно)?

Наші сили зараз роблять усе, щоб реалізувати три комплексні задачі. Перша – це в межах тих сил і засобів, які в нас є, зупинити просування ворога і завдавати йому максимальних втрат. 

Перща задача ЗСУ - зупинити просування ворога, розповів Мусієнко / фото Міноборони

Друга – це максимальний акцент на добудову оборонних рубежів, фортифікаційних споруд. Чому їх повною мірою не було до цього часу на всіх лініях оборони? Це вже будуть згодом розбиратися. Але така проблема є, і це факт. Зараз треба сконцентруватися на тому, щоб вони з'явилися. 

Третя – це зменшення авіаційного компонента ворога. Це дуже важливо, щоб вони не завдавали ударів КАБами. Адже якщо вони матимуть змогу це робити, буде лише питанням часу, коли вони рознесуть будь-які оборонні рубежі. На цьому зараз треба концентруватися, і це зараз відбувається.

Зменшення авіаційного компонента – це про останні успіхи Сил оборони проти російської авіації? 

Так, це лише про знищення літаків. Адже зловити плануючу авіабомбу дуже складно. Та й сенсу у цьому не дуже багато. Якщо зенітно-ракетний комплекс вже десь перебуває, то краще вже "зловити" літак, щоб він наступного разу не прилетів і не скинув КАБ, ніж збивати бомби. Адже для цього в нас банально не вистачить ракет для ППО. У росіян бомб більше, ніж у нас боєприпасів для ППО.

Протягом своєї наступальної кампанії РФ також активно намагається просуватися в районі Бахмута. Після взяття Авдіївки частину сил ворог перекинув туди. Наскільки цей напрямок є небезпечним, і які там перспективи в Сил оборони України? 

Дійсно, ворог там активізувався. Складна ситуація в Іванівському і на всьому південному фланзі. Напрямок їхнього удару зрозумілий – це Часів Яр. Але це було очевидно, що після взяття Авдіївки цей напрямок стане пріоритетним для ворога. Він для них дуже важливий з точки зору просування на Костянтинівку, а далі - в бік Слов'янська та Краматорська. Їм дуже важливо цей напрямок зафіксувати, тому вони йдуть туди. 

ЗСУ потрібно більше зброї, наголосив експерт  / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Що нас рятує на цьому напрямку – це висоти. Часів Яр сам по собі розташований на висоті. І фортифікаційні споруди там продовжують добудовуватися. Наскільки я знаю, зараз це поставлено на контроль особисто Міністра оборони та Головкома. Тобто вони особисто будуть їхати та контролювати процес. Адже ця проблема дійсно є.

Крім того, на цьому напрямку актуальна проблема з відсутністю зброї, артилерії та мін. Їх треба більше. Адже без артилерії ми не використовуємо нашу перевагу у висоті. Ми маємо ворогу звідти завдавати ударів, а воно виходить зовсім інакше. 

Ще одна специфіка цього регіону полягає в тому, що РФ тут раніше менше застосовувала авіацію і частіше завдавала ударів дронами. Дрони – це велика проблема. Загалом, виклики для Часового Яру зараз серйозні. 

Ще один складний напрямок, де РФ намагається наступати ще з літа – це район Куп'янська. Ситуація там стабільно складна, адже ворог регулярно наступає. Але там у росіян просування майже немає. В чому причина таких результатів, і які там перспективи? 

Шанс прориву там є так, як і всюди. Ми ніколи не можемо його виключати. Гарантувати, що в них там не буде жодного успіху – це, щонайменше, безвідповідально. Але ми маємо оцінювати факти, а вони такі: за стільки місяців боїв у районі Синьківки та Табаївки - а це основні напрямки удару - РФ не має там помітних просувань.

На Табаївському напрямку вони пішли, хотіли взяти висоти та мали частковий успіх, який планували розвинути. Але ситуацію там стабілізували, вдалося їх посунути. 

Експерт спрогнозував, що буде, якщо РФ захопить Куп'янськ / фото 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ

В районі Синьківки вони час від часу захоплюють вогневі позиції, просуваються. Але просування мають тактичний характер. Іноді наші сили їх вибивають звідти. І це постійно продовжується. Вони регулярно звітують, що "захопили Синьківку", "зайшли на край села", чи багато інших байок. Але оборона там стабільна й стійка. 

Проте там, як і на Часовому Яру, також є проблема з боєприпасами, що дійсно ускладнює нашу оборону. Хоча там є техніка, є артилерія. Робиться все, адже є розуміння важливості цього флангу. Якщо він посиплеться і росіяни візьмуть Куп'янськ, то обов'язково посунуть далі на з'єднання з Лиманським напрямком. У них будуть серйозні можливості загрожувати й Слов'янську з Краматорськом. 

Крім того, внаслідок цього зростають загрози й для Харкова. Я не буду, як деякі, робити заяви про те, що "от-от підуть на Харків". Адже бої за Куп'янськ тривають вже багато місяців, і місто тримається. Але, теоретично, така можливість, звісно, існує. 

Саме тому в нашого командування є розуміння важливості цього напрямку, через це вони так часто туди і їздять. 

Крім того, варто відзначити оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця", яке на цьому напрямку воює. Вони зробили в цьому районі серйозну лінію оборони, а з самого Куп'янська вони зробили укріпрайон - там якісно влаштована кругова оборона. І зараз вона показує себе в ділі. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся