У росіян на півдні України кепська ситуація / фото REUTERS

Політолог з Херсону Володимир Молчанов прокоментував ситуацію в своєму регіоні.

"Не знаючи про плани свого командування, російські командири наказують солдатам підривати власні запаси боєкомплекту. Якщо окупантам буде наказ триматися до кінця, то можливості ворога для оборони Херсона суттєво підірвано не тільки браком постачання, а й тим, що вони зменшили запаси та зламали свою організаційну структуру", - сказав Молчанов для "Еспресо".

Експерт не думає, що Херсон чекає доля вуличних боїв.

Відео дня

"Мешканці Херсона не бачать, що окупанти риють окопи та будують барикади по місту. ЗСУ зберігають спокій, а росіяни метушаться та роблять багато помилок, які негативно вплинуть на здатності до оборони Херсона", - зауважив Молчанов.

Війна - новини: ситуація в Херсонській області

Хоча просування українських сил на півдні та сході сповільнилося, це не заважає захисникам бити по логістиці окупантів в глибокому тилу.

В Херсонській області триває депортація місцевого населення з правого берега і 15 км "зони" лівобережжя Херсона, а також "евакуація" окупаційної влади в інші підконтрольні Росії райони.

Експерти розійшлися в думках, чи готовий ворог битися до останнього солдата за Херсон, або ж змирився з втратою ще одного міста. Генштаб ЗСУ вважає, що повідомлення про нібито "паніку" російських військ в Херсонській області перебільшують - таким чином, противник хотів заплутати українське командування. 

Разом з тим західні аналітики вважають, що Росія ще сама не до кінця визначилася з долею захопленої частини півдня. На думку української розвідки, під час відступу РФ може піти на будь-якого роду провокації - аж до підриву Каховської дамби або Запорізької АЕС, маючи намір знищити цивільну інфраструктуру.