Окупанти постійно обстрілюють Бахмут / фото facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Офіцер першої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна Тарас Березовець описав ситуацію під Бахмутом. Він зазначив, що там діють як "мобіки", так і найманці ПВК Євгена Пригожина "Вагнер".

У прямому ефірі з російським опозиціонером Марком Фейгіним Березовець розповів, як діють "вагнерівці". Виявилося, у них дуже нахабна тактика. Однак це все одно не допомагає окупантам захопити Бахмут.

"Те, що стосується Донецького напрямку, там все ускладнюється тим, що там все йде в умовах реального стрілецького бою. Йдуть штурми з періодичністю від 7 до 10 в день на одні і ті ж позиції. Потрібно розуміти, що інтенсивність ось просто немислима, йдуть постійні обстріли - РСЗВ, танки, ствольна артилерія, міномети, гранатомети. Потім вони (російські військові - УНІАН) починають штурмувати, йдуть просто в лобові атаки. Тобто сенс цього - захопити Бахмут, щоб відкрити ворота Донбасу. Тому що якщо ти береш Бахмут, у тебе вже далі відкривається оперативний простір ти виходиш, там у тебе йде по ланцюжку Слов'янськ, Краматорськ, Дружківка і Костянтинівка", - зазначив Березовець.

За словами офіцера, окупанти дуже хочуть розірвати лінію оборони ЗСУ, а тому і штурмують Бахмутський напрямок. РФ кидає на штурм спочатку "мобіків", які здійснюють безглузді атаки. Основна мета мобілізованих - розкрити вогневі точки ЗСУ, зазначив Березовець. Слідом за ними вже йде ПВК "Вагнера". За словами офіцера, який спілкувався з українськими військовими з Бахмутського напрямку, "вагнерівці" працюють досить добре. 

У "Вагнера" є свої схеми, авіація, артилерія, міномети, танки і є свої штурмові групи. За словами офіцера, спочатку найманці протягом кількох годин працюють танками, артилерією та мінометами. У цей час вони намагаються приховано наблизитися до позицій ВСУ.

"Підходять на відстані іноді до 50 метрів, тобто точність роботи у них філігранна - 100-250 метрів. Вони підходять максимально, а потім, на фінальній стадії, вони вже відпрацьовують гранатометами. Знову ж таки, бійці не можуть підняти голову. І коли вже йде останній постріл з гранатомета або міномета, вони буквально через кілька секунд встрибують в окопи. І починається вже фактично рукопашний бій. Причому заходять часто переодягнені в форму ЗСУ, або в "піксель" або в "мультикам", що ускладнює їх впізнання. Треба розуміти, що в умовах поганої видимості або нічного бою дуже складно", - розповів офіцер.

"Вагнерівці" почали так діяти з кінця вересня, коли вони програли битву за Харків, і весь жовтень. А зараз подібні тактики спостерігаються рідше, тому що ЗСУ ефективно б'ють по найманцях ПВК Пригожина, їх стає все менше. За словами Березовця," вагнерівці " були дуже нахабними, але захисники України їх втихомирили.

Однак для Пригожина захоплення Бахмут є "ідеєю фікс". Засновник ПВК намагається "тримати бренд", а тому це, зазначив Березовець, його особиста війна за визнання в РФ. 

"Він (Пригожин - УНІАН) хоче покласти його (Бахмут) до ніг Путіна і сказати: "Дивись, об*срався твій Шойгу, твій Суровікін", - додав офіцер.

Він також зазначив, що Пригожин не використовує "м'ясо". Бійці "Вагнера", що потрапили в полон, розповідають, що вони проходять двомісячний курс підготовки. Їх готують на території РФ або Білорусі. За словами офіцера, "вагнерівців" готують буквально до всього. 

"Останнім часом різко підскочив відсоток "в'язнів", тобто зеки. Там контингент понад 80%. Але є і так звана "африканці" - ті, хто воював на території Сирії, африканських країн Центральноафриканської Республіки. Ці найнебезпечніші, найбільш підготовлені. А мобілізаційний ресурс практично невичерпний, але якість його дуже низька, воювати вони не вміють", - зазначив Березовець.

Офіцер навів приклад, коли ЗСУ бачать з БПЛА "мобиків", які "скучкувалися". Вони зосереджені в одному місці, хоча за всіма правилами їм не можна перебувати в одному місці. У підсумку, українські військові "накривають" окупантів артилерією. Удари бувають настільки потужними, що "мобіки " просто не можуть підняти голови. Вони навіть не намагаються згрупуватися, сховатися. Після цього їх знаходять мертвими, з відкритими ротами, додав Березовець.

Ситуація на Бахмутському напрямку: що відомо

Раніше офіцер батальйону "Свобода" Андрій Іллєнко розповідав, що біля Бахмута все завалено трупами противника. Він також прогнозував, що зимова кампанія в Донецькій області буде гарячою.

Після цього полковник Світан розповів про плацдарм знищення росіян на Донбасі. Там рашисти зазнають великих втрат

"Росіяни закріпитися не можуть, оскільки арта вже пристрілялася. Моряків з Владивостока в перші дні там як мінімум переполовинили. Для них зараз - це точка прикладання сили, хоча сама по собі Павлівка значення не має. Якщо вони зачепилися, для нас це дуже хороший плацдарм для знищення російських військ".

Після втечі з Херсона РФ перекидає окупантів на Донбас. Російські війська намагаються посилити свої позиції на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Вас також можуть зацікавити новини: