Коваленко оцінив, якою буде роль Європи в питаннях забезпечення України / фото airforce-technology.com

Італія разом із Францією та Великою Британією має намір передати Україні крилаті ракети Storm Shadow/SCALP EG. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що це наштовхує на цікаву думку.

Аналітик оцінив тенденцію в гранично можливій підтримці України з боку країн-союзників у Європі. За його словами:

"Поки в Конгресі США вирували політичні пристрасті, Європа розв'язувала проблему з поставками боєприпасів Україні, і була сформована чеська ініціатива, в якій Чехія стала посередником з передачі боєприпасів".

Відео дня

Також у дуже стислі терміни Чехія знайшла можливість стати посередником на майже 1,5 мільйона снарядів для України. При середньому настрілі по 5-7 тисяч пострілів на добу - це фактично річний запас для України, акцентував оглядач. "І все це вказує на певний розподіл ролей", - натякнув він.

Коваленко вважає, що в найближчій перспективі саме такою і буде головна роль Європи в питаннях забезпечення України. Тобто, вона полягатиме в забезпеченні ЗСУ необхідною кількістю БК.

Щодо допомоги США - пріоритетом можуть зробити "залізо". "Багато "заліза", з урахуванням того, який розмір допомоги 2024 року порівняно з 2022 і 2023", - спрогнозував Коваленко.

Найбільший пакет допомоги від Великої Британії

На початку тижня Велика Британія оголосила, що дасть Україні найбільший пакет допомоги, що охоплює передачу 1600 ударних і зенітних ракет, а також додаткові крилаті ракети Storm Shadow. У Defence Express оцінили обсяги допомоги та перспективи, які можуть відкритися перед Україною. Зокрема, в питанні поставок неанонсованих ЗРК, мова може йти як про ракети ASRAAM, так і ракети до ЗРК ближньої дії Stormer HVM.

Вас також можуть зацікавити новини: