Британія передає Україні 1600 ударних та зенітних ракет / getty images

Велика Британія оголосила про виділення найбільшого пакета озброєння для України. У переліку, серед іншого, - 1600 ударних та зенітних ракет, а також додаткові крилаті ракети Storm Shadow. Експерти Defence Express проаналізували, які саме види ракет додатково може отримати Україна.

"Щодо зенітних, то з великою долею ймовірності йде про передачу додаткових ракет ASRAAM, які використовуються у створеному для України неанонсованому ЗРК, а також ракети до ЗРК ближньої дії Stormer HVM, який використовує Starstreak або Martlet, а також британські ПЗРК", - зазначають експерти.

Щодо ударних ракет, то з огляду на те, що Велика Британія вже постачала до України, мова може йти одразу про дві ракети, вважають у Defence Express.

Відео дня

Перша - вже згадана Martlet, яка є легкою універсальною ракетою та може боротися з легкою бронетехнікою. Вона має вагу 13 кг, але з 3-кг бойовою частиною, точність якої забезпечується системою наведення за "лазерною стежкою".

Другий варіант – це ракети Brimstone. Ця ракета вагою 50 кг є високоточним протитанковим засобом. У ЗСУ вона використовується з наземних пускових установок, як імпровізованих, так і спеціалізованих під назвою Wolfram на базі вантажного Supacat, розповідають експерти.

"У результаті дальність знищення цілей при пуску з землі оцінюється у близько 12-20 км в залежності від версії Brimstone. Також ця ракета має вкрай ефективну систему наведення з активною радіолокаційною головкою, яка розрізняє цілі на фоні землі… А вкрай корисною особливістю Brimstone є алгоритм обміну інформацією між ракетами у польоті, які обмінюються даними щодо цілей та при залповому пуску розподіляють їх між собою автоматично", - додають у Defence Express.

Допомога Україні від Британії - що відомо

Раніше Велика Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні. До нього зокрема увійдуть 60 катерів, понад 1600 ударних і зенітних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow; понад 400 транспортних засобів, зокрема 160 захищених мобільних машин "Хаскі", 162 бронемашини і 78 всюдиходів; близько 4 мільйонів патронів до стрілецької зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: