Військовий експерт оцінив шанси росіян піти в новий наступ на Україну / скріншот

Скоро буде річниця повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну і ці терміни тиснуть на президента РФ Володимира Путіна. Російській владі необхідно чимось похвалитися, тому вони зацікавлені в новому наступі.

"Путіна тиснуть терміни, незабаром річниця. Йому потрібно про щось рапортувати, про нові захоплення і т.д. Генерал Герасимов, призначений керівником цієї так званої військової операції, очевидно, також надзвичайно зацікавлений в тому, щоб якимось чином показати результат. Принаймні, політичне і військове керівництво має зацікавленість в тому, щоб здійснити результативну наступальну операцію напередодні річниці", - відзначив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

Крім того, Мельник оцінив наступальні можливості Кремля. За його словами, хоч Росія і накопичила великі ресурси, але він сумнівається, що їх буде достатньо.

Відео дня

"З одного боку, дійсно, за цей час Росія максимально накопичила ресурси для наступальної операції. З іншого боку, є сумніви в тому, що цих ресурсів достатньо для того, щоб здійснити потужний наступ, а тим більше наступ, яке зробило б серйозний вплив на ситуацію. Принаймні, на певний момент питання залишається відкритим-наскільки Росія може перехопити стратегічну ініціативу на полі бою, до недавнього часу утримувану українською стороною", - вказав експерт.

Також він нагадав про тактику українських військових, яка не дозволить Москві підтягнути свої ресурси так близько до позицій ЗСУ, щоб піти в масштабний наступ.

"Результативна тактика, яка застосовувалася українською армією при контрнаступальних операціях, при стримуванні російського наступу – це знищення насамперед великих скупчень особового складу, техніки, командних структур. Великий наступ створює додаткові умови для реалізації цієї тактики. Тому що неможливо велику масу техніки і особового складу просто перекинути на великі відстані. Вони повинні десь накопичитися, зокрема, і на дальності, яку досягають ті ж HIMARS або гаубиці", - підсумував Мельник.

Новий масштабний наступ Росії - що відомо

Українські розвідники вважають, що російські окупанти підуть у наступ на трьох напрямках - Донецька, Луганська та Запорізька області. При цьому на півдні росіянам доведеться оборонятися.

Журналісти Financial Times повідомили, що владі України передали дані про новий наступ росіян, який може статися протягом 10 днів. При цьому ймовірним напрямком атаки може стати західнпя частина Луганської області.

7 лютого аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що російські окупанти поспішають розпочати новий масштабний наступ, щоб встигнути до надходження важкої Західної техніки в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: