У розвідці Британії пояснили, чому в РФ критикують голову окупаційних військ Герасимова / фото REUTERS

Після призначення на посаду керівника окупаційних військ в Україні начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов почав приділяти увагу повсякденній дисципліні. Його дії розкритикували в Росії. На думку частини осіб, генерал приділяє увагу презентації армії, а не її боєздатності.

Такими висновками поділилися у британській розвідці у щоденному звіті про війну в Україні. Як заявили аналітики: "З моменту прийняття командування [Герасимовим] офіцери намагалися приструнити нестандартну форму, поїздки на цивільних автомобілях, використання мобільних телефонів і нестандартні стрижки. Ці заходи були зустрінуті скептичними відгуками. Однак найбільше насмішок викликали спроби поліпшити якість гоління військовослужбовців".

У так званій "ДНР" розстановку пріоритетів у російському командуванні назвали "фарсом", який "завадить процесу знищення ворога". А голова ПВК "Вагнера" Валерій Пригожин заявив, що "війна — це час активних і мужніх, а не чисто виголених". Як повідомили в британській розвідці, Герасимова разом з Міністром оборони Сергієм Шойгу сприймають як керівників, які більше дбають про презентацію армії, ніж про її боєздатність.

Відео дня

"Російські сили продовжують перебувати в оперативному глухому куті і нести великі втрати; пріоритет, що надається Герасимовим в основному незначним нормативним актам, швидше за все, підтвердить побоювання його численних скептиків в Росії", — підсумували в британській розвідці.

Призначення Герасимова командувачем окупаційними військами

Начальник Генштабу РФ зайняв цю посаду 11 січня. За даними ГУР, кремлівський диктатор Володимир Путін доручив Герасимову захопити Луганську і Донецьку області до березня.

Західні експерти вважають, що зміна керівництва в армії — це не тільки результат військових невдач Росії, але і наслідок боротьби за вплив в оточенні президента РФ.

Схожої думки дотримуються аналітики Інституту вивчення війни (ISW). За їх словами, попередній командувач Сергій Суровікін був фаворитом силовиків. Щоб послабити владу останніх, Путін призначив на посаду Герасимова.

У Пентагоні вважають, що кадрові перестановки підтверджують "системні проблеми, з якими російські військові зіткнулися з початку цього вторгнення".

На думку секретаря РНБО Олексія Данілова, зміна керівництва свідчить про прагнення рашистів зробити "крайній ривок". Після нього вже не буде можливості перекласти на когось провину за поразки.

Вас також можуть зацікавити новини: