Найпрофесійнішими підрозділами Російської Федерації є ГРУ / фото lastday.club

ПВК "Вагнер" називають одним із найсильніших підрозділів армії Російської Федерації. Проте, український військовий Богдан Кротевич, позивний "Тавр" – начальник штабу, перший заступник командира полку спеціального призначення "Азов", який тримав оборону Маріуполя і був в оточенні на Азовсталі, а потім повернувся з російського полону, заявив, що це не так.

Так, у програмі "Антиподи" на Youtube, він зазначив, що під час боїв за Маріуполь вони стикалися з військовими найманцями РФ. Проте він не вважає їх найпрофесійнішими підрозділами Росії. 

"Я вважаю найпрофесійнішим підрозділом Російської Федерації Головне розвідувальне управління РФ (ГРУ). Там справді є професіонали, які гинуть через дурість свого командування. Тобто там завзяті військовослужбовці, вони робили деякі військові операції досить достойно. Сама ідея операції була тупою, але виконання - непогане. Тобто на тактичному рівні вони професіонали", - зазначив Кротевич.

Що стосується "Вагнера", то за словами Кротевича, це не професіональна армія.

"Зараз їх просто багато! Туди закинули всіх зеків. В них є мотивація: якщо вони не підуть в атаку, то їх вб'ють вдома (у РФ - ред.). Це стандартна НКВДешна тема Радянського Союзу", - зазначив "азовець".

Але, як він наголосив, треба розуміти, як працюють усі ПВК. Це можуть бути цивільні люди, які колись служили в армії і й них є певний досвід, і вони можуть підписувати контракти з ПВК. А є професійні військові, ті ж колишні ГРУшники, які пішли у відставку, і вони у складі ПВК заробляють більші кошти.

"Адже ПВК - це завжди великі гроші. У нас немає в Україні ПВК. Я ніколи не воював поруч з суміжною приватною військовою компанією. Я не розумію, як це відбувається в бойових діях у взаємодії з ПВК. Наприклад, я командир бригади і мені додають батальйон ПВК, де є умовно комбат (це десь 300 плюс/мінус військових)... Суміжні підрозділи - це завжди проблема. А ПВК - це половина цивільних, половина колишніх військових. Вони точно не пройшли нормальне злагодження. Я вважаю, що найнебезпечніший ворог - це злагоджений військовий підрозділ. ПВК - це натовп, який, як підрозділ, не є серйозним ворогом. Але їх багато, як от під Бахмутом - це маса зеків, які мруть там пачками, але в них цих пачок дуже багато", - пояснив Кротевич.

Війна в Україні: ПВК "Вагнер"

Росія відкрито вербує на війну проти України ув'язнених. Раніше УНІАН вже повідомляв, що лідер ПВК "Вагнер" Пригожин особисто їздить по колоніях і "мотивує" росіян ставати "гарматним м'ясом".

Ставлення до "зеків" не найкраще. Командування РФ не приховує, для чого вони їм потрібні. "Зеків" навмисне відправляють у бій без харчування. Таке рішення обумовлено чітким усвідомленням того, що ув'язнені довго на війні не живуть.

На початку грудня НГУ розповідали, що Росія кинула на Бахмутський напрямок всі боєздатні частини своєї армії. 

За даними британської розвідки, РФ, ймовірно, упродовж останніх двох тижнів перекидала на Донбас серйозно ослаблені підрозділи повітряно-десантних військ, які у вересні та жовтні брали участь в утриманні захопленої території на західному березі Дніпра в Херсонській області.

Водночас речник східного угруповання військ Сергій Череватий заявив, що професійний "кістяк" Збройних сил РФ на Авдіївському і Бахмутському напрямках винищений, йдуть мобілізовані кадри.

Раніше офіцер батальйону "Свобода" Андрій Іллєнко розповідав, що біля Бахмута все завалено трупами противника. Він також прогнозував, що зимова кампанія в Донецькій області буде гарячою.

Вас також можуть зацікавити новини: