Рашисти готуватимуться тікати із Запоріжжя / фото REUTERS

Російське керівництво усвідомило, що чекає їх війська в Запорізькій області. Розуміючи, що розгрому не уникнути, вони наважуються на втечу, намагаючись отримати хоч якісь "успіхи".

Як розповів радник Офісу президента України Олексій Арестович у бесіді з російським правозахисником Марком Фейгіним, виведення російських військ із Запорізької АЕС - це "солодкі розмови про черговий "жест доброї волі".

Арестович пояснив, що місто Енергодар, в якому розміщена ЗАЕС, знаходиться навпроти Нікополя - трохи лівіше того місця, де російські війська дуже очікують удару ЗСУ. За його словами, при наступі українських військ на Мелітополь, Енергодар залишиться в глибокому й абсолютно безнадійному тилу, а російські війська опиняться без постачання і в повному оточенні.

"Нам там навіть воювати не треба: ми підійшли, оточили, почекали, поки вони там зд*хнуть і забрали Запорізьку АЕС тепленькою і без єдиного пошкодження. Вони це знають. Тому всі розмови - не жест доброї волі, а це їхні заходи із відчайдушних спроб забезпечити оборону півдня і зробити так, щоб частина їх сил і засобів не потрапили в пастку, в тому числі й в Енергодарі", - говорить Арестович.

Тому росіяни розуміють, що їм треба відводити сили з ЗАЕС.

"А якщо треба відводити, то чому б і не сторгуватися. Було б дуже наївно з боку України щось там обміняти на Енергодар, якщо він і так потрапить нам в руки, як перестиглий плід при активному русі ЗСУ на південь. Хіба що темпи підганяють, терміни.... Можливо", - зазначив Арестович, додавши, що він абсолютно спокійний за долю Енергодара. - "Якщо логіка війни буде такою, як вони (російські війська - ред.) вибудовують лінію оборони, то Енергодар сам прийде нам в руки: можна особливо не боятися і не обмінюватися".

 

Війна в Україні: ситуація на Запоріжжі 

Окупанти контролюють більш ніж половину території Запорізької області. Зокрема, тимчасово окуповано Енергодар, де розташована ЗАЕС. Час від часу окупанти влаштовують провокації на території станції, завдаючи ударів по ній.

У МАГАТЕ переконані, що вже до кінця року можуть забезпечити безпеку атомної електростанції. За словами глава МАГАТЕ, українська сторона наполягає на тому, щоб російські війська прибрали зброю з території АЕС, і агентство підтримує ці вимоги, а РФ не заперечує.

Напередодні росЗМІ повідомили, що в Кремлі і російському уряді готові до угоди по Запорізькій атомній електростанції. Влада РФ нібито може піти на виведення військ із ЗАЕС в обмін на те, що отримає гарантії безперебійного транзиту газу і нафти українською територією.

1 грудня Генштаб Збройних сил України повідомив, що противник відводить окремі підрозділи із захопленої частини Запорізької області і готує до евакуації персонал окупаційних "адміністрацій" населених пунктів. За даними Генштабу, з Михайлівки виїхали підрозділи, які базувалися в одному з навчальних закладів і в місцевому відділенні поліції. У населених пунктах інженерне і Пологи вороги залишають будинки, в яких жили, і вивозять викрадені речі.

Поки що контрнаступ ЗСУ на запорізькому напрямку не розпочато. Як пояснювати військовий експерт Олександр Коваленко, для цього умови поки що не сформувалися.

Вас також можуть зацікавити новини: