Президент "Енергоатому" заявив, що війська РФ можуть готуватися до виходу з території ЗАЕС / фото УНІАН

Умови для контрнаступу українських захисників в Запорізькій області поки не сформовані, тому говорити про втечу росіян з ЗАЕС та Енергодара рано, хоча вона й невідворотня.

Таку думку озвучив військовий експерт Олександр Коваленко, коментуючи заяву президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна про те, що російські війська можуть готуватися до виходу з території Запорізької атомної електростанції.

На думку експерта, коли ЗСУ почнуть продавлювати росіян на запорізькому плацдармі, ті різко використають наратив про МАГАТЕ і покинуть північно-західний виступ.

Відео дня

"Можливо, так і буде. Але не зараз і не завтра, і не через тиждень", – зазначив Коваленко.

Як вважає експерт, не виключено, що становище угруповання росіян на півдні стає все гірше, і з причини цього командування російської армії готує черговий наратив для виправдання їхньої втечі.

"Ось уже як 9 місяців російському споживачеві інформаційного фаст-фуду регулярно згодовують різного роду виправдання своїх поразок. Передислокація і перегрупування, жест доброї волі, непрості рішення... Все це було. А тепер буде – передача ЗАЕС під патронат МАГАТЕ? Ще один виправдувальний наратив. Але, йдучи з ЗАЕС російські окупаційні війська, повинні будуть піти і з Енергодара. Тобто, на північно-західному узбережжі тимчасово окупованої території Запорізької області утворюється операційна зона, через яку вільно зможуть діяти ЗСУ. Чи підуть на це окупанти, даючи ЗСУ можливість розширити на Лівому березі плацдарм? Тільки за однієї умови. За умови, що на той час росіяни втратять контроль над Василівкою, Орлянським, Дніпрудним і в цілому трасою Р-37. А, можливо, це виключно під час контрнаступу ЗСУ", – заявив Коваленко.

Експерт прогнозує, що умови для контрнаступу в Запорізькій області будуть сформовані не раніше першого кварталу 2023 року.

Росіяни залишать ЗАЕС і Енергодар: що повідомлялося

Як писав УНІАН, "Енергоатом" протягом останніх тижнів фіксує ознаки того, що військові РФ можуть збиратися покинути атомну станцію.

При цьому в російських ЗМІ почала з'являтися велика кількість публікацій про те, що Запорізьку АЕС можна залишити. Зокрема, пропонується передати станцію під контроль МАГАТЕ.

Як зазначив президент НАЕК Петро Котін, поки рано говорити про те, що військові їдуть із ЗАЕС, але вони готуються до цього.