Як Кремль приховає здачу Херсона: політолог розкрив план росіян / фото t.me/zedigital

Готуючись до неминучого відходу з Херсонської області росіяни шукають привід назвати відступ порятунком життів мирних жителів і своїх військових. 

Таку думку в ефірі телемарафону FREEДОМ озвучив політолог і публіцист Андрій Піонтковський. 

"Кремль вирішує зараз найважливіше завдання. Там, звичайно, розуміють, що Росія зазнає стратегічної поразки. Але зараз Путіна хвилює питання про звільнення, що насувається, здачі Херсона. Він розуміє, що з військової точки зору здача неминуча, а з політичної вона неможлива. Тому що після останніх серій таких духопідіймальних понтів, призначення нового дуболома головнокомандувача, який по складах читав нам погрози Україні... Поразка під Херсоном справить шок для глибинного народу і для бункера. Потрібно якось поєднати несумісне", – каже Піонтковський.

На думку політолога, зараз у Москві дозріває план дій щодо Херсона. Зокрема, продумують, як пояснити відхід з області своїм громадянам.

"Вони будуть захищати Херсон, вони зараз туди накачують мобиків, які повинні, за їхнім задумом, у вуличних боях... Але навряд чи українська армія повторить помилку німецького Вермахту, який вів вуличні бої в Сталінграді, буде продовжувати удари HIMARS. Мені здається, їхній план полягає у наступному – витіснити з інформаційного простору таку незначну подію як здача Херсона. Поглинути його набагато масштабнішим – "жахливі злочини української воєнщини", що підриває Каховську ГЕС або бомбу. Або і те, і інше одночасно. Тоді можна слідом за "жестом доброї волі" і "вирівнюванням фронту" поразку під Херсоном оголосити порятунком життя мирних жителів і російських військовослужбовців. Якщо пам'ятаєте, такий мотив пролунав у легендарному виступі цього олігофрена", – вважає він.

Що відбувається на Херсонському напрямку

З серпня на південному напрямку триває контрнаступ ВСУ. Як повідомлялося, до 21 жовтня ЗСУ звільнили вже понад 80 населених пунктів в Херсонській області. 

Призначений напередодні командувач російськими військами в Україні Сергій Суровікін заявив, що РФ не виключає прийняття "непростих рішень" щодо Херсонщини, без уточнень.

Аналітики Американського Інституту вивчення війни зауважували, що Москва вже готує інформаційний ґрунт для можливої поразки на півдні

Водночас українські військові та експерти зазначають, що Росія, ймовірно, буде битися за Херсон "до останнього солдата", оскільки російський диктатор наказав не відступати з правого берега Дніпра. Зокрема, голова Головного управління розвідки Міноборони України зазначав, що росіяни будуть боротися за Херсонщину. Генштаб повідомляв, що російські війська облаштовують лінії оборони на лівому березі Дніпра. Крім того, повідомлялося, що сили РФ виводять найбільш боєздатні підрозділи на лівий берег Дніпра у Херсонщині, готуються до вуличних боїв.

Ймовірно, росіяни вдадуться до кривавих провокацій на Херсонщині. Наприклад, можуть обстріляти житлові масиви Херсона і звинуватити в цьому ЗСУ. Також звучали застереження, що в разі відступу росіяни можуть підірвати Каховську ГЕС, поставивши під загрозу понад 80 населених пунктів включно з Херсоном

Наразі окупанти проводять "евакуація" населення з правого берега окупованої Херсонської області на лівий. 

Вас також можуть зацікавити новини