Росія використає удар по Кремлю, щоб скасувати заходи 9 травня / фото REUTERS

Росія використає удар безпілотника по Кремлю 3 травня, щоб збільшити кількість скасованих парадів до Дня перемоги 9 травня. 

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 4 травня. Зазначається, що російські чиновники вже скасували паради 9 травня в 21 місті Росії та в окупованому Криму без офіційного обґрунтування чи з міркувань безпеки.

"Раніше ISW оцінювало, що Росія використає удар по Кремлю, щоб скасувати заходи 9 травня та збільшити свої інформаційні зусилля, щоб представити війну в Україні як екзистенційну загрозу для Росії. Кремль, імовірно, сподівається обмежити типові події 9 травня, щоб приховати деградацію російської армії, оскільки такі заходи демонструють передову російську військову техніку, значна частина якої або має критичне значення для російських операцій в Україні, або була знищена за 14 місяців виснажливих боїв", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Кремль також, сподівається стримати події 9 травня через побоювання, що вшанування загиблих військовослужбовців можуть стати потенційним джерелом внутрішньої негативної реакції на високу кількість втрат Росії в Україні.

Удар по Кремлю безпілотниками - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 3 травня невідомі безпілотники нібито здійснили атаку на Кремль. Росія заявила, що ударом по Кремлю було скоєно замах на президента й бездоказово звинуватила в інциденті Україну. А російські депутати й чиновники закликали посилити у відповідь удари по центрах прийняття рішень в Україні. Зокрема, екс-президент РФ Дмитро Медведєв закликав убити Володимира Зеленського.

Глава української держави Володимир Зеленський заявив, що Україна не атакує ні президента Росії Володимира Путіна, ні Москву. Прес-секретар глави держави Сергій Нікіфоров наголосив, що завданням України у війні є визволення окупованих територій, а не удари по Москві.

У США удар безпілотника по Кремлю прокоментували так, що Україна сама вирішує, як саме їй захищатись. А в британському Міністерстві оборони вважають, що Україні не вигідна атака безпілотників на Кремль. На думку Лондона, Росія має для подібного інциденту набагато більше мотивів, тож сама інсценувала цей удар.

Вас також можуть зацікавити новини: