Експерт вважає, що ніякого конфлікту між Путіним та Пригожиним немає / фото REUTERS

Аналітик фонду "Повернись живим" Марія Кучеренко прокоментувала "історію з заколотом" ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, і припустила, у яких насправді стосунках він з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Ми не можемо бути впевненими, що щось фізичне відбувалося між Ростовом та Москвою, адже повідомлення, що колони ("Вагнера", - УНІАН) під'їхали до Московської області, нічим наразі не підтверджені. Якщо глобальніше: так, щось відбувалося між Ростовом на Москвою - як адміністрацією, Ростовом і Кремлем, Путіним… Але зараз неможна говорити про якийсь справжній конфлікт між Кремлем і Пригожиним. Та точно не випадає говорити про якісь бунти, перевороти, заколоти", - заявила вона під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса".

Аналітик вважає, що події, про які йдеться, свідчать: треба серйозно вивчати супротивника. Більш того, потрібні великі обґрунтовані дослідження з приводу ПВК "Вагнер" і російських еліт, бо переважна кількість коментаторів, які висловились про ці події, виявилися абсолютно неправими.

Відео дня

"Головний урок із цих подій - Кремль досі сильний у тому, в чому був сильний з 2014 року - у проведенні інформаційних операцій. Тому що ніхто з аналітиків не вгадав, чим усе це закінчиться. Зокрема, у своїх оцінках, що режим захитався вже зараз та, що Пригожин, умовно, вже завтра зайде у Кремль і буде лякати весь світ…", - сказала Кучеренко.

Також вона наголошує, що немає ніякого сенсу казати, що "Вагнер" є приватним. Більше того, вона вважає, що мова не про окрему компанію, а групу компаній, бо "Вагнер" - це не лише бойовики та не лише ті люди, які присутні на окупованих територіях України. Експерт акцентує, що "Вагнер" це також особи, які здійснюють протиправну діяльність на території інших країн і низка політтехнологів, які підпорядковуються цієї групі. Також до складу ПВК входять медійники, які створюють певний продукт. Приклад цьому - пропагандистські фільми, що створювалися під патронатом Пригожина, певні піар-компанії, "історії про тролів Пригожина" (агентство, що дезінформує) тощо.

"Тобто, все це дозволяє говорити: ця група (групи) підконтрольна російській державі та була їй підконтрольна від самого початку свого існування", - заявляє Кучеренко.

На її думку, один із головних підсумків походу групи "Вагнер" на Москву полягає в тому, що ніякого конфлікту між Путіним та Пригожиним немає.

Похід Пригожина на Москву - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 24 червня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що розпочинає "Марш справедливості", мета якого - Москва. Він стверджував, що російські військові завдали по табору ПВК ракетного удару за наказом керівництва російського міноборони. Потім надійшли повідомлення про захоплення бойовиками "Вагнера" військових об'єктів у Ростові-на-Дону, пізніше - що вони дійшли до Воронежа та що перебувають відносно недалеко від Московської області.

Президент РФ Володимир Путін публічно звинуватив Пригожина у зраді. Вдень після переговорів білоруського диктатора Олександра Лукашенка із Пригожиним останній наказав своїм бійцям зупинитися та відступив.

За даними видання NYT, російський генерал Сергій Суровікін заздалегідь знав про плани Пригожина здійснити заколот. Газета Wall Street Journal із посиланням на західних офіційних осіб повідомила, що Пригожин під час заколоту планував захопити міністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника генштабу Валерія Герасимова під час їхнього візиту до Ростовської області. Але, нібито ФСБ РФ дізналася про це заздалегідь і це змінило наміри Пригожина.

Президент США Джо Байден вважає, що Володимир Путін показав себе "абсолютно" ослабленим. А міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні наголосив, що спроба Пригожина здійснити переворот у Росії зруйнувала міф про сильного Путіна, показала слабкість РФ, а також є кроком вперед до миру в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: