Швеція не може вступити до НАТО через Туреччину та ворожі сили / фото flickr.com/goude

"Корисні ідіоти" всередині Швеції допомагають зовнішнім силам зірвати вступ країни до НАТО. Про це заявив шведський прем'єр-міністр Ульф Крістерссон на зустрічі з лідерами парламентських партій, пише шведське видання SVT.

За словами прем'єра, антитурецькі акції в Стокгольмі, що відбулися останнім часом,  не тільки викликали гнів турецької влади, але й показали вплив окремих локальних подій на великі міжнародні події. 

Зокрема Крістерссон згадав акцію з "повішенням" опудала, що імітує турецького президента Реджерпа Ердогана, і спалення Корану.

Відео дня

"Окремі особи і групи, які здійснюють подібні дії, стають корисними ідіотами для сил, які бажають Швеції зла в нинішній ситуації з безпекою", – заявив прем'єр.

Проблема вступу Швеції до НАТО

У травні минулого року Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО. Однак Туреччина пригрозила заблокувати їхній вступ, оскільки в цих країнах знайшли притулок турецькі дисиденти, яких Анкара вважає терористами.

12 січня 2023 року в Швеції відбулася антитурецька акція, в ході якої було повішено "опудало Ердогана". Це викликало гнів Анкари. 22 січня праві активісти у Швеції публічно спалили Коран, що викликало гнів вже в усьому ісламському світі.

Після цього Ердоган заявив, що тепер вже точно не підтримає членство Швеції в НАТО. Тим часом з'явилися підстави вважати, що ці провокації влаштувала РФ, щоб зірвати розширення НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: