Без'ядерні країни можуть задуматися про розробку ядерної зброї - дипломат / фото ua.depositphotos.com

Ядерний шантаж Кремля може призвести до того, що навіть "без'ядерні" країни почнуть розробки ядерної зброї онлайн.

Таку думку висловив дипломат Володимир Єльченко, пише сайт "Сьогодні".

Він нагадав, що в світі існують порогові країни, які відмовилися від ядерної зброї - Єгипет, Таїланд, Бразилія, Аргентина, а також п'ять без'ядерних зон. Втім, допускає він, всі ці країни можуть приступити до своїх розробок, сьогодні для цього достатньо гаджета і програми з віртуального моделювання.

Відео дня

"Сьогодні можна розробити ядерну бомбу в комп'ютері без проведення випробувань", - говорить дипломат.

За його словами, незастосування ядерної зброї може гарантувати тільки його повне знищення. Такий варіант він називає утопією. Другим способом відмови людства від ядерної зброї Єльченко бачить винахід ще більш потужної альтернативи.

"Я не знаю, що можна обговорювати на міжнародній оглядовій конференції з ядерної безпеки, адже ситуація в світі радикально змінилася. Якщо ми говорили про Будапештський меморандум в контексті України, сьогодні жодна країна ніяким ядерним гарантіям не повірить, після того, що лунав з Москви", - сказав він.

"Ядерні" погрози Росії

Раніше Лавров побічно натякнув, що в майбутньому його держава може застосувати проти України ядерну зброю. Пізніше він знову не виключив таку можливість, однак у МЗС РФ заявили, що ядерну зброю проти використовувати не будуть.

До цього президент Володимир Зеленський попередив, що світу треба готуватися до ядерного удару агресора. Своєю чергою радник глави Офісу президента Олексій Арестович застеріг керівництво РФ від ядерних ударів по території України.

У Держдепартаменті США пригрозили Кремлю наслідками у разі ядерного удару по Україні.