Операція ОДКБ в Республіці Казахстан / фото ОДКБ

Заходи щодо організованого виведення контингенту Організації Договору про колективну безпеку розпочалися в Казахстані

Про це повідомляє державний телеканал "Хабар 24". 

Читайте такожСитуація в Казахстані: режим НС та "терористичної небезпеки" почали скасовуватиВранці 13 січня у Військовому інституті Сухопутних військ Алмати пройшов мітинг, присвячений проводам "миротворців".

Відео дня

"За короткий проміжок часу завдання миротворчої операції, поставлені перед Міжнародним континентом миротворчих сил, були виконані. Керівництвом Республіки Казахстан прийнято рішення про виведення миротворчого контингенту і відхід його в пункти дислокації", - оголосили на заході перед хвилиною мовчання в пам'ять про загиблих під час протестів. 

Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв повідомляв, що процес виведення військ триватиме до 10 днів. 

Генеральний секретар ОДКБ Станіслав Зась в інтерв'ю телеканалу повідомив, що зараз сили ОДКБ розгорнуті тільки у двох містах – Алмати і Нур-Султані. За його словами, війська будуть виведені до 23 січня.

"Главами держав поставлено завдання завершити ці заходи протягом 10 днів - до 23 числа. Це реальні терміни. Це дозволить нам без поспіху вивести війська", - сказав він.

Зась також зазначив, що 12 січня "миротворці" розпочали заходи щодо передачі об'єктів, які перебували під охороною миротворців, місцевим силовикам.

Читайте такожВ ООН вимагають негайного розслідування вбивств у КазахстаніДля того, щоб вивезти понад 2 тисячі військових з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану і Таджикистану, задіють більш як 100 літаків. Вони залишать країну через аеропорт Алмати.

Протести в Казахстані - що відомо 

Масовий акції протесту, спровоковані зростанням цін на скраплений газ, почалися в Казахстані 2 січня. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, введення демократичних змін.

Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд, зняв з посади голови Ради безпеки свого попередника Нурсултана Назарбаєва і пообіцяв задовольнити частину вимог активістів.

Також Токаєв оголосив, що буде діяти жорстко, і запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні. У ніч на 6 січня почалися грабежі, після чого він оголосив про початок "антитерористичної операції" і попросив допомоги "у наведенні порядку" в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан і Таджикистан розгорнули колективні "миротворчі" сили ОДКБ в кількості 2030 осіб і 250 одиниць техніки.

7 січня у зверненні до народу Токаєв заявив, що віддав наказ відкривати вогонь на поразку без попередження.

10 січня в Казахстані був оголошений загальнонаціональний траур за загиблими під час протестів. Точна кількість загиблих невідома.

Від початку акцій було затримано майже 8 тисяч людей.  

Вас також можуть зацікавити новини: