Чи можливо позбавити РФ ядерного статусу / фото ua.depositphotos.com

Росія втратила політичний розум через володіння ядерною зброєю. Але позбавити її ядерного статусу буде дуже важко. Проте, цей процес все ж неминучий.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Їжак.

"Це важко, я відверто скажу. Це зачіпає інтереси багатьох ядерних держав, тому що, якщо одну країну можна так позбавити, то це означає, що й іншу можна. Але є очевидний факт, який все більше визнається у світі, - володіння ядерною зброєю позбавило РФ політичного розуму. Її поведінка стала ірраціональною і все більше спеціалістів схиляються до того, що це саме через володіння ядерною зброєю", - пояснив Їжак.

За його словами, процес позбавлення Росії ядерного статусу може затягнутися на роки.

"Вони, як у Бога, вірять в ядерну зброю, що вона може щось зробити в сучасному світі. Тому я думаю, що цей процес почнеться, але не так, щоб за один день. Україна позбавлялася своєї ядерної зброї – скажімо, це четверта частина російської – три роки вели переговори, а потім ще процес тривав 10 років. Тобто це не так просто. Але розмови будуть, безумовно", - зазначив Їжак.

Ядерний шантаж Росії: чи застосує Путін зброю масового ураження

Президент Російської Федерації Володимир Путін не одноразово погрожував Україні та світові застосуванням ядерної зброї.

Зокрема, у промові 21 вересня, присвяченій оголошенню часткової мобілізації в РФ, Путін пригрозив світові застосуванням ядерної зброї: "Щодо Росії ведеться ядерний шантаж... Усім, хто намагається шантажувати нас таким чином, повинні знати, що роза вітрів може розвернутися і в їхній бік". Також він додав, що не блефував, коли пообіцяв використовувати всі наявні у Росії засоби.

Наступного дня Дмитро Медведєв, заступник голови Ради безпеки Росії, також пригрозив застосуванням ядерної зброї для захисту анексованих українських територій, які РФ після фейкових референдумів вважатиме своїми. За його словами, для захисту цих територій Росія може використовувати не тільки свої щойно мобілізовані сили, але й "будь-яку російську зброю, включаючи стратегічну ядерну зброю та зброю, що використовує нові принципи", маючи на увазі гіперзвукову зброю.

Не припиняють "сипати" погрозами і російські пропагандисти. Наприклад, в одному із своїх таких спічів Володимир Соловйов пригрозив ядерною війною всьому світу.

Разом з тим українські військові експерти вважають, що подібні випади з боку РФ – не більше ніж ядерний шантаж, спрямований на те, щоб посадити Україну за стіл переговорів і змусити її погодитися на умови Кремля.

Однак, наприклад, радник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що Росія справді може вдатися до ядерного удару по території України. На його думку, така ймовірність зросла, але це навряд чи переросте в тотальну ядерну війну. Утім він переконаний, що застосування Росією тактичної ядерної зброї не зупинить і не налякає українських військових, а зробить їх ще більш злими і мотивованими.

Думку про те, що російській диктатор Володимир Путін серйозно розглядає можливість ядерної війни, висловив і заступник голови Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький. "Можливо, Росія застосує ядерну зброю проти України. Вони намагатимуться зупинити нашу наступальну діяльність і знищити нашу державу", – заявив він.

Хоча напередодні промови Путіна депутат держдуми РФ Андрій Гурульов заявив, що ціллю для ядерних ударів Росії буде не Україна, а Німеччина і Велика Британія. За словами цього депутата, застосовувати ядерну зброю проти України Москві "нецікаво", оскільки в його фантазіях росіяни "житимуть тут".

Довідка УНІАН. Станом на 1991 рік, Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу. Україна втратила ядерний статус 2 червня 1996 року. Це другий випадок в історії після ПАР, яка відмовилася від ядерної зброї через значні соціальні зміни пов'язані з демонтажем системи Апартеїду.

Вас також можуть зацікавити новини: