Гарбузове насіння має низку корисних властивостей/ фото ua.depositphotos.com

Гарбузове насіння містить антиоксиданти, клітковину, корисні жири, магній, білок і багато іншого. Його можна вживати як закуску або як інгредієнт у різних рецептів.

Видання Health пише, яка користь від гарбузового насіння

Багате на магній

Гарбузове насіння - джерело магнію. Цей мінерал відіграє важливу роль у більш ніж 300 реакціях у вашому організмі, включно з:

Відео дня
  • підтримання стабільного серцебиття;
  • підтримання нервової та м'язової функції;
  • управління рівнем цукру в крові;
  • вироблення енергії;
  • зміцнення кісток;
  • підтримка здорової імунної системи.

Містять корисні жири та клітковину

Гарбузове насіння містить більше жирів, ніж вуглеводів і білка в чверті чашки. Жир у гарбузовому насінні складається в основному з мононенасичених і поліненасичених жирів. Ці корисні жири знижують рівень холестерину ЛПНЩ ("поганого"), що допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Підвищує чоловічу фертильність

Деякі дані свідчать про те, що гарбузове насіння допомагає поліпшити такі аспекти чоловічої фертильності, як затримка еякуляції та сексуальна стимуляція. Дослідження показали, що дефіцит цинку може погіршити якість сперми і розвиток сперматозоїдів. Гарбузове насіння є джерелом цинку - близько 2,17 міліграма (мг) на одну унцію порції.

Може знизити ризик розвитку раку молочної залози

Фітоестрогени - це природні сполуки, що містяться в деяких продуктах, зокрема в гарбузовому насінні. Деякі дані свідчать про те, що вживання продуктів, що містять фітоестрогени, допомагає знизити ризик розвитку раку молочної залози.

Може підтримувати здоров'я сечового міхура та передміхурової залози

Дослідження безпосередньої користі від вживання гарбузового насіння для здоров'я обмежені. Вони засвідчили, що продукти з насіння гарбуза, такі як екстракти та олії, можуть підтримувати здоров'я сечового міхура і простати.

Деякі дані свідчать про те, що екстракт гарбузового насіння може допомогти в боротьбі з частим сечовипусканням. Інші дослідження засвідчили, що екстракт гарбузового насіння може зменшити симптоми збільшеної простати, включно з прокиданням посеред ночі для сечовипускання, особливо серед чоловіків у віці 50-75 років.

Сприяє здоров'ю серця

Дослідження показали, що екстракт насіння гарбуза може знижувати кров'яний тиск і збільшувати кровотік у жінок у постменопаузі. Високий кров'яний тиск і зниження кровотоку - два основні чинники ризику розвитку серцевих захворювань. У гарбузовому насінні багато антиоксидантів, корисних жирів і клітковини - все це необхідно для здоров'я серця.

Антиоксиданти

Гарбузове насіння містить антиоксиданти, зокрема флавоноїди і феноли. Ці антиоксиданти допомагають протистояти пошкодженню клітин, що може захистити від старіння і хвороб.

Дослідження пов'язують флавоноїди з низкою корисних для здоров'я ефектів, включно із захистом від закупорки артерій, раку і зниження когнітивних здібностей. Феноли також мають протиракову, протизапальну та протимікробну дію.

Обсмажування гарбузового насіння може посилити ці ефекти. Дослідження показали, що в смаженому гарбузовому насінні міститься підвищена кількість флавоноїдів і фенолів.

Підтримка здорового сну

Гарбузове насіння - джерело триптофану, амінокислоти, близько 576 мг на 100 г. Триптофан допомагає організму виробляти мелатонін і серотонін - гормони, що сприяють гарному нічному відпочинку. Мелатонін контролює цикл сон-неспання, а серотонін допомагає регулювати настрій і сон.

Харчова цінність гарбузового насіння

Одна порція несолоного гарбузового насіння без шкаралупи містить:

  • Калорії - 163;
  • Жири - 13,9 г;
  • Насичені жири - 2,42 г;
  • Ненасичені жири - 10,09 г;
  • Натрій - 5,1 мг;
  • Вуглеводи - 4.17 г;
  • Клітковина - 1,84 г;
  • Додані цукри - 0 г;
  • Білок - 8,45 г.

Ризики, пов'язані з гарбузовим насінням

Гарбузове насіння загалом безпечне для здоров'я, але воно містить калорії та клітковину. В одній унції гарбузового насіння міститься близько 163 калорій, що робить його хорошим перекусом. Проте, якщо з'їсти занадто багато гарбузового насіння, це може збільшити кількість споживаних калорій, що призведе до набору ваги. Занадто велика кількість гарбузового насіння може також викликати здуття живота, дискомфорт і газоутворення через вміст у ньому клітковини.

Раніше УНІАН писав, що чи можна їсти щодня насіння соняшнику.

Вас також можуть зацікавити новини: