Насіння соняшнику-користь, шкода, скільки можна їсти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Майже кожна доросла людина любить іноді "поклацати" насіння соняшнику, деякі роблять це щодня. Однак не завжди насіння соняшнику несе тільки користь - іноді таке часте вживання може стати причиною проблем зі здоров'ям.

Що буде, якщо їсти насіння кожен день - користь

Видання healthline.com розповідає, чим корисне насіння соняшнику - виявилося, що такий простий і дешевий продукт може помітно поліпшити стан здоров'я:

  • Знімає запалення

Насіння соняшнику особливо багате вітаміном Е і селеном. Воно діє як антиоксидант, захищаючи клітини вашого організму від пошкодження вільними радикалами, які відіграють певну роль у розвитку ряду хронічних захворювань. Насіння є хорошим джерелом корисних рослинних сполук, включаючи фенольні кислоти та флавоноїди, які також діють як антиоксиданти. 

Відео дня

Згідно з дослідженням, проведеним серед більш ніж 6000 дорослих, ті, хто повідомив, що їсть насіння соняшнику та інше насіння не менше п'яти разів на тиждень, мали рівень C-реактивного білка на 32% нижче в порівнянні з людьми, які не їли насіння. Це означає, що вітамін Е, якого багато в насінні соняшнику, допомагає знизити рівень C-реактивного білка та запобігти серцево-судинним захворюванням та діабету 2 типу.

  • Допомагає боротися з хворобами серця

Насіння соняшнику може допомогти знизити артеріальний тиск, рівень холестерину та цукру в крові, оскільки воно містить вітамін Е, магній, білок, лінолеві жирні кислоти та кілька рослинних сполук. Високий кров'яний тиск є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань, які можуть призвести до інфаркту або інсульту. Сполука в насінні соняшнику блокує фермент, який викликає звуження судин. Як результат, це може допомогти вашим судинам розслабитися, знизивши артеріальний тиск. Магній у насінні соняшнику також допомагає знизити рівень артеріального тиску.

Насіння соняшнику багате ненасиченими жирними кислотами, особливо лінолевою кислотою. Ваше тіло використовує лінолеву кислоту для вироблення гормоноподібної сполуки, яка розслаблює судини, сприяючи зниженню артеріального тиску. Ця жирна кислота також допомагає знизити рівень холестерину.

  • Спрощує контроль діабету

Вплив насіння соняшнику на рівень цукру в крові та діабет 2 типу було перевірено в кількох дослідженнях - вони показують, що люди, які щодня їдять 30 грамів насіння соняшнику натщесерце в рамках здорового харчування, можуть знизити рівень цукру в крові приблизно на 10% протягом шести місяців порівняно з здоровим харчуванням.

Ефект зниження рівня цукру в крові від насіння соняшнику може бути частково обумовлений рослинним з'єднанням хлорогенової кислоти.

Дослідження також показують, що додавання насіння соняшнику до таких продуктів, як хліб, може допомогти зменшити вплив вуглеводів на рівень цукру в крові. Білок і жир насіння уповільнюють швидкість спорожнення шлунка, дозволяючи більш поступово вивільняти цукор з вуглеводів.

Чи шкідливо їсти насіння кожен день - точна відповідь

Крім того, чим корисне насіння соняшнику, важливо знати і про їх недоліки, щоб не почати вживати даний продукт, сподіваючись на диво. Деякі нюанси в насінні все ж є:

  • Калорії та натрій

Незважаючи на те, що насіння соняшнику багате поживними речовинами, воно відносно калорійне. Якщо ви стежите за споживанням солі, майте на увазі, що шкаралупа, яку люди тримають у роті і розкушують, покрита величезною кількістю натрію - 108% рекомендованої норми. Для того щоб захистити організм від передозування сіллю, розкривайте "раковину" насіння пальцями, а не зубами.

  • Кадмій

Ще одна причина їсти насіння соняшнику в помірних кількостях - це вміст в ньому кадмію. Цей важкий метал може завдати шкоди вашим ниркам, якщо він потрапляє в організм регулярно і у великих дозах. Соняшники, як правило, поглинають кадмій із ґрунту і відкладають його в насіння, тому вони містять дещо більшу кількість, ніж більшість інших продуктів харчування.

  • Запор

Вживання великої кількості насіння соняшнику за один раз іноді призводило до фекальних затримок як у дітей, так і у дорослих. Вживання в їжу насіння соняшнику в шкаралупі може збільшити ймовірність потрапляння в них калу, оскільки ви можете ненавмисно з'їсти фрагменти шкаралупи, які ваш організм не зможе перетравити. В результаті якісно випорожнитися не вийде, але натомість організм вам "подарує" рідкий стілець, біль в животі і нудоту.

  • Алергія

Алергічні реакції на насіння соняшнику зустрічаються рідко, але все ж таке буває. Виявляється у вигляді свербежу, висипу, запалень і блювоти. Годування домашніх птахів насінням соняшнику вдома може призвести до виділення цих алергенів у повітря, яке ви вдихаєте. Маленькі діти можуть стати чутливими до насіння соняшнику при впливі білків через пошкоджену шкіру.

Чи можна їсти насіння кожен день - оптимальна кількість

Якщо ви любите вживати насіння кожен день, але бажаєте отримати з нього тільки користь, а не шкоду, запам'ятайте, скільки можна з'їсти насіння за раз - оптимальною кількістю вважається 30-50 гр в залежності від вашого способу життя, загальної калорійності іншої їжі і наявності\відсутності фізичної активності. Головне - не їсти насіння соняшнику за 3 години до сну і після 18:00.

Вас також можуть зацікавити новини: