Мутація в генах корів розділила молоко на лагідне і агресивне / фото ua.depositphotos.com

Молоко – мутант. Як і де знайти лагідне, а не агресивне

19:35, 06.06.2021
10 хв.

Буває, що від молока стає зле. І багато людей грішать на непереносимість лактози. Та насправді мова про мутацію в генах корів, яка сталася тисячі років тому. Вона розділила молоко на лагідне і агресивне. І як обрати те, що не отруює?

Мутації в генах поділили корів на два типи. Поганий А1 та хороший А2. А молоко - на «лагідне» та «агресивне» для людського організму.

На жаль, його ніяк не відрізнити «на око». Але випивши погане А1, організм дасть вам сигнал, що молока не хоче. І ви це відчуєте. За словами гастроентеролога, можуть бути закрепи або діарейний синдром, можуть навіть з’явитись шкірні екземи… Однак вчені переконують, що вже скоро пити молоко та їсти сири без алергій і шкоди зможуть усі. Вони зробили цілу молочну революцію - виявили хибу природи, яка крилася не в молоці, а в ДНК корів.

Корови А1 vs А2

Мутація, яка поділила корів на типи А1 та А2, сталася тисячі років тому. «Споконвіку еволюційно парнокопитні тварини давали тільки молоко А2. Воно дикого типу. Давнє. На нього всі розраховані. Тобто і буйволи, і кози, і африканська корова, і азійська корова – всі вони давали А2 молоко. Але десь на території сучасної Туреччини, в Анталії, відбулася мутація», - розповідає ТСН.Тижню професор, доктор медичних наук, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України Віктор Досенко.

Відео дня

Відтоді корови поділилися на А1, А2 та змішаний гібрид (А1А2). Про цю мутацію ніхто ніколи не те, що не знав, навіть не здогадувався. До початку 2000-х, поки вчені в Новій Зеландії та Австралії не взялися досліджувати, з яких причин не всі люди можуть пити коров’яче молоко. Спочатку грішили на лактозне несприйняття. Але проблема з лактозою - лише у невеликої кількості людей.

«Треба не плутати лактозну непереносимість з алергією до молока», - розповідає ТСН.Тижню лікар-гастроентеролог Лілія Ямроз.

Мутація, яка поділила корів на типи А1 та А2, сталася тисячі років тому / фото ua.depositphotos.com

Тому почали шукати іншу причину. І з’ясувалося, що в молоці корів є всього одна малесенька, але дуже суттєва відмінність для нашої травної системи. І захована вона у білку бетаказеїн, який є основою молока. Саме вона перетворила молоко А1 на таку собі отруту для деяких людей.

«Бетаказеїн - це білок, який впливає на перетравлення і сприйняття людиною самого молока», - каже ТСН.Тижню ректор Сумського національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, академік національної Академії аграрних наук України Володимир Ладика.

Читайте такожВ Україні запускають програму контролю якості молока

Молочний світ одразу розпався на дві половини.

А2 молоко – це жіноче, козине, молоко буйволів… Тобто нездорове молоко дають лише мутовані корови. Але саме таких в Україні найбільше. Частково або повністю на коров’яче А2 молоко вже перейшли Австралія, Нова Зеландія, США, Канада, Велика Британія, Індія, Китай, Філіппіни… Світ почав різко міняти ситуацію. Україна вирішила змінюватись теж.

Як знайти «правильну» корову?

У селі Бишкінь на Сумщині на випас женуть корівок. Тут і Манька, і Зорька, і Лебединка… На перший погляд - абсолютно однакові, але молоко дають зовсім різне.

Нездорове молоко дають лише мутовані корови, але саме таких в Україні найбільше / фото ua.depositphotos.com

Що молоко цих домашніх корівок не кожен шлунок може перетравити, господарі точно знають. Розповідають ТСН.Тижню, що перевірили це на собі. Здавалося б, маючи необмежений доступ до свіжого, корисного й натурального молока щодня, п’ють його далеко не всі.

І чому воно їм в рот не лізе, знають.

П’ята ранку. На сумській фермі корови прокидаються з першими промінцями сонця, ще й під музику. Доярка Олена починає видій. Рік тому в її корівнику почалося велике переселення. Тварин розділили на дві групи. З молоком мутованим і корисним.

Колись молоко з усіх корів забирав один молоковоз. Тепер, щоб жодна крапля А1 не потрапила в оте корисне А2, тут суворо стежать. Воно тече трубами в окремий резервуар, його окремо забере молоковоз, а потім виробник запакує в окремі пляшки...

Але як же тут зрозуміти, де яка корова, якщо в них однакові роги, копита і хвіст? Сумська ферма почала дослідження своїх корівок першою. Ветеринар Юрій Вікторович бере у них кров з хвостової вени. І за лічені години сотні проб опиняться в лабораторії Інституту Фізіології – у Києві. «Ми виділили ДНК корів, і зараз дізнаємося генотип», - розповідає ТСН.Тижню старший науковий співробітник Інституту Фізіології ім. Богомольця Тетяна Древицька, яка за останній рік зробила вже дві тисячі таких експертиз.

Колись молоко з усіх корів забирав один молоковоз / фото ua.depositphotos.com

Виявилось, що молоко А2 поки що надоюють лише з 20 корівок. Звідси підприємець Володимир Опришко щотижня забирає півтонни такого молока.

«У нас – японський мінімалізм», - каже він ТСН.Тижню.

Його мінімалізм розміщується на 120 квадратних метрах. Чотири роки тому все починалося з сироварні. Для нього завжди було загадкою, чому сири їсти може, а від молока – стає погано.

«Іноді шлунок не сприймає. І тоді зрозуміло – потрапив на молоко А1», - каже він.

Аж потім почув про корів А2 і дізнався, що є такі на сусідній фермі. Скуштував там молочко і з подивом зрозумів, що немає жодних наслідків.

«Непереносимість А1 і непереносимість лактози люди часто плутають. Не знають, яка саме у них непереносимість. Ми випускаємо молоко А2 безлактозне. В ньому прибираються обидві непереносимості», - розповідає ТСН.Тижню Володимир Опришко.

Спершу боявся, чи будуть люди купувати це диво-молоко. Але бізнес пішов і йде вже дев’ять місяців. І хоча ціна вища на кілька гривень, ніж у звичайного молока, його купують.

Ринок молока А2 росте, як на дріжджах. Доки готувався цей матеріал, масове виробництво А2 почав великий молокозавод на Чернігівщині. Нову лінійку запустили тиждень тому. Звичайно, боялися - чи сподобається людям? Чи готові покупці платити більше? У новий конвеєр і генетичні тести для семисот корів з їхньої ферми вклали чотири мільйони гривень. Тепер тут точно знають, що в стаді менше половини корів без мутації. Всього 330 дають А2 молоко. Інших 370-ти треба позбуватися.

«Поступово ми будемо скорочувати поголів’я, яке дає А1. І поступово збільшувати поголів’я корів і виробництво А2. У перспективі це займе років п’ять», - розповідають ТСН.Тижню на підприємстві.

Молоко для всіх і «пікантний» процес

Але чи можна зробити так, щоб усі корови були «правильні»? Наприклад, в Індії – так склалося історично - майже всі корови – А2. Природа не втрутилась у їхнє ДНК. Не дарма вони там священні. Європейцям пощастило менше.

«В Швейцарії дійшли до того, що пропонують швидкий тест. Підійшли до корівки, взяли епітелій, і буквально за 40 хвилин дізналися генотип такої корови», - розповідає ТСН.Тижню професор Досенко.

Тим часом на сумській фермі помітили дещо особливе. Плямисті чорно-рябі корови, яких ми знаємо з дитинства, переважно й належать до мутованого типу А1. Але є в Україні ще одна унікальна порода – бура. Вони – наша українська гордість. Лебединська порода має особливу масть від світло- до темно-бурої. І серед них науковці й виявили найбільшу кількість корів генотипу А2 - аж 70%.

Але корівок таких на фермі дуже мало, у порівнянні з чорно-рябими. Тож тут узялися за збереження породи. Тепер завдання - знайти «правильних» биків А2.

Гелексі, Бугатті, Дронер, Адріан, Регіо – це бугаї-запліднювачі. Два рази на тиждень їх сперму збирають у спеціальні колбочки.

В Україні компаній, які торгують спермою биків, всього три. Власник бізнесу Дмитро першим вирішив протестувати своїх биків. Адже попит на сперму А2 зріс. «У нас з 15 бугаїв 10 – А2», - хвалиться він ТСН.Тижню.

фото ua.depositphotos.com

У цьому спермобанку – півмільйона доз для запліднення корів. Одна соломинка – одна доза. Їх зберігають в азоті. І потім ці соломинки запліднюють корів. У Європі для розвитку племені А2 створили цілі державні спермосховища.

«Австрія прийняла програму, що вони запліднюють тільки А2. Таким чином, за декілька років всі корови будуть А2», - розповідає професор Досенко.

Україні, аби перейти на корів А2, потрібно 5-6 років, - кажуть науковці. Це вигідно фермам, це вигідно виробникам, у яких молоко купуватимуть більше людей. Звичайно, є люди, яким без різниці, А1 чи А2 молоко пити. Це особливості травної системи кожного. Але вони змінюються протягом життя.

«Алергічна реакція може настати в будь-якому віці. Раптово. Людина може все життя споживати молоко, а на якомусь етапі появляються екземи шкірні, діарейний синдром також можуть бути закрепи. І перевіряєш, а там просто алергія на молоко», - розповідає лікар-гастроентеролог Лілія Ямроз.

Але ті, хто раніше в бік молока і не дивився, тепер зможуть пити А2.

Молоко – багате кальцієм і вітаміном Д. Воно дуже потрібне діткам, які ростуть. Тому науковці почали ще одне дослідження для тих малюків, які мають розлади від молока.

Молоко – багате кальцієм і вітаміном Д / фото ua.depositphotos.com

«Разом з педіатрами ми будемо їм пропонувати вживати А2. А інші будуть вживати звичайне ординарне молоко. А за два тижні ми порівняємо їх аналізи», - розповідає старший науковий співробітник Інституту Фізіології ім. Богомольця Тетяна Деревицька.

За цим дослідженням ТСН.Тиждень теж стежить. І обов'язково розкажемо про результати. Але наразі самі зробіть експеримент - знайдіть пляшечку з позначкою А2 і випийте. Щоправда, не забувайте, бренд має бути хоч трохи надійний. Утім, якщо це молоко знов розлито з одного молоковоза, намішаний обман виробника ваш організм одразу виявить. Фальшувати А2 вже не вийде. Хіба що раз.

Наталія Ярмола, Олександр Аліфанов, Роман Сизченко, Іван Головач, Олександр Ребенчук

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся