10 дивовижних ігор 2021 року, які ви даремно пропустили / фото Twinfinite

Непомітні алмази. 10 дивовижних ігор 2021 року, які ви даремно пропустили

08:00, 25.12.2021
9 хв.

УНІАН продовжує підбивати підсумки року. Цього разу ми вирішили згадати про прекрасні ігри, які були незаслужено проігноровані широкою аудиторією. Проекти зі списку дарують унікальні враження і запам'ятовуються сильніше будь-яких блокбастерів. Ось чому так важливо знати їхні імена. Інші подробиці – в нашій свіжій добірці.

В матеріалі про кращі Ігри ми згадували, що 2021 рік видався небагатим на великі релізи. Це дійсно так — якісних блокбастерів не вистачало. Значну частину проектів перенесли на 2022-й, а гучні осінні новинки виявилися відверто поганими. Через описану ситуацію складається враження, що ігор в цілому було мало, проте його легко розвіяти.

Потрібно всього лише поглянути на інді-сцену і сегмент проектів від невеликих видавництв. У 2021 році ця частина індустрії подарувала користувачам безліч дивовижних шедеврів. Ось тільки вони часто залишалися непоміченими широкою аудиторією, так як володіли мізерним рекламним бюджетом і не могли похвалитися передовою графікою. Доводилося покладатися на сарафанне радіо, а воно зазвичай спрацьовує на довгій дистанції, та й то не завжди.

І це нечесно, адже маленькі шедеври від незалежних студій і невеликих видавництв часом дарують незабутні враження. Щоб хоч трохи відновити справедливість, редакція УНІАН підготувала сьогоднішній матеріал. Ми відібрали десятку дивовижних ігор 2021 року, які пропустила більшість користувачів, і детально пояснили, чому вони варті уваги.

Відео дня

10. Operation: Tango

Цього року беззаперечним королем кооперативних ігор стала It Takes Two. Однак Operation: Tango має таку ж концепцію, як творіння Hazelight, і гідна не меншої уваги. Проект виконаний в шпигунському антуражі і присвячений порятунку світу від навислої над ним загрози. Головні герої — це агент і хакер, якими стають користувачі. У кожного персонажа є свої навички та пристрої для подолання перешкод.

Operation: Tango / фото Clever Plays

В Operation: Tango всі випробування вимагають злагоджених спільних дій, через що розмови стають невід'ємним елементом геймплея. Завдання вийшли різноманітними і винахідливими — користувачам нерідко доведеться помислити над їх вирішенням. Важливо і те, що гра не стоїть на місці: в ній постійно змінюється оформлення локацій і з'являються нові способи взаємодії між героями. Завдяки цьому Operation: Tango бадьоро проходиться до самого кінця.

9. Before Your Eyes

У сучасних умовах по-справжньому унікальні ігри перетворилися на рідкісне явище. І якщо такий проект все ж "народжується", то його обов'язково потрібно підтримати покупкою і хорошим відгуком. Before Your Eyes — якраз такий випадок. Ця наративна гра перетворює моргання очей в елемент управління.

Before Your Eyes / GoodbyeWorld Games

За сюжетом головний герой помер, а його душа вирушила в загробний світ. Але перед цим вона повинна розкрити історію свого життя міфічному поромнику. Той переносить гравців в найважливіші спогади протагоніста, які перемикаються за допомогою моргань перед веб-камерою. Користувачам належить глибоко зануритися в минуле героя і дізнатися його сокровенні таємниці. Крім незвичайної механіки і чуттєвої історії, Before Your Eyes радує філософським підтекстом. Вона дає відчути швидкоплинність життя і важливість окремих теплих моментів.

8. Ender Lilies: Quietus of the Knights

Позамежність — це вимерлий край, де після дощу смерті всі живі істоти перетворилися в божевільних осквернених. Але одного разу в напівзруйнованій церкві з'явилася справжня дівчинка Лілі. Героїні належить досліджувати вороже оточення і битися проти страхітливих ворогів, щоб не стати здобиччю. Ender Lilies чіпляє готичною стилістикою, елементами метроідванії і продуманою бойовою системою.

Ender Lilies: Quietus of the Knights / фото Live Wire

У битвах можна застосовувати численні навички, магію і кілька видів зброї. А ще в грі хочеться постійно вивчати рівні і повертатися в уже пройдені місця, щоб знаходити там секрети за допомогою недавно набутих здібностей. В цілому Ender Lilies можна порівняти з Metroid Dread, тільки у неї інший антураж і значно менший бюджет.

7. Unpacking

Здавалося б, як може сподобатися проект про розпакування речей в новому будинку? Адже це клопіткий процес, який ще й забирає купу часу. Але у віртуальному середовищі він відчувається інакше, особливо укупі з декількома ігровими умовностями. Unpacking дарує неймовірне відчуття розслаблення і знімає втому. Проходження проекту можна порівняти з довгим сеансом медитації, коли вдається відкинути все зайве і зосередитися на одному процесі.

Unpacking / фото Witch Beam

У грі реалізований дуже простий геймплей: потрібно брати предмети і ставити їх на разні місця в квартирі. Єдина умова — дотримуватися звичних побутових норм. Наприклад, не можна поставити тостер у вітальні, а комп'ютер – у ванній. Решта залишається на розсуд гравця — можна облаштовувати "гніздечко", згідно зі своїми побажаннями і вподобаннями.

6. Black Book

Як і в інших ігор зі списку, в Black Book є своя особливість — антураж слов'янських міфів. Він реалізований з великою повагою до першоджерела, завдяки чому виникає бажання досконально вивчити світ проекту. Дослідження часто супроводжуються битвами із застосуванням карт. Користувачам потрібно збирати заклинання і складати колоду, щоб ефективно розправлятися з противниками.

Black Book / фото Morteshka

Основна сюжетна лінія в Black Book присвячена Василині — юній чаклунці, яка жадає воскресити свого коханого за допомогою артефакту "Чорна книга". Завдання в проекті захоплюють відмінними історіями і незвичайними обставинами. А варіативне проходження квестів підвищує загальний інтерес і змушує думати про наслідки під час прийняття рішень.

5. The Forgotten City

Студія Modern Storyteller створила The Forgotten City на базі The Elder Scrolls V: Skyrim. Спочатку автори випустили модифікацію, а потім перетворили її в самостійний проект. Гра переносить користувачів на дві тисячі років назад — в прокляте римське місто, яке опинилося всередині часової петлі. Основна мета в The Forgotten City — розкрити таємницю поселення і розірвати цикл. Для цього потрібно провести масштабне розслідування: розпитувати жителів, шукати докази і розгадувати головоломки.

The Forgotten City / фото Modern Storyteller

Вибір гравця при проходженні має ключове значення, так як він визначить долю міста і жителів. Битви в проекті теж є, проте насильство рідко допомагає домогтися бажаного результату. Окремої згадки заслуговує атмосфера The Forgotten City, яка дозволяє відчути себе античним детективом в дуже напруженій обстановці.

4. F.I.S.T.: Forged in Shadow Torch

Гра виступає в тому ж жанрі, що і Ender Lilies: це знову суміш екшену і метроідванії з видом збоку. Але зате антураж в F.I.S.T. зовсім інший — користувачі відправляться в дизельпакове Місто Факелів і битимуться з Легіоном Роботів. За сюжетом головний герой Райтон хотів врятувати свого друга з ув'язнення, але раптово опинився в центрі зловісної змови, з якої не вийде легко вибратися.

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch / фото TiGames

Згідно з традиціями метроідванії, в грі є прокачування і здібності, які допомагають знаходити секрети. Навички також активно застосовуються в боях: Райтон вміло орудує своєю механічною рукою і може наносити найрізноманітніші удари. Додайте сюди безліч видів ворогів, і вийдуть бійки, від яких неможливо відірватися.

3. Chicory: A Colorful Tale

Іноді розробникам вдається вибудувати неймовірно захоплюючу гру навколо однієї простої ідеї. У Chicory: A Colorful Tale цим центральним елементом стало малювання. Користувачі перевтілюються в головного фаната Цикорії — художниці-суперзірки, яка володіла чарівним Пензлем. Коли вона пропала, зі світу зникли всі фарби. Тепер тільки головний герой може заново наповнити оточення кольорами. У проекті гравці вільні малювати скрізь, де тільки захочеться.

Chicory: A Colorful Tale / фото Finji

Однак застосовувати пензель потрібно і для справи, наприклад, для вирішення загадок. При проходженні пазли поступово ускладнюються, але і головний герой отримує нові навички, щоб долати перешкоди. Концепція Chicory: A Colorful Tale справді звучить просто, але в гру швидко занурюєшся кожною клітинкою тіла. А після фіналу відчуваєш дике бажання ще раз пережити цю неймовірну пригоду.

2. Wildermyth

Це тактична рольова гра з процедурною генерацією. Звучить до болю знайомо — для повного набору не вистачає хіба що карток. Однак на практиці Wildermyth відрізняється від своїх побратимів за жанром неймовірною глибиною. У грі є багато унікальних героїв і сотні навичок, які дозволяють експериментувати з бойовими стилями в покрокових сутичках. Випадкові події складаються в повноцінну історію, а рішення протягом кампанії впливають на долю і вміння персонажів.

Wildermyth / фото Worldwalker Games

Підлеглі гравця володіють характером і уподобаннями, а відносини між ними формуються протягом всієї подорожі. І це далеко не повний список особливостей. Wildermyth також радує механікою старіння, кооперативом і оригінальною паперовою стилістикою. Разом перераховані елементи формують цілісний проект, який гідний звання перлини свого жанру.

1. Road 96

Гра від творців Valiant Hearts і Memories Retold не могла опинитися за бортом цього списку. Road 96 — це пригода з процедурною генерацією та безмежною варіативністю. У проекті розповідається історія про спробу безіменного головного героя покинути авторитарну країну Петрію. Протагоніст повинен автостопом дістатися до кордону, але в Road 96 важлива не мета, а шлях.

Road 96 / фото Digixart

Гравці зустрінуться з десятками шикарно прописаних персонажів і потраплять в купу незвичайних ситуацій. При проходженні доведеться постійно приймати рішення, які обов'язково вплинуть на долю нових знайомих і, може, навіть цілої країни. А головне, що кожна подорож в Road 96 буде однаково захоплюючою і хвилюючою.

Назар Степорук

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся