Оригінальні та смачні салати на Новий рік 2026

На свято завжди хочеться приготувати щось особливе - страви, які створюють настрій, збирають усіх за столом і дарують відчуття домашнього тепла. Смачні салати на Новий рік - це не просто рецепти, а маленькі традиції, без яких неможливо уявити головний зимовий вечір.

Ми зібрали добірку рецептів для атмосфери справжнього свята - легкі, соковиті й незвичайні та, звісно, "забута класика" з ноткою ностальгії.

Салати на Новий рік без майонезу

Щоб салат вийшов яскравим, ситним і незабутнім, не обов'язково використовувати майонез. Навпаки - новорічні салати без майонезу розкривають смак інгредієнтів по-новому - соковиті овочі, фрукти, ароматні спеції і тонкі заправки перетворюють прості продукти на справжні святкові хіти. Господиня 2026 року - Червоний Вогняний Кінь - точно оцінить.

Відео дня

Різдвяний салат з апельсинами, гранатом і горіхами

 Салати на Новий рік 2026

Цей салат чудово поєднується з більш важкими стравами - ідеальна знахідка для новорічного столу. Із зеленню, апельсинами, горіхами та гранатовими зернами, він стане чудовим варіантом для зимових свят.

Вам знадобляться:

  • 1 апельсин;
  • половинка граната;
  • 80-100 г фети;
  • 40 г волоських горіхів;
  • чверть червоної цибулі;
  • 150 г салатного міксу.

Для заправки:

  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л меду;
  • 1 ст. л. яблучного оцту;
  • 0,5 ч. л. діжонської гірчиці;
  • сіль і перець за смаком.

Апельсин почистити й нарізати часточками. Горіхи злегка обсмажити на сковорідці. Цибулю нарізати тонкими кільцями, гранат розібрати на зерна. Змішати листя салату, цибулю, апельсин і гранат.

Салат зі скумбрії з овочами

Цей салат - справжня гармонія смаків, де м'яка, злегка підкопчена скумбрія чудово поєднується зі свіжими овочами. Червона цибуля додає легкої гостроти, а рукола - свіжий, пряний акцент, який робить страву незвичайною.

Вам знадобляться:

  • 1 середня скумбрія;
  • 8 дрібних томатів;
  • 1 червона цибулина;
  • 50 г руколи;
  • сіль, лимонний сік і олія за смаком.

Скумбрію почистити, видалити кістки, натерти сіллю і запекти в духовці. Остудити і нарізати філе шматочками довільно, але дрібно. Нарізати томати, цибулю нарізати кубиками. Змішати з рибою, додати руколу.

Приготувати заправку з лимонного соку, олії та спецій і полити салат. Довести до смаку сіллю, акуратно перемішати.

Салат "Коул-слоу" без майонезу

Легкі салати на Новий рік

Цей свіжий салат із капусти й овочів з ароматною заправкою швидко готується, виходить яскравим - і за текстурою, і за смаком - і його можна легко адаптувати під будь-які інгредієнти (яблуко, гранат або горіхи).

Вам знадобляться:

  • 200 г білокачанної капусти;
  • 200 г червонокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 червоне яблуко;
  • половинка граната;
  • 3 пера зеленої цибулі.

Для заправки:

  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1,5 ст. л. яблучного оцту;
  • 1 ч. л. меду;
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці;
  • сіль і перець за смаком.

Тонко нашаткувати капусту, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. Додати подрібнену зелену цибулю і зерна граната. Змішати інгредієнти заправки, залити салат, перемішати.

Ресторанні салати на Новий рік

Салат, як у ресторані - це спосіб привнести в новорічний вечір трохи шику. Незвичайні поєднання, витончені соуси і красива подача перетворять будь-який простий стіл на святковий.

Салат із запеченим виноградом, куркою і соусом із гірчиці та меду

Сучасні салати на Новий рік

Несподіване, але гармонійне поєднання солодкого винограду і ніжного курячого м'яса. Після запікання виноград стає карамельним - разом зі свіжою зеленню і заправкою вони роблять страву насиченою і при цьому легкою.

Вам знадобляться:

  • 300 г курячого філе;
  • 200 г темного винограду;
  • 70-100 г руколи або шпинату;
  • 40 г мигдалю або волоських горіхів.

Для заправки:

  • 1 ч. л. діжонської гірчиці;
  • 1 ч. л. меду;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. соку лимона.

Курку запекти або обсмажити й тонко нарізати. Виноград також запекти протягом 10 хвилин за 180°С - він стане солодшим і м'якшим. Змішати салат, курку, виноград, посипати горіхами і полити заправкою.

Італійський салат із печеним перцем та апельсином

Цей салат - у стилі курортних ресторанів на Середземному морі. Ароматний, сонячний, немов тарілка відпустки серед зими. Запечений перець надає глибини смаку, апельсин - свіжості, а червона цибуля - ледь вловимої пікантності.

Вам знадобляться:

  • 2 шт. червоного болгарського перцю;
  • 2 апельсини;
  • половинка червоної цибулі;
  • 3-4 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. яблучного оцту (або білого винного);
  • сіль і перець - за смаком;
  • зелень (рукола, салатний мікс, петрушка, базилік).

Перець запекти в духовці, зняти шкірку, нарізати смужками. Апельсин очистити від плівок, нарізати часточками. Цибулю тонко нарізати півкільцями. Змішати перець, апельсини та цибулю із заправкою з олії та оцту.

Фруктово-горіховий салат "Вальдорф"

Смачні салати на Новий рік

Це класика американської кухні - салат придумали 1896 року для благодійного балу в легендарному готелі Waldorf-Astoria в Нью-Йорку. Салат досі подають як легку святкову закуску, а в оригінальному варіанті використовують майонез. Але його легко адаптувати, замінивши майонез на йогурт або сметану - смак залишається таким самим, а страва буде легшою та сучаснішою.

Вам знадобляться:

  • 2 солодких яблука;
  • 2-3 стебла селери;
  • 150 г винограду без кісточок;
  • 40 г волоських горіхів;
  • 100 г листя салату.

Для заправки:

  • 100 грецького йогурту;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 1 ч. л. меду;
  • сіль і перець за смаком.

Яблука нарізати кубиками, виноградини - навпіл, селеру - тонкими дугами. Горіхи підсушити на сковорідці або в духовці. Змішати йогурт із лимоном, медом, сіллю. З'єднати яблука, виноград і селеру, додати заправку, приправити сіллю і перцем. Посипати зверху волоськими горіхами і подавати на листках салату.

Класичні салати на Новий рік

Ну який же Новий рік без олів'є! Класичні салати - це смак дитинства і свято, яке ми впізнаємо з першої ложки. Вони завжди створюють особливий настрій: теплий, домашній, по-справжньому новорічний. У нашій добірці немає "Олів'є" і "Шуби" - ви й самі їх умієте готувати, але є інша, перевірена часом і навіть, можливо, забута класика.

Салат "Гранатовий браслет"

Салати на Новий рік без майонезу

Старий-добрий салат радянських часів - із соковитими гранатовими зернами, ніжним курячим філе і свіжими овочами. Заправка зі сметани та йогурту замість важкого майонезу робить страву більш легкою і збалансованою.

Вам знадобляться (на 4-6 порцій):

  • 300 г курячого філе;
  • 2 буряки;
  • 1 морквина;
  • 1 яблуко;
  • 1 гранат;
  • сметана з йогуртом (50/50);
  • сіль, перець.

Відварити курку і нарізати дрібними кубиками. Буряк, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. На плоскому блюді викласти шарами: курка - яблуко - морква - буряк. Кожен шар злегка промащувати заправкою. Зверху посипати зернами граната. Салат можна викласти у формі кільця, що імітує браслет.

Салат із шинкою та ананасом

Ніжний, легкий і водночас святковий салат, де шинка ідеально поєднується з соковитою солодкістю ананаса. Чудовий варіант, щоб урізноманітнити новорічний стіл чимось знайомим, але незвичайним.

Вам знадобляться:

  • 200 г шинки;
  • 150 г консервованого ананаса;
  • 3 яйця;
  • 2 свіжих огірки;
  • сметана з йогуртом;
  • сіль, перець.

Нарізати шинку й огірки кубиками. Ананас нарізати дрібними шматочками, яйця натерти. Змішати всі інгредієнти із заправкою. Красиво викласти у вигляді кільця на святкову тарілку.

Салат "Цезар" із грудинкою та йогуртовою заправкою

Класичні салати на Новий рік

Його не можна назвати новорічною класикою пострадянського простору, але в останні роки цей салат відвоював собі місце неофіційної сучасної класики. "Цезар" готують багато господинь - він легкий, але ситний, і прекрасно доповнює будь-які страви на новорічному столі. І так - у нього багато варіацій.

Вам знадобляться:

  • 1 качан салату (ромен або айсберг);
  • 250 г курячого філе;
  • 2-3 скибочки хліба (для грінок);
  • зубчик часнику;
  • 50 г пармезану;
  • сіль, перець, паприка - за смаком.

Для заправки:

  • 2 ст. л. йогурту (несолодкого);
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • 1 ч. л. соку лимона;
  • 1-2 ст. л. рослинної олії;
  • зубчик часнику;
  • сіль, перець за смаком.

Нарізати хліб кубиками й обсмажити з роздавленим часником на невеликій кількості олії. Посолити та поперчити.

Філе курки посолити й поперчити, додати паприку, обсмажити на сковорідці або запекти в духовці. Нарізати тонкими скибочками. Змішати йогурт, гірчицю, лимонний сік і роздавлений часник. Додати олію, сіль і перець, перемішати.

Листя салату порвати, додати трохи заправки. Викласти грінки та курку, посипати тертим пармезаном.

Раніше ми також розповідали, що готувати на Новий рік 2026, щоб він приніс удачу.

Вас також можуть зацікавити новини: