
На свято завжди хочеться приготувати щось особливе - страви, які створюють настрій, збирають усіх за столом і дарують відчуття домашнього тепла. Смачні салати на Новий рік - це не просто рецепти, а маленькі традиції, без яких неможливо уявити головний зимовий вечір.
Ми зібрали добірку рецептів для атмосфери справжнього свята - легкі, соковиті й незвичайні та, звісно, "забута класика" з ноткою ностальгії.
Салати на Новий рік без майонезу
Щоб салат вийшов яскравим, ситним і незабутнім, не обов'язково використовувати майонез. Навпаки - новорічні салати без майонезу розкривають смак інгредієнтів по-новому - соковиті овочі, фрукти, ароматні спеції і тонкі заправки перетворюють прості продукти на справжні святкові хіти. Господиня 2026 року - Червоний Вогняний Кінь - точно оцінить.
Різдвяний салат з апельсинами, гранатом і горіхами

Цей салат чудово поєднується з більш важкими стравами - ідеальна знахідка для новорічного столу. Із зеленню, апельсинами, горіхами та гранатовими зернами, він стане чудовим варіантом для зимових свят.
Вам знадобляться:
- 1 апельсин;
- половинка граната;
- 80-100 г фети;
- 40 г волоських горіхів;
- чверть червоної цибулі;
- 150 г салатного міксу.
Для заправки:
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1 ч. л меду;
- 1 ст. л. яблучного оцту;
- 0,5 ч. л. діжонської гірчиці;
- сіль і перець за смаком.
Апельсин почистити й нарізати часточками. Горіхи злегка обсмажити на сковорідці. Цибулю нарізати тонкими кільцями, гранат розібрати на зерна. Змішати листя салату, цибулю, апельсин і гранат.
Салат зі скумбрії з овочами
Цей салат - справжня гармонія смаків, де м'яка, злегка підкопчена скумбрія чудово поєднується зі свіжими овочами. Червона цибуля додає легкої гостроти, а рукола - свіжий, пряний акцент, який робить страву незвичайною.
Вам знадобляться:
- 1 середня скумбрія;
- 8 дрібних томатів;
- 1 червона цибулина;
- 50 г руколи;
- сіль, лимонний сік і олія за смаком.
Скумбрію почистити, видалити кістки, натерти сіллю і запекти в духовці. Остудити і нарізати філе шматочками довільно, але дрібно. Нарізати томати, цибулю нарізати кубиками. Змішати з рибою, додати руколу.
Приготувати заправку з лимонного соку, олії та спецій і полити салат. Довести до смаку сіллю, акуратно перемішати.
Салат "Коул-слоу" без майонезу

Цей свіжий салат із капусти й овочів з ароматною заправкою швидко готується, виходить яскравим - і за текстурою, і за смаком - і його можна легко адаптувати під будь-які інгредієнти (яблуко, гранат або горіхи).
Вам знадобляться:
- 200 г білокачанної капусти;
- 200 г червонокачанної капусти;
- 1 морквина;
- 1 червоне яблуко;
- половинка граната;
- 3 пера зеленої цибулі.
Для заправки:
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1,5 ст. л. яблучного оцту;
- 1 ч. л. меду;
- 1 ч. л. діжонської гірчиці;
- сіль і перець за смаком.
Тонко нашаткувати капусту, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. Додати подрібнену зелену цибулю і зерна граната. Змішати інгредієнти заправки, залити салат, перемішати.
Ресторанні салати на Новий рік
Салат, як у ресторані - це спосіб привнести в новорічний вечір трохи шику. Незвичайні поєднання, витончені соуси і красива подача перетворять будь-який простий стіл на святковий.
Салат із запеченим виноградом, куркою і соусом із гірчиці та меду

Несподіване, але гармонійне поєднання солодкого винограду і ніжного курячого м'яса. Після запікання виноград стає карамельним - разом зі свіжою зеленню і заправкою вони роблять страву насиченою і при цьому легкою.
Вам знадобляться:
- 300 г курячого філе;
- 200 г темного винограду;
- 70-100 г руколи або шпинату;
- 40 г мигдалю або волоських горіхів.
Для заправки:
- 1 ч. л. діжонської гірчиці;
- 1 ч. л. меду;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. соку лимона.
Курку запекти або обсмажити й тонко нарізати. Виноград також запекти протягом 10 хвилин за 180°С - він стане солодшим і м'якшим. Змішати салат, курку, виноград, посипати горіхами і полити заправкою.
Італійський салат із печеним перцем та апельсином
Цей салат - у стилі курортних ресторанів на Середземному морі. Ароматний, сонячний, немов тарілка відпустки серед зими. Запечений перець надає глибини смаку, апельсин - свіжості, а червона цибуля - ледь вловимої пікантності.
Вам знадобляться:
- 2 шт. червоного болгарського перцю;
- 2 апельсини;
- половинка червоної цибулі;
- 3-4 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. яблучного оцту (або білого винного);
- сіль і перець - за смаком;
- зелень (рукола, салатний мікс, петрушка, базилік).
Перець запекти в духовці, зняти шкірку, нарізати смужками. Апельсин очистити від плівок, нарізати часточками. Цибулю тонко нарізати півкільцями. Змішати перець, апельсини та цибулю із заправкою з олії та оцту.
Фруктово-горіховий салат "Вальдорф"

Це класика американської кухні - салат придумали 1896 року для благодійного балу в легендарному готелі Waldorf-Astoria в Нью-Йорку. Салат досі подають як легку святкову закуску, а в оригінальному варіанті використовують майонез. Але його легко адаптувати, замінивши майонез на йогурт або сметану - смак залишається таким самим, а страва буде легшою та сучаснішою.
Вам знадобляться:
- 2 солодких яблука;
- 2-3 стебла селери;
- 150 г винограду без кісточок;
- 40 г волоських горіхів;
- 100 г листя салату.
Для заправки:
- 100 грецького йогурту;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 1 ч. л. меду;
- сіль і перець за смаком.
Яблука нарізати кубиками, виноградини - навпіл, селеру - тонкими дугами. Горіхи підсушити на сковорідці або в духовці. Змішати йогурт із лимоном, медом, сіллю. З'єднати яблука, виноград і селеру, додати заправку, приправити сіллю і перцем. Посипати зверху волоськими горіхами і подавати на листках салату.
Класичні салати на Новий рік
Ну який же Новий рік без олів'є! Класичні салати - це смак дитинства і свято, яке ми впізнаємо з першої ложки. Вони завжди створюють особливий настрій: теплий, домашній, по-справжньому новорічний. У нашій добірці немає "Олів'є" і "Шуби" - ви й самі їх умієте готувати, але є інша, перевірена часом і навіть, можливо, забута класика.
Салат "Гранатовий браслет"

Старий-добрий салат радянських часів - із соковитими гранатовими зернами, ніжним курячим філе і свіжими овочами. Заправка зі сметани та йогурту замість важкого майонезу робить страву більш легкою і збалансованою.
Вам знадобляться (на 4-6 порцій):
- 300 г курячого філе;
- 2 буряки;
- 1 морквина;
- 1 яблуко;
- 1 гранат;
- сметана з йогуртом (50/50);
- сіль, перець.
Відварити курку і нарізати дрібними кубиками. Буряк, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. На плоскому блюді викласти шарами: курка - яблуко - морква - буряк. Кожен шар злегка промащувати заправкою. Зверху посипати зернами граната. Салат можна викласти у формі кільця, що імітує браслет.
Салат із шинкою та ананасом
Ніжний, легкий і водночас святковий салат, де шинка ідеально поєднується з соковитою солодкістю ананаса. Чудовий варіант, щоб урізноманітнити новорічний стіл чимось знайомим, але незвичайним.
Вам знадобляться:
- 200 г шинки;
- 150 г консервованого ананаса;
- 3 яйця;
- 2 свіжих огірки;
- сметана з йогуртом;
- сіль, перець.
Нарізати шинку й огірки кубиками. Ананас нарізати дрібними шматочками, яйця натерти. Змішати всі інгредієнти із заправкою. Красиво викласти у вигляді кільця на святкову тарілку.
Салат "Цезар" із грудинкою та йогуртовою заправкою

Його не можна назвати новорічною класикою пострадянського простору, але в останні роки цей салат відвоював собі місце неофіційної сучасної класики. "Цезар" готують багато господинь - він легкий, але ситний, і прекрасно доповнює будь-які страви на новорічному столі. І так - у нього багато варіацій.
Вам знадобляться:
- 1 качан салату (ромен або айсберг);
- 250 г курячого філе;
- 2-3 скибочки хліба (для грінок);
- зубчик часнику;
- 50 г пармезану;
- сіль, перець, паприка - за смаком.
Для заправки:
- 2 ст. л. йогурту (несолодкого);
- 1 ч. л. гірчиці;
- 1 ч. л. соку лимона;
- 1-2 ст. л. рослинної олії;
- зубчик часнику;
- сіль, перець за смаком.
Нарізати хліб кубиками й обсмажити з роздавленим часником на невеликій кількості олії. Посолити та поперчити.
Філе курки посолити й поперчити, додати паприку, обсмажити на сковорідці або запекти в духовці. Нарізати тонкими скибочками. Змішати йогурт, гірчицю, лимонний сік і роздавлений часник. Додати олію, сіль і перець, перемішати.
Листя салату порвати, додати трохи заправки. Викласти грінки та курку, посипати тертим пармезаном.
Раніше ми також розповідали, що готувати на Новий рік 2026, щоб він приніс удачу.